Χρηστικά

Αυξάνουν κατά 100 δισ. ευρώ τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων


Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να αποδώσει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας

Την αύξηση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων των Ελλήνων ιδιοκτητών, κατά 100 δισ. ευρώ, έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την ένταξη και νέων περιοχών στο σύστημα.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αναμένεται να αποδώσει στα κρατικά ταμεία πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ, από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τη διάταξη του φορολογικού νόμου, στο πρώτο δίμηνο του 2020 συγκροτούνται επιτροπές στο υπουργείο Οικονομικών και ανατίθεται σε ιδιώτες εμπειρογνώμονες, η έρευνα αγοράς για τις αγοραίες τιμές των ακινήτων, σε κάθε περιοχή της χώρας.

Οι εμπειρογνώμονες, θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για τις τιμές των ακινήτων στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο και θα αποφασίσει το εύρος της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών.

Εκτός των τιμών, το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει και αλλαγές στην έκταση των ζωνών, στις οποίες είναι χωρισμένα τα ακίνητα. Έτσι ένα ακίνητο, το οποίο σήμερα είναι στη ζώνη Α μπορεί να «μεταταχθεί» στην ζώνη Β και το αντίστροφο, με επίπτωση στο ύψος της φορολογητέας αξίας.

Σχεδόν για το 100% των ακινήτων θα προκύψουν αυξήσεις των φορολογητέων αξιών, καθώς οι τιμές αγοράς των κατοικιών καλπάζουν όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και θα προσαρμοστούν ανάλογα και οι τιμές της Εφορίας.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και νέων περιοχών, οι οποίες σήμερα είναι έξω από το σύστημα, έχουν χαμηλές φορολογητέες τιμές και πληρώνουν ελάχιστους φόρους κατοχής και μεταβίβασης. Πρόκειται για 7.000 περιοχές, οι οποίες περιέχουν και ακριβά ακίνητα αλλά τα περισσότερα είναι χαμηλής αξίας.

Με τις κινήσεις αυτές, η φορολογητέα αξία των ακινήτων της Ελληνικής Επικράτειας, αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ και η συνολκή της αξίας όπως είναι καταγεγραμμένη στο περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, μέσω των εντύπων Ε9, θα προσεγγίσει τα 700 δισ. ευρώ, έναντι 576 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθεί σημαντικά η φορολογία των συγκεκριμένων ακινήτων τα οποία εκτός των άλλων επωφελούνται από χαμηλό ΕΝΦΙΑ αλλά και από χαμηλούς φόρους μεταβίβασης και τέλη, ενώ συνολικά τα έσοδα του δημοσίου από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους 19 φόρους και τέλη που βαρύνουν τα ακίνητα αναμένεται να αυξηθούν κατά 500  εκατ. ευρώ, το 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα