Χρηστικά

Αναδρομική επιδότηση 330.000 στεγαστικών δανείων


Τα κριτήρια με τα οποία θα δίδεται η ενίσχυση που θα αφορά δάνεια πρώτης κατοικίας και θα ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης με διάρκεια 9 μήνες

Αναδρομική επιδότηση 330.000 στεγαστικών δανείων από τον Απρίλιο, προβλέπει το σχέδιο που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση στους θεσμούς την επόμενη εβδομάδα.

Το ύψος της επιδότησης, που θα αφορά μόνο δάνεια πρώτης κατοικίας, θα είναι τουλάχιστον 30% και θα ξεπερνά το 50% κατά μέσο όρο, ενώ η διάρκειά του θα είναι 9 μήνες.

Οι τράπεζες κατέγραψαν τους δανειολήπτες οι οποίοι πλήττονται από την οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτοί ανέρχονται συνολικά σε 1.700.000 και είναι επαγγελματίες και μισθωτοί οι οποίοι έχουν ΚΑΔ οι οποίοι είναι στις λίστες του υπουργείου Οικονομικών και οι εργαζόμενοι μπήκαν στο καθεστώς της αναστολής και έχουν λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.

Από τα 1.700.000 πληττόμενα νοικοκυριά που έχουν κάποιο δάνειο από τράπεζες, τα 330.000 νοικοκυριά έχουν στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας.
Εξ αυτών, οι περίπου οι 250.000 δανειολήπτες, εξυπηρετούσαν κανονικά τα δάνειά τους μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου του 2020 ενώ οι υπόλοιποι 80.000 δανειολήπτες είχαν καθυστερήσεις 90 ή και περισσότερων ημερών πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Υπενθυμίζεται ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια των πληττόμενων νοικοκυριών από την πανδημία, έχει ανασταλεί η πληρωμή τοκοχρεολυτικών δόσεων, από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την απογραφή που έκαναν οι τράπεζες και την οποία υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών, οι 330.000 δανειολήπτες βαρύνονται με μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις ύψους 110-120 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών μετρούν το κόστος της επιδότησης, καθώς το ποσό που θα μπορεί να διατεθεί θα κυμαίνεται στα 500 εκατ. ευρώ για όλη την περίοδο στήριξης. Σε ότι αφορά στην περίοδο στήριξης, εξετάζεται αν θα είναι 6μηνη ή 9μηνη.

Επειδή το ποσό προέρχεται από το ΕΣΠΑ, θα πρέπει να διατεθεί μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε δύο επιλογές ήτοι:

  1. Την αναδρομική επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων από τον Απρίλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020.
  2. Την επιδότηση για ένα εξάμηνο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο, αλλά με μεγαλύτερα ποσά.

Πώς θα μοιραστεί η επιδότηση

Στο ΥΠΟΙΚ καθορίζουν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα δοθεί η επιδότηση, λαμβάνοντας υπόψη:

  • Την κατηγορία του δανείου και συγκεκριμένα εάν πρόκειται για «πράσινο» ή «κόκκινο» δάνειο μέχρι και τον Φεβρουάριο
  • Την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του δανειολήπτη.

Ειδικά σε ότι αφορά στο εισόδημα είναι δύσκολο μα μετρηθεί επειδή εάν ληφθούν υπόψη οι φορολογικές δηλώσεις του 2020, για το έτος 2019, θα βγει μια παραπλανητική εικόνα καθώς τα εισοδήματα επαγγελματιών και εργαζόμενων ήταν υψηλότερα.

Στο πλαίσιο αυτό, για τους επαγγελματίες θα ληφθούν υπόψη οι δηλώσεις του ΦΠΑ των μηνών από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο και θα συγκριθούν με την προ κονονοϊού περίοδο, ενώ για τους εργαζόμενους που δεν υπάρχει ανάλογο σύστημα μέτρησης, αποκλειστικό εισοδηματικό κριτήριο θα είναι η αναστολή σύμβασης εργασίας και η λήψη της έκτακτης ενίσχυσης των 800 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα υψηλότερα ποσά επιδότησης θα δοθούν στους «πράσινους» δανειολήπτες, με στόχο να εξακολουθήσουν να παραμείνουν «πράσινοι» και ως επιβράβευση, ενώ μικρότερη θα είναι η ενίσχυση για τα δάνεια που ήταν ήδη της σφραγίδα του «κόκκινου», μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.
Επίσης, τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, θα μπορούν να μπουν στο καθεστώς επιδότησης, μόνο εάν προβούν σε ρύθμιση με την τράπεζα.
 

Διαβάστε επίσης