Χρηστικά

Στις 120 δόσεις και τα χρέη του 2018 -Με κούρεμα 70% η ρύθμιση στα Ταμεία


Νέες ευνοϊκές διατάξεις που θα ισχύσουν μόνο για 3 ή 6 μήνες- Χωρίς εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια η ένταξη

Μία πραγματικά τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους σε ασφαλιστικά Ταμεία, θα έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες και αγρότες: Η Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης ετοιμάζει νομοσχέδιο-σκούπα που θα καλύπτει όλους τους οφειλέτες αυτών  των επαγγελματικών ομάδων και θα ισχύσει για μικρό χρονικό διάστημα – για τρεις μήνες ή για ένα εξάμηνο.

Προγραμματίζεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ. Θα δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν σε ρύθμιση όλα τα χρέη, ακόμη κι εκείνα που δημιουργήθηκαν το 2018.

Θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους – μεταξύ των οποίων κούρεμα κύριας οφειλής, προστίμων και προσαυξήσεων έως και 70% συνολικά, καθώς και δυνατότητα επανυπολογισμού-μείωσης παλαιών οφειλών από εισφορές, η οποία όμως θα συνεπάγεται ανάλογη μείωση της σύνταξης.

Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται χωρίς εισοδηματικά ή και περιουσιακά κριτήρια. Ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα είναι 120. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους κατώτερη δόση θα είναι τα 50 ευρώ τον μήνα. Για τους αγρότες 30 ευρώ.

Από το υπουργείο Εργασίας διαμηνύουν πως πρόκειται για πραγματικά τελευταία ευκαιρία. Οποιοι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι δεν ενταχθούν, θα μπουν αμέσως στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) για την έναρξη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, ήτοι κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό σχετικό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr:
Τους βασικούς άξονες της νέας ρύθμισης για τις οφειλές προς τα Ταμεία, που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο, περιέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.
Η ρύθμιση προβλέπει γενναίο κούρεμα έως 70% της συνολικής οφειλής, περικοπή των προσαυξήσεων κατά 85%, αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις. Η υπαγωγή θα γίνεται με τρία βήματα, μέσα από την ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ.
Σύμφωνα με τον κ.Πετρόπουλο η κύρια οφειλή θα περικοπεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων με βάση τον ν. 4387/16, Η ρύθμιση αφορά ενεργούς και μη ενεργούς. Εξαιρούνται μόνο όσοι εντάχθηκαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Όπως επισήμανε, «δυνητικά στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν 550.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, 22.000 επιστήμονες και 350.000 αγρότες», με συνολικές οφειλές 16 δισ. ευρώ. Σε αυτούς εντάσσονται «και 80.000 επαγγελματίες, που αν και έχουν τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν, δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω μεγάλων οφειλών».
Ο στόχος είναι, είπε ο υφυπουργός, να δοθεί ανάσα και προοπτική σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, αλλά και ώθηση στην αγορά.

 

 

Διαβάστε επίσης