Αγορές

Ράλι τραπεζικών μετοχών (+7,2%) στο ΧΑ


Ενώ στις διεθνείς αγορές επικρατούν έντονες ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας και οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινούνται σήμερα "μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας", στο ελληνικό χρηματιστήριο  παίρνει σάρκα και οστά η πολυαναμενόμενη ανοδική αντίδραση, ου διορθώνει ακραίες στρεβλώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Με εντυπωσιακό ράλι των τραπεζικών μετοχών την τελευταία ώρα της συνεδρίασης,η αγορά τερμάτισε στα υψηλά ημέρας, δίνοντας υποσχέσεις για συνέχιση της ανάκαμψης.

Ομως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Η πανδημία παραμένει τεράστια απειλή για την οικονομία, ενώ οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις της φαλκιδεύουν τις προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.  Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου που άρχισαν να ανακοινώνουν από σήμερα οι τράπεζες - με πρώτη την Πειραιώς.

Ανασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση ανοδικής δυναμικής μπορεί να αποτελέσει η ο χαμηλός τζίρος, που ήταν σήμερα μόλις 28,7 εκατ. ευρώ. Εμφανής η απουσία ισχυρών χαρτοφυλακίων, που παραμένουν αδρανή λόγω της ραστώνης των διακοπών, αλλά και λόγω απροθυμίας ανάληψης ρίσκου.

Πάντως οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται και οι πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης θα ενισχυθούν, εάν ο ΓΔ επιστρέψει αύριο στη ζώνη στήριξης άνω των 630 μονάδων.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο απόλυτο υψηλό ημέρας, στις 628,5 μονάδες με άνοδο 2,18%.
Κατά 2,15% ενισχύθηκε ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.510,88 μονάδες
Στο απόλυτο υψηλό ημέρας και ο τραπεζικός δείκτης, πραγματοποιώντας εντυπωσιακό άλμα +7,16%. Πρώτη η Πειραιώς με +8,3%.  Alpha Bank +7,90%, Εθνική +7%, Eurobank +6,3%, Attica Bank +5,6%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχώρισε η Ελλάκτωρ με +6,3%. Ακολούθησαν  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +2,6%, Σαράντης  και ΕΧΑΕ +2,3%, Coca-Cola, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Μυτιληναίος +1,8%,  ΟΤΕ +1,6%, ΑΔΜΗΕ +1,3%,  Βιοχάλκο, ΕΛΠΕ και ΟΠΑΠ +1%.
Στον αντίποδα Motor Oil -0,7%, ΕΥΔΑΠ -0,5%, ΔΕΗ και Τιτάν -0,4%.

Με θετικό πρόσημο όλα τα mid caps. AutoHellas +5,8%,  Ικτίνος +4,8%, Κρι-Κρι +3,8% ΟΛΘ +3,2%, Αβαξ +2,7%.

Διαβάστε επίσης