Χρηστικά

Έκρηξη των αντικειμενικών αξιών προμηνύει η Τράπεζα Ελλάδος


Στα ύψη οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες θα αποτυπωθούν και στις φορολογικές τιμές των ακινήτων

Εκρηκτική αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων προμηνύουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, που καταγράφουν αισθητή άνοδο των τιμών αγοράς των διαμερισμάτων.

Οι αυξήσεις είναι πάνω από 10% στην Αθήνα και λιγότερο στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας και οι μεταβολές στις αγοραίες τιμές αναμένεται να αποτυπωθούν στις αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα είναι έτοιμες τον Μάρτιο.

Οι νέες τιμές θα εξακοντίσουν στα ύψη τη φορολογική επιβάρυνση των ακινήτων, τόσο λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ όσο και λόγω της αύξησης των μεταβίβασης, των δημοτικών τελών και συνολικά 20 φόρων και τελών που βαρύνουν σήμερα τα ακίνητα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Οικονομικών, οι νέες αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να είναι έτοιμες τον Μάρτιο, όταν οι εκτιμητές, θα παραδώσουν στο ΥΠΟΙΚ τις εισηγήσεις τους για τα επίπεδα στα οποία θα πρέπει να διαμορφωθούν οι φορολογικές τιμές των ακινήτων σε ολόκληρη τη χώρα, με το ύψος των τιμών τους στην αγορά.

Οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ θα τις μελετήσουν και στον Μάιο θα ανακοινώσουν τις νέες τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Ιούνιο. Επίσης οι νέες τιμές θα ισχύσουν και για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ του 2020.

Τα μηνύματα από την Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανησυχητικά ως προς το ύψος των νέων αντικειμενικών, καθώς οι τιμές αγοράς έχουν τραβήξει την ανηφόρα, λόγω του Airbnb και γενικά των πλατφορμών διαμοιρασμού.

Ειδικότερα, στο δ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν, κατά μέσο όρο, κατά 7,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,2%, έναντι αύξησης 1,8% το 2018.

Η αύξηση των τιμών το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν 8,9% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλαδή ηλικίας έως 5 ετών, και 6,6% για τα «παλαιά», δηλαδή ηλικίας άνω των 5 ετών. Για το 2019, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα νέα διαμερίσματα ήταν 7,7%, έναντι αύξησης 2,0% το 2018, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης για τα παλαιά διαμερίσματα ήταν 6,9% το 2019, έναντι αύξησης 1,7% το 2018.

Στα ύψη τα ακίνητα της Αθήνας

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το δ΄ τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2018 ήταν αυξημένες κατά 11,0% στην Αθήνα, κατά 5,5% στη Θεσσαλονίκη, κατά 4,2% στις άλλες μεγάλες πόλεις και κατά 4,9% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Για το 2019, η μέση αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν στην Αθήνα 10,4%, στη Θεσσαλονίκη 6,8%, στις άλλες μεγάλες πόλεις 4,1% και κατά 4,6% στην υπόλοιπη χώρα.

Επίσης, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το δ΄ τρίμηνο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 7,9% σε σύγκριση με το δ΄ τρίμηνο του 2018, ενώ για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,5%.

Αυξήσεις έως και 20%

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν τους μέσους όρους, που σημαίνει ότι η καταγραφόμενη αύξηση 11% στα διαμερίσματα της Αθήνας, σημαίνει ότι στην αγορά υπάρχουν αυξήσεις οι οποίες ξεπερνούν και το 20%, σε σχέση με το 2018, όταν και έγινε η τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Οι μεγάλες αυξήσεις αναμένονται σε σημεία του κέντρου της Αθήνας, που ανθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (π.χ. Κουκάκι) και σε τουριστικές περιοχές σε όλη τη χώρα.

Σημειώνεται ότι εκτός των αυξήσεων των υφισταμένων αντικειμενικών τιμών, θα επεκταθεί το αντικειμενικό σύστημα και σε περίπου 7.000 περιοχές της χώρας, που παραμένουν εκτός.

Η αναμονή των νέων τιμών εφορίας, οδηγεί μαζικά στις εφορίες τους φορολογούμενους να ολοκληρώσουν μεταβιβάσεις ακινήτων, είτε λόγω αγοραπωλησιών είτε λόγω δωρεών και γονικών παροχών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα