Άμυνα & Διπλωματία

Ερντογάν: Δεν θα διστάσουμε να επέμβουμε στην Κύπρο


Η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τον στόχο για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων  της κυπριακής ΑΟΖ, διεμήνυσε εμμέσως ο πρόεδρος Ερντογάν, τονίζοντας μάλιστα ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να επέμβει ξανά στη Μεγαλόνησο, «για να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Σε ένα προκλητικό μήνυμα για την 45η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, τόνισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να αντιμάχεται της προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να εκμεταλλευτούν τους πόρους του νησιού. «Όσοι ονειρεύονται να αλλάξουν το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τουρκικού έθνους, θα συνειδητοποιήσουν πως είναι μάταιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «λύση στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διασφάλιση της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ασφάλεια τους».

Στο μήνυμά του ανέφερε επίσης ότι η εισβολή στην Κυπρο το 1974  - την οποία χαρακτήρισε "ειρηνική επιχείρηση" - πραγματοποιήθηκε «με βάση το διεθνές δίκαιο αφού προηγουμένως εξαντλήθηκαν όλες οι διπλωματικές οδοί».

Ισχυριζόμενος ότι η διεθνής νομιμότητα στο Κυπριακό ήταν πάντοτε γνώμονας των κινήσεων της  Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ότι «αυτός ο στόχος δεν θα εγκαταλειφθεί υπό κανέναν όρο. Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται την ευημερία, την ασφάλεια και το μέλλον των Τουρκοκυπρίων. Αυτοί που νομίζουν ότι ο πλούτος της περιοχής ανήκει μόνο στους ίδιους, θα βρουν απέναντί τους την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, όπως μέχρι σήμερα».

Διαβάστε επίσης