Υγεία

Πως απολαμβάνουμε το πασχαλινό τραπέζι, χωρίς... επιπλοκές


Τις ημέρες του Πάσχα συνηθίζεται να καταναλώνονται μεγάλες ποσότητες φαγητού, εν μέσω υπερπροσφοράς και εορταστικού πνεύματος. Ένα βασικό βήμα που μπορούμε να κάνουμε για όλες τις γιορτές και τις κοινωνικές συγκεντρώσεις είναι να προσπαθήσουμε να αποσυνδέσουμε την έννοια της διασκέδασης από την ποσότητα φαγητού.

*Του Ν. Καφετζόπουλου

Ας μην ξεχνάμε πως η απόλαυση δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής, εν ολίγοις δεν θα είμαστε πιο ευτυχισμένοι αν υπερκαταναλώσουμε φαγητό. Ας εστιάσουμε, λοιπόν, στους φίλους και συγγενείς, που ίσως έχουμε και καιρό να δούμε και ας δούμε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία να αυξήσουμε τη σωματική δραστηριότητα.
   
Επόμενο βήμα είναι να αποκτήσετε εικόνα των θερμίδων των πασχαλινών πιάτων, έτσι ώστε να βελτιώσετε τις επιλογές σας.

Ενδεικτικά να πούμε ότι ανά μερίδα (120 γρ.) το αρνί στη σούβλα προσδίδει 340 θερμίδες, το κατσίκι 240 θερμίδες, το κοκορέτσι 225 θερμίδες και η μαγειρίτσα (300 γρ. πιάτο) 624 θερμίδες.

Όσον αφορά τα γλυκά της περιόδου αυτής, δηλαδή το τσουρέκι και τα κουλούρια, μια φέτα του τσουρεκιού (60 γρ.) μας δίνει 230 θερμίδες και ένα πασχαλινό κουλούρι (30 γρ.) 200 περίπου θερμίδες!
   
Φαίνεται λοιπόν ότι το πραγματικό πρόβλημα των ημερών δεν είναι τόσο το αρνί ή το κατσίκι στη σούβλα, αλλά η παρανόηση όσον αφορά τα «αθώα» γλυκά του Πάσχα. Αν λοιπόν γίνει το πρωινό μας 2 φέτες τσουρέκι και το σνακ μας 2 κουλούρια, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε λάβει 860 θερμίδες έξτρα μέσα σε μία ημέρα! Αν αυτό συνεχιστεί και όλη την εβδομάδα, τα αποτελέσματα μπορεί να τα φανταστεί ο καθένας...

Κυριακή του Πάσχα

Στο κεντρικό γεύμα σας μη ξεχάσετε να ξεκινήστε με τη σαλάτα, η οποία θα σας βοηθήσει να χορτάσετε καλύτερα και πιθανόν να επιλέξετε μικρότερη ποσότητα κρέατος. Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών και πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εντέρου. Μη ξεχνάτε ότι οι φυτικές ίνες των λαχανικών εμποδίζουν ένα μέρος της χοληστερίνης των τροφίμων να απορροφηθεί από τον οργανισμό.
   
Το βραδινό της Κυριακής προτιμήστε ένα ελαφρύ γεύμα για να μην επιβαρύνετε ακόμη περισσότερο τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και να μην επιφορτιστείτε με παραπανίσιες θερμίδες. Καλές επιλογές είναι μια σαλάτα εποχής με λίγο κρέας ή 1-2 αυγά βραστά ή γιαούρτι με φρούτα ή μέλι ή μια χορτόσουπα.
   
Καλές γιορτές!

*Ο Νίκος Καφετζόπουλος είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Nutribase Center)

Διαβάστε επίσης