Χρηστικά

Πώς θα γίνει η ρύθμιση 120 δόσεων σε εφορία και ΟΤΑ


Ολοι οι φορολογούμενοι - φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις - μπορούν πλέον να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την εφορία, πληρώνοντας κάθε μήνα μικρό ποσό της τάξεως του 4%-8% του εισοδήματός τους. Η καταβολή βάσει οικονομικών δυνατοτήτων είναι ο κατευθυντήριος άξονας της ρύθμισης που εισάγεται με το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα από την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση.

Η ρύθμιση καλύπτει όλες τις οφειλές που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.  Στα φυσικά πρόσωπα(μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες) δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα ρύθμισης σε 18 έως 120 δόσεις, το ποσό των οποίων θα καθορισθεί με βάση τη φορολογική τους δήλωση.

Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ προβλέπεται ελάχιστη δόση 30 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ θα υπάρχει συντελεστής και θα λαμβάνεται υπόψιν και ο αριθμός τέκνων.

Η εφάπαξ καταβολή προβλέπει διαγραφή προσαυξήσεων 100%, Η ένταξη στη ρύθμιση σημαίνει αναστολή μέτρων κατάσχεσης.

Η κ. Παπανάτσιου εκτίμησε ότι η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων ρύθμισης θα τεθεί σε λειτουργία δύο μέρες μετά την ψήφιση, πιθανότατα στις την 14 Μαΐου, εφόσον ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο.

Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή:

  1. Εντάσσονται στη ρύθμιση τα χρέη που βεβιαώθηκαν μέχρι 31/12/2018 Απριλίου.
  2. Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία κάθε οφειλέτης θα διαθέτει για την αποπληρωμή των χρεών του, από  4%, μέχρι και 8% του ετήσιου εισοδήματός του. Οι έχοντες υψηλά εισοδήματα θα δίνουν, αναλογικά, περισσότερα κάθε μήνα, για την αποπληρωμή των χρεών τους.
  3. Ο ελάχιστος αριθμός των δόσεων θα είναι 18 και ο μέγιστος 120
  4. Το ποσό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης είναι 30 ευρώ και ο στόχος είναι σαφής. Υπάρχουν πάνω από 2 εκατ. φορολογούμενοι που χρωστούν μέχρι 500 ευρώ και δεν μπορούσαν να τα εξοφλήσουν. Τώρα θα μπορούν, πληρώνοντας 30 ευρώ το μήνα
  5. Το εισοδηματικό κριτήριο θα αφορά στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο τεκμαρτό.
  6. Οι προσαυξήσεις "κουρεύονται" με βάση τον αριθμό των δόσεων: Οσο λιγότερες δόσεις, τόσο μεγαλύτερο κούρεμα
  7. Αίρονται οι δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών που θα ενταχθούν στη ρύθμιση.
  8. Οι όποιες απαιτήσεις επιστροφών φόρου έχει ο οφειλέτης από το Δημόσιο, θα εξακολουθούν να συμψηφίζονται αυτόματα με το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς το Δημόσιο, αποπληρώνοντας μία ή περισσότερες μηνιαίες δόσεις της νέας αυτής ρύθμισης.


Για χρέη προς τους ΟΤΑ

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στη ρύθμιση για τις οφειλές προς τους δήμους και επισήμανε πως το νομοσχέδιο αποτελεί «μια ολοκληρωμένη παρέμβαση και για το πεδίο της αυτοδιοίκησης» και όχι μια αποσπασματική πρωτοβουλία.

Όπως εξήγησε ο κ. Χαρίτσης, αποτελεί «ρύθμιση ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως αποτελεί «πολύ σημαντική ρύθμιση και για τους ίδιους τους δήμους», καθώς σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία οι οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 2,7 δισ. ευρώ, ενώ συν τις οφειλές προς τα νομικά τους πρόσωπα ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

«Θα ενισχυθεί σημαντικά ο ρυθμός εισπραξιμότητας για τους δήμους», σημείωσε καθώς και ότι «αποτελούσε αίτημα του χώρου της αυτοδιοίκησης».

Η ρύθμιση αφορά οφειλές ιδιωτών και επιχειρήσεων από τέλη, φόρους, δικαιώματα, εισφορές, καθώς και από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και των πρόστιμα αυτών προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (π.χ. Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης), που έχουν βεβαιωθεί στο παρελθόν ή θα βεβαιωθούν τους επόμενους δύο μήνες. Η υπαγωγή στη ρύθμιση γίνεται μετά από αίτηση του οφειλέτη προς την αρμόδια υπηρεσία του οικείου δήμου ή του νομικού προσώπου, το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από τη δημοσίευση της ρύθμισης στο ΦΕΚ.

Οι οφειλές θα καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους. Το ποσοστό της απαλλαγής εξαρτάται από τον αριθμό των δόσεων της εξόφλησης. Όσο λιγότερες οι δόσεις τόσο μεγαλύτερη η απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους, ενώ αν εξοφληθούν εφάπαξ η απαλλαγή είναι ολική (100%).

Εάν εξοφληθούν από δύο έως 24 δόσεις, το «κούρεμα» είναι κατά ποσοστό 80%, από 25 έως 48 δόσεις, απαλλάσσεται το 70%, σε 49 έως 72 δόσεις, η μείωση προσαυξήσεων είναι της τάξης του 60%, ενώ αν οι οφειλές εξοφληθούν από 73 έως 100 δόσεις, ο οφειλέτης διαγράφεται το 50% των προσαυξήσεων.

Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (τουλάχιστον 20 ευρώ) εκτός της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.

Διαβάστε επίσης