Αγορές

Σε ολισθηρό δρόμο το χρηματιστήριο


Με κλειστή τη Wall Street λόγω αργίας στις ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται σήμερα σταθεροποιητικά, εν μέσω εντεινόμενης αβεβαιότητας για την εξέλιξη της πανδημίας και τις περαιτέρω επιπτώσεις της  στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. Συναλλακτική άπνοια και εξαιρετικά χαμηλός τζίρος στο ΧΑ, που δείχνει ότι βρίσκεται σε αναζήτηση κατεύθυνσης και νέων ισορροπιών μετά από μία σύντομη διορθωτική κίνηση.

\Με διακυμάνσεις μικρού εύρους  σε τροχιά συνεχούς διολίσθησης κινήθηκαν σήμερα οι βασικοί δείκτες, αλλάζοντας πολλές φορές πρόσημο. Ισχυρότερες πιέσεις εκδηλώθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, που έχασαν έδαφος επιβαρύνοντας το ψυχολογικό κλίμα. Μόλις 29,2 εκατ. ευρώ ο ημερήσιος τζίρος, καθώς οι εντολές από ξένα χαρτοφυλάκια ήταν περιορισμένες, λόγω της αργίας στη Wall Street.

Εικόνα σταθεροποίησης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο +0,3% ο DAX, ενώ ο FTSE-100 χάνει 0,3%. Προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, επιφυλακτικότητα εν αναμονή της "αλλαγής φρουράς" στον Λευκό Οίκο, που μπορεί να συνοδευτεί από ταραχές στις ΗΠΑ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, εκτιμώντας ότι θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από το κλίμα στις διεθνείς αγορές και από τις ενδείξεις για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις. 

Σημαντικό στοιχείο για την αγορά θα είναι και οι εκτιμήσεις της Fitch στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα εκδώσει το βράδυ της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση  -Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν φαίνεται ότι η περιοχή των 800 μονάδων γίνεται πάλι αντίσταση για τον ΓΔ, ενώ οι 785 μονάδες αποτελούν  την πρώτη ισχυρή στήριξη.

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +0,56% στις 794,58. Διολισθαίνοντας στη συνέχεια, τερμάτισε με απώλειες 0,30% στις 877,76 μονάδες, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,28%, κλείνοντας στις 1.879,07 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά +1,29% %, σημείωσε χαμηλό -1,51% και τερμάτισε με απώλειες 1,25%%, στις 471,49 μονάδες. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του κλάδου. Πειραιώς -4,4%, Alpha -2%, Attica Bank -1,2%, Ελλάδος -0,4%, Εθνική -0,1%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ΟΛΠ +2,6%, ΕΥΔΑΠ +2,4%, Φουρλής +1,3%, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ +1%, Aegean και Σαράντης +0,8%. Στον αντίποδα Βιοχάλκο -2,2%, Jumbo -2%, Τιτάν -1,7%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1%.

Στα mid caps Ιντρακάτ +1,5%, Πλαίσιο +1,4%, Cenergy +0,4%. Με τις μεγαλύτερες απώλειες MIG -5,1%, Αβαξ -2,4%, ΕΥΑΘ -1,7%, Intercontinental -1,6%, Briq -1,3%.

Διαβάστε επίσης