Αγορές

Μίνι ράλι στις αγορές, τράπεζες +4,8% στο ΧΑ


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος σημειώνεται στις αγορές, καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από τα θέματα της πανδημίας στις αμερικανικές εκλογές, με αναμενόμενη επικράτηση του Τζ. Μπάιντεν, η οποία θα αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς σχέσεις, τερματίζοντας τους εμπορικούς πολέμους, τον προστατευτισμό και την τάση απομονωτισμού των ΗΠΑ.

Σε ρυθμούς μίνι ράλι έτρεξαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ, καταγράφοντας κέρδη πάνω από 2% (DAX +2,55%), ενώ στη Wall Street o Dow Jones σημειώνει αυτή την ώρα άλμα +2,4%

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχισθεί με βραδύτερους ρυθμούς, εάν εάν επικρατήσει καθαρά ένας εκ των δύο υποψηφίων και αποφευχθούν συνταγματικές περιπλοκές και περαιτέρω πόλωση στις ΗΠΑ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα ακολουθήσει τη διεθνή τάση, προσβλέποντας παράλληλα σε θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, με επιβράδυνση του ρυθμού εξάπλωσης και  επιτυχή υλοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν η τριήμερη ανάκαμψη βελτιώνει το ψυχολογικό κλίμα και τους τεχνικούς δείκτες, αναθερμαίνοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον.δίνοντας "υποσχέσεις" για περαιτέρω ανάκαμψη. Η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχισθεί τις επόμενες μέρες, με αύξηση του ημερήσιου τζίρου, που ήταν σήμερα χαμηλός (39,2 εκατ. ευρώ).

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους δείκτες, που πήραν ανοδική κατεύθυνση και με μικρές διακυμάνσεις τερμάτισαν κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε +2,21% στις 585,52 μονάδες και έκλεισε στις 584,48 με κέρδη 2,02%. Επόμενος στόχος η περιοχή 588-593 μονάδων, που μπορεί να αποτελέσει "ανάχωμα".

Ανοδο 2,75% σημείωσε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.375,4 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +5,60% και έκλεισε με κέρδη 4,82%, δίνοντας κατεύθυνση στην αγορά. Επικεφαλής της κούρσας παρέμεινε για τρίτη μέρα η  Εθνική, με άλμα +6,4%. Ακολούθησαν Eurobank +5,3%, Πειραιώς +4,5%, Attica +4%, Alpha +3,1%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημείωσαν τα Jumbo (+9,7%). ΟΠΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +4,4%, ΑΔΜΗΕ +2,6%, Τιτάν και Βιοχάλκο +1,8%,  ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ +1,5%, Coca-Cola +0,8%. Στο κόκκινο Ελλάκτωρ -0,6%, Σαράντης και Lamda -0,4%.

Στα mid caps MIG και Intercontinental +2,7%, Ολυμπιακή Τεχνική +2,3%, Ιντρακάτ και Autohellas +1,6%. Στον αντίποδα Πλαίσιο -3,3%, Ικτίνος -3%, Αβαξ -1%, ΕΥΑΘ -0,5%.

Διαβάστε επίσης