Αγορές

Στα απόνερα του Μεσανατολικού το χρηματιστήριο – Τράπεζες -2,6%


Ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά το αμερικανικό χτύπημα στο Ιράκ προκαλεί αναταραχή και έντονη αβεβαιότητα στις αγορές. Μίνι ράλι των τιμών αργού πετρελαίου βρίσκεται σε εξέλιξη, ο χρυσός ενισχύεται, στα χρηματιστήρια εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις. Στο -1,8% ο γερμανικός DAX, σημαντικές απώλειες στο ΧΑ που ακολουθεί τη γενική τάση.

Την ώρα που η ελληνική αγορά έδειχνε να βρίσκεται στην αφετηρία νέου ανοδικού κύκλου έχοντας υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης  στην ευρύτερη περιοχή αλλάζουν άρδην το κλίμα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον ατονεί, πρωταρχικός στόχος γίνεται  η κατοχύρωση κερδών και ο περιορισμός του ανειλημμένου κινδύνου.
 Οι εξελίξεις αυξάνουν το βραχυχρόνιο ρίσκο και οποιαδήποτε πρόβλεψη για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ γίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Υποχωρώντας κατά 1,65% αυτή την ώρα, στις 915 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης επανέρχεται στη ζώνη βραχυχρόνιας συσσώρευσης όπου κινούνταν μετά τη διάσπαση  των 900 μονάδων. Οι 920 μονάδες που είχαν γίνει τις τελευταίες μέρες βάση εκκίνησης και στήριξη, γίνονται πάλι ισχυρή βραχυχρόνια αντίσταση.
Ο FTASE25  της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 1,55% στις  2.286,3 μονάδες.

«Βουτιά» -2,65% πραγματοποιεί ο τραπεζικός δείκτης. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Εθνική και Πειραιώς χάνουν 3%, Attica -2,8%, Alpha -2,5%, Eurobank -2,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπάblue chips με θετικό πρόσημο μόνον ο Σαράντης (+0,7%) και η Coca-Cola (+0,2%). Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν ΟΛΠ και Φουρλής -3,1%,  Ελλάκτωρ -2,9%,  Motor Oil  και ΕΥΔΑΠ -2,5%,  Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργεακή και Jumbo -2,4%.

Διαβάστε επίσης