Τράπεζες

Τράπεζες: Τέλος τα προγράμματα για εθελούσιες


Με το άνοιγμα του κεφαλαίου: απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, κλείνει εκείνο των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου εργαζομένων στις τράπεζες.

Τα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης τραπεζοϋπαλλήλων, που περιελάμβαναν δελεαστικά οικονομικά κίνητρα χρησιμοποιήθηκαν ως βασικό εργαλείο από τις 4 συστημικές τράπεζες, αλλά και μικρότερες (πχ Attica) κατά τη ζοφερή περίοδο των μνημονίων, για την «αναίμακτη» μείωση του προσωπικού τους.

Το σύνολο σχεδόν των τραπεζοϋπαλλήλων που αποχώρησε τα προηγούμενα χρόνια, εκτός των συνταξιοδοτήσεων, εντάχθηκε σε προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Μέσω των εν λόγω προγραμμάτων αποφεύχθηκαν και οι απολύσεις στην περίοδο συρρίκνωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σε πρώτη φάση αφορούσαν κυρίως τραπεζοϋπαλλήλους που ήταν κοντά στην συνταξιοδότηση και στη συνέχεια επεκτάθηκαν.

Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας – βγήκε το καλοκαίρι - της τράπεζας Πειραιώς, το οποίο ήταν αισθητά κατώτερο από πλευράς οικονομικών κινήτρων από τα προηγούμενα, είχε δώσει μια πρώτη γεύση για τα επερχόμενα, όπως είχε γράψει τότε το «Σin».

Σήμερα, με το όπλο των απολύσεων στο τραπέζι οι διοικήσεις των τραπεζών είναι σε ισχυρότερη θέση, καθώς δεν έχουν λόγο να επιβαρύνουν τους ισολογισμούς τους με τα υψηλά κόστη νέων προγραμμάτων εθελούσιας.

Για την επίτευξη των στόχων περαιτέρω μείωσης προσωπικού (μέχρι το 2021 το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλων θα πρέπει να είναι γύρω στις 30.000) τραπεζικοί παράγοντες αναφέρουν ότι θα ακολουθηθούν δύο δρόμοι:

  • Οι αποσχίσεις ή πωλήσεις μονάδων, όπως συνέβη με τη διεύθυνση διαχείρισης δανείων (πρώην RBU) της τράπεζας Πειραιώς, οι οποίες θα συμπαρασύρουν το προσωπικό τους σε άλλες εταιρίες.
  • Οι ατομικές διαπραγματεύσεις με …ανεπιθύμητους τραπεζοϋπαλλήλους, στους οποίους θα προτείνεται η παροχή κάποιων μισθών επιπλέον της αποζημίωσης που δικαιούνται, προκειμένου να φανεί ότι αποχωρούν οικειοθελώς.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την φάση  διάλυσης αρκετών τραπεζικών ιδρυμάτων το προσωπικό των ελληνικών τραπεζών περιορίστηκε από 65.682 άτομα το 2009 σε 45.654 το 2014 (δηλαδή μέσα σε 4 χρόνια χάθηκε το 30% των θέσεων). Οι περικοπές συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα στα τέλη του 2018 οι τραπεζοϋπάλληλοι να είναι 38.536, ενώ σήμερα υπολογίζονται σε κάτω των 36.000.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα