Τράπεζες

Η τελευταία «μάχη» για την πρώτη κατοικία!


Ελιγμοί αποφυγής του εμποδίου της ΕΚΤ, κρίσιμη τηλεδιάσκεψη σήμερα. Δέσμευση για αλλαγές και στο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών.

Το τελευταίο εμπόδιο στην πορεία προς την κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή επιδιώκουν να ξεπεράσουν κυβέρνηση και τραπεζίτες, γι' αυτό και χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή τηλεδιάσκεψη με αρμόδια στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που θα έχουν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό, Δημήτρης Λιάκος, και ο Θεόδωρος Καλαντώνης, που εκπροσωπεί τις τράπεζες σε αυτή τη διαβούλευση.

Οι δύο εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς θα προσπαθήσουν να πείσουν τα στελέχη της Φρανκφούρτης ότι το αναθεωρημένο σχέδιο για την πρώτη κατοικία, που συμφωνήθηκε την Τετάρτη μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών, σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα γίνουν και στον «κορμό» του νόμου Κατσέλη (πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών) καλύπτουν πλήρως τις ισχυρές ενστάσεις που διατύπωσε η ΕΚΤ στο κείμενο αξιολόγησης του προηγούμενου σχεδίου για την πρώτη κατοικία, το οποίο είχε υποβληθεί στις 22 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιο σημαντική ένσταση της κεντρικής τράπεζας αφορά τους κινδύνους που απορρέουν από τη συνδυαστική εφαρμογή του πτωχευτικού δικαίου ιδιωτών με το νέο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που θα αντικαταστήσει το άρθρο 9 του νόμου Κατσέλη. Αυτό που επισημαίνεται από την Φρανκφούρτη είναι ότι αφήνεται περιθώριο για ελιγμούς στους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με αιτήσεις υπαγωγής και στο πτωχευτικό δίκαιο, αλλά και στο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, με πιθανή συνέπεια την εμπλοκή σε πλειστηριασμούς ακινήτων "μπαταξήδων".

Η ΕΚΤ, επίσης, ανησυχεί για το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει αλλαγές και στο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν και την εφαρμογή της νέας ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, αλλά γι' αυτές δεν έχουν κατατεθεί ακόμη πλήρεις προτάσεις στην ΕΚΤ για να αξιολογηθούν. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι οι αλλαγές δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τις τράπεζες και, σε κάθε περίπτωση, θα τεθούν έγκαιρα σε διαβούλευση με την ΕΚΤ.

Την κεντρική τράπεζα ανησυχεί. επίσης, η περιορισμένη ορατότητα στις εκτιμώμενες επιπτώσεις της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Στη γνωμοδότηση της ΕΚΤ για το αρχικό σχέδιο σημειωνόταν ότι αυτό «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων και την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς αυτά ενδέχεται να υποχρεωθούν σε προσαρμογές των όρων αποτίμησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα προβλέψεων και στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της αβεβαιότητας που το σχέδιο νόμου εισάγει ενδεικτικά σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που εν τέλει θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του, το ποσό της οφειλής που θα συμπεριληφθεί, το ύψος των περικοπών (haircuts) που θα εφαρμοστούν και την αποτίμηση που η εισαγωγή του ενδέχεται να καταστήσει αναγκαία για εποπτικούς και λογιστικούς σκοπούς».

Από την πλευρά της Ένωσης Τραπεζών αναμένεται να γίνει αναφορά στις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τις επιπτώσεις στις τράπεζες, όπως και στις τιτλοποιήσεις δανείων, οι οποίες δεν δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.

Πάντως, σε αυτή την φάση των συζητήσεων, το... μαχαίρι και το πεπόνι κρατούν τα στελέχη της ΕΚΤ, καθώς, όπως έχει αναφέρει το Σin, η Κομισιόν ξεκαθάρισε στην τελευταία έκθεσή της ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσει και η κεντρική τράπεζα με το σχέδιο, κάτι που σημαίνει ότι αυτό δεν μπορεί να φθάσει στη Βουλή πριν εκδώσει η Φρανκφούρτη τη νέα γνωμοδότησή της, όπου θα εκφράζει τη σύμφωνη γνώμη της. Έτσι, δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και νέες, όχι ασήμαντες, αλλαγές στο συμφωνημένο μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών σχέδιο, πριν αυτό κατατεθεί στη Βουλή.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα