Χρηστικά

Προστασία α’ κατοικίας: Οι λύσεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση


Τι υποστήριξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τη διάδοχη κατάσταση του Νόμου Κατσέλη. Τι ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ για το επίδομα θέρμανσης και τη μείωση της φορολογίας

Άμεσες λύσεις για την παράταση προστασίας της α’ κατοικίας με στόχευση στα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η διάδοχη κατάσταση του νόμου Κατσέλη και ο σχεδιασμός ενός πλαισίου που θα «σφραγίζει» την προστασία της κύριας λαϊκής κατοικίας, εξοβελίζοντας, παράλληλα, εκτός «προνομίων» τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αποτελεί εξέχων ζήτημα για την κυβέρνηση και ταυτόχρονα και δύσκολος γρίφος.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, για την επόμενη ημέρα του Νόμου Κατσέλη που θεωρητικά λήγει στις 31/12/2018, εκφράστηκαν δια στόματος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Linκ, δήλωσε  «επεξεργαζόμαστε διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Θέλουμε μία ισορροπία ανάμεσα στο να προστατεύεται η κύρια λαϊκή κατοικία χωρίς να προστατεύονται οι κακοπληρωτές. Αυτή η ισορροπία είναι δύσκολη εξίσωση και θέλει λίγο ακόμη δουλειά».

Ποια είναι η δύσκολη εξίσωση που περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών; Πρόκειται για την εν εξελίξει διαβούλευση με τις τράπεζες και τα «θέλω» των τελευταίων να μειωθεί κάτω από 100.000 ευρώ η αξία προστατευόμενης πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να θέσει σε «κίνδυνο» πλειστηριασμών τις λεγόμενες «λαϊκές» κατοικίες, ωστόσο, από την άλλη ενστερνίζεται την ανάγκη που εκφράζουν οι τράπεζες για ουσιαστική μείωση των «κόκκινων» δανείων τους.

Η διαπραγμάτευση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους συνεχίζεται με το οικονομικό επιτελείο να αναζητά την κατάλληλη «φόρμουλα», έτσι ώστε να συνδυάσει την προστασία της α’ κατοικίας των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών, αλλά και να μην βάλει «φραγμό» στην προσπάθεια των τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους από τα NPL’s, κυρίως τα στεγαστικά.
Ένα από τα σχέδια που έχει προτάξει η κυβέρνηση, είναι η διατήρηση του υπάρχοντος πλαφόν αξίας προστατευόμενης κατοικίας (180.000 και άνω) και ο ορισμός αυστηρότερων περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων αυστηρότερα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης

Από τη Νέα Υόρκη, όπου διεξάγεται το συνέδριο της Capital Link, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να ενισχύσει το συνολικό ποσό που θα αποδοθεί στο επίδομα θέρμανσης. «Υπάρχει περιθώριο για μεγαλύτερο ποσό από τα 47 εκ ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος από το υπερπλεόνασμα και από το αποθεματικό, αν χρειαστεί εκεί δεν ανησυχώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Μείωση της φορολογίας- Έξοδος στις αγορές

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα μελλοντικά του σχέδια, που έχουν ορίζοντα τετραετίας, είναι η υιοθέτηση ενός απλού, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με ελάφρυνση της άμεσης φορολογίας και για τα φυσικά πρόσωπα. Άφησε, μάλιστα, ανοιχτό και το ενδεχόμενο τα επόμενα χρόνια μέσα από τον δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει να μειωθεί και ο ΦΠΑ. 

Αναφορικά με το εγχείρημα νέας εξόδου της χώρας στις αγορές, ο κ.Τσακαλώτος τόνισε ότι μέχρι και το τέλος του, ο ΟΔΔΗΧ θα δώσει στην δημοσιότητα ένα ετήσιο πρόγραμμα δανεισμού για το 2019. Σημείωσε, μάλιστα, ότι στο εν λόγω πρόγραμμα, θα προβλέπεται και εξαγορά ακριβών δανείων από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.


 

Διαβάστε επίσης