Αγορές

Σε πτωτική τροχιά το χρηματιστήριο


Με νευρικότητα, διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων κινούνται οι χρηματιστηριακοί δείκτες, που ξεκίνησαν με μικρές απώλειες, ανέκαμψαν στη συνέχεια και τώρα έχουν πάρει πάλι καθοδική κατεύθυνση, χάνοντας σταδιακά τα κέρδη τους. Η συναλλακτική κίνηση είναι υποτονική, ο τζίρος χαμηλός και οι τιμές αλλάζουν  με μικρό όγκο συναλλαγών.

Το τελευταίο ημίωρο οι δείκτες διολισθαίνουν και η εικόνα στο ταμπλό επιδεινώνεται. Η συναλλακτική άπνοια υποδηλώνει ότι τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή, τηρώντας στάση αναμονής αφού έχουν κλείσει ήδη τα βιβλία τους για φέτος και  θα κινηθούν μόνον σε περίπτωση μεγάλων μεταβολών στις τιμές δεικτοβαρών μετοχών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά παραμένει στο μεταίχμιο διόρθωσης-σταθεροποίησης, δοκιμάζοντας την αντοχή στηρίξεων. Αναμένουν συνέχιση της μεταβλητότητας και εναλλαγές κατεύθυνσης σε ημερήσια βάση.

Καταλύτες διαμόρφωσης κλίματος οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των τραπεζών (κόκκινα δάνεια, σχέδιο «Ηρακλής», απολύσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις).

Μετοχές και δείκτες

Το βασικό στοίχημα στο χρηματιστήριο είναι τώρα η παραμονή του ΓΔ  πάνω από τις 880 μονάδες, σε περιοχή ισχυρής στήριξης που η επιβεβαιωμένη διάσπαση της θα άνοιγε το δρόμο για σημαντική περαιτέρω πτώση.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε νωρίτερα μέχρι τις 880,62 μονάδες ((+0,23%). Τώρα βρίσκεται στις 876 μονάδες, στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 0,35%.
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης χάνει επίσης 0,35% στις 2.200,5  μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε αρχικά μέχρι -0,55%, ανέκαμψε στη συνέχεια σημειώνοντας υψηλό +0,76%, και τώρα υποχωρεί κατά 0,25%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Πειραιώς (+0,3%). Alpha -1%, Eurobank -0,2%, αμετάβλητη η Εθνική, Attica -2%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ττα κέρδη είναι περιορισμένα. Προηγούνται Τιτάν και Cenergy  με +1%. Lamda +0,8%, Motor Oil +0,6%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%.

ελάχιστες μετοχές διατηρούν θετικό πρόσημο. Lamda +1,8%,  Τιτάν και Φουρλής +0,8%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,3%. Στον αντίποδα Jumbo -2,7%, ΟΠΑΠ -1,3%, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ -1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -0,7%.

Διαβάστε επίσης