Αγορές

Ράλι τραπεζών (+5%), ανοδικά το ΧΑ


Κόντρα στις ανησυχίες που προκαλεί η  επέλαση της πανδημίας και στην αβεβαιότητα για την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σήμερα ανοδικά, ενώ στο ΧΑ βρίσκεται σε εξέλιξη μινι-ράλι των τραπεζικών μετοχών, με τον κλαδικό τους δείκτη να εκτοξεύεται στο +4,7%. Κέρδη 2% στη Φρανκφούρτη και στο Παρίσι, +1,7% ο βρετανικός FTSE-100.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται και επιταχύνεται η ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε την Παρασκευή. Παράλληλα αναθερμαίνεται το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο "μεταφράζεται" σε ελαφρώς αυξημένο τζίρο (11 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης).

Ομως η ανάκαμψη συντελείται σε ασταθές έδαφος και όλα μπορεί να αλλάξουν γρήγορα. Καταλυτικός παράγων οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, που αναγκάζουν τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν νέα περιοριστικά μέτρα και εκτεταμένα lockdown, με οδυνηρές επιπτώσεις στην οικονομία, στα δημοσιονομικά και στην απασχόληση.

Επιφυλακτικοί οι αναλυτές, δεν διακινδυνεύουν προβλέψεις, εκτιμώντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη συνέχεια.Επισημαίνουν όμως ότι αυξάνονται οι πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης, ενώ σημαντική παράμετρο για τη διαμόρφωση κλίματος στις διεθνείς αγορές θεωρούν την έκβαση των σημερινών προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεχιζόμενη  ανοδική αντίδραση στο ΧΑ βελτιώνει τους τεχνικούς δείκτες, δίνοντας "υποσχέσεις" για περαιτέρω ανάκαμψη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με θετικό πρόσημο στους δείκτες, που πήραν ανοδική κατεύθυνση και τώρα βρίσκονται στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα στις 583,2 μονάδες, με κέρδη 1,80%. Κατά 2,40% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 1.370,8 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +5,18% και τώρα σημειώνει άλμα +5% βυθίστηκε αρχικά μέχρι -6,14%, γύρισε στη συνέχεια ανοδικά μέχρι +1,40% και έκλεισε με οριακή αρνητική μεταβολή -0,12%. Προηγείται και σήμερα η Εθνική, που καταγράφει άνοδο 6,4%. Ακολουθούν Πειραιώς και Eurobank +5,3%, +5,3%, Alpha +3,9%, Attica +3,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips την καλύτερη επίδοση σημειώνουν τα Jumbo (+6%). ΟΠΑΠ +4,3%, ΕΛΠΕ και Aegean +3,3%, ΟΤΕ +2%,  ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1,7%. Στο κόκκινο μόνο ο ΟΛΠ (-0,6%)..
 Στα mid caps Ιντρακάτ +3,4%, MIG +2,7%, Ολυμπιακή Τεχνική και Autohellas +1,8%%, %, Quest +1,3%. Στον αντίποδα Πλαίσιο -3%, ΕΥΑΘ -0,5%.

Διαβάστε επίσης