Χρηστικά

Στο Μαξίμου οι τραπεζίτες – Επί τάπητος η προστασία της α’ κατοικίας


Τι προωθεί η κυβέρνηση, τι αντιπροτείνουν οι τράπεζες

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, που θα ισχύσει από τον Μάρτιο θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τους Έλληνες τραπεζίτες, (Ελληνική Ένωση Τραπεζών). Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόεδρος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) Δημήτρης Λιάκος.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και τραπεζίτες για την επόμενη ημέρα του νόμου Κατσέλη και τη διάδοχή κατάσταση-πλαίσιο αναφορικά με την προστασία της α΄ κατοικίας, έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό. Η σημερινή συνάντηση στο Μαξίμου, που γίνεται στο υψηλότερο επίπεδο, αποτελεί αναμφίβολα σημείο αναφοράς και καταδεικνύει ότι οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενδεχομένως να βρίσκονται και στο τελικό στάδιο.

Η κυβέρνηση προωθεί λύση βασισμένη στο κυπριακό μοντέλο, που προβλέπει κούρεμα οφειλής και επιμήκυνση διάρκειας και πληρωμή των 2/3 της δόσης απο τον δανειολήπτη και του 1/3 από το Κράτος. Οι τράπεζες ζητούν να πέσει το όριο προστασίας της 1ης κατοικίας κάτω από τις 100.000 ευρώ, ωστόσο, η κυβέρνηση το απορρίπτει και συζητά πολλαπλάσιο όριο. 

Για την ακρίβεια η κυβέρνηση προτείνει προστασία της α’ κατοικίας έναντι των πλειστηριασμών εάν: η κατοικία ήταν αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ, η συνολική αξία της περιουσίας του είναι μέχρι 350.000 ευρώ (έχει και κάποιο άλλο ακίνητο στο χωριό ή αλλού μικρής αξίας) και το ετήσιο εισόδημά του δανειολήπτη είναι μέχρι 35.000 ευρώ.
 

Διαβάστε επίσης