Αγορές

Τράπεζες και Coca-Cola έστειλαν στο κόκκινο τους δείκτες του ΧΑ


 Η εμφανής αδυναμία της αγοράς να υπερβεί κρίσιμες αντιστάσεις, φέρνει ρευστοποιήσεις και αυξανόμενη πίεση στους  δείκτες του ΧΑ, που κινήθηκαν σήμερα στο κόκκινο, με έντονες διακυμάνσεις και εναλλαγές κατεύθυνσης. Ενισχύονται οι ενδείξεις ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται σε φάση σταθεροποίησης- πρόσκαιρης διόρθωσης, που μπορεί να δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες και να διευκολύνει την εισροή φρέσκου χρήματος.

Παρά την αρνητική εικόνα στο κλείσιμο της συνεδρίασης, οι προσδοκίες διατηρούνται. Βασικός καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος στο ΧΑ θα είναι τις επόμενες μέρες τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, με την αναμενόμενη τελική έγκριση του σχεδίου «Ηρακλής» από τους Θεσμούς,  τις προωθούμενες τιτλοποιήσεις και τα σχέδια των τραπεζών για δραστικές κινήσεις άμεσου αποτελέσματος.

Η Alpha Bank παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες του σχεδίου μετασχηματισμού της, που περιλαμβάνει και κινήσεις άμεσης δραστικής μείωσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου της. Η αγορά θα αξιολογήσει επίσης τα αποτελέσματα γ τριμήνου/εννεαμήνου  που θα ανακοινώσουν όλες οι συστημικές τράπεζες μέχρι την Παρασκευή.

Στην αγορά δεν είχαν την αναμενόμενη επίδραση οι τρεις εκθέσειςπου  δημοσιοποίησε σήμερα η Κομισιόν για την Ελλάδα, διατυπώνοντας θετικές εκτιμήσεις  για τη  σημειωθείσα πρόοδο, τα δημοσιονομικά και τον προϋπολογισμό του 2020.

Αντίθετα, το κλίμα επιβαρύνθηκε από την αρνητική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου αναπυρώνονται οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και την αντίστοιχη κόντρα με την ΕΕ, ενώ παράλληλα αβεβαιότητα προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και την Ισπανία.

Μετοχές και δείκτες
Στο ΧΑ το στοίχημα είναι τώρα η επιβεβαίωση των στηρίξεων στα τρέχοντα επίπεδα τιμών με κάτω όριο τις 885 μονάδες.  Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές επισημαίνουν ότι για να επανέλθει ο ΓΔ  σε ανοδική τροχιά και να υπερβεί το φράγμα των 900 μονάδων, απαιτείται αυξημένος ημερήσιος τζίρος.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε -0,73% στις 886,87 μονάδες και τερμάτισε στις  890,37% με απώλειες 0,34%.  
 Ο FTSE 25 της  υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,65%, πιεζόμενος από την υποχώρηση της Coca-Cola. Τερμάτισε στις 2.218,32 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε μέχρι -2,80% και  έκλεισε -2,38%. Με θετικό πρόσημο μόνο η Attica Bank (+0,3%) και οριακά η Τρ. Ελλάδος. Alpha -3%, Εθνική -2,3%,  Eurobank και Πειραιώς -2%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε ο ΟΤΕ με +3,1%. Ακολούθησαν ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Lamda +1,6%,  Σαράντης και ΟΠΑΠ +0,9%, ΕΛΠΕ +0,6%.
 Στον αντίποδα με απώλειες Φουρλής -2,7%, Coca-Cola -1,7%, ΔΕΗ -1,2% Cenergy -1%, Βιοχάλκο -0,7%, Μυτιληναίος -0,6%.

Διαβάστε επίσης