Αγορές

Ολική επαναφορά στο χρηματιστήριο - Συνεχίζεται η ανάκαμψη


Κόντρα στην αβεβαιότητα που δημιουργούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και οι επιπτώσεις τους στις οικονομίας,  το κλίμα στις αγορές βελτιώνεται. Σε ανοδική τροχιά κινούνται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ενώ στο ΧΑ συνεχίζεται η ισχυρή ανοδική αντίδραση που ξεκίνησε στη συνεδρίαση της Δευτέρας  και κορυφώθηκε χθες με το εντυπωσιακό άλμα των τραπεζών (+7,16%).

Περίπου 0,8% με 1% κερδίζουν οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες, στο +1,7% ο ΓΔ του ΧΑ. Ενθαρρυντική ένδειξη η επάνοδος του Γενικού Δείκτη πάνω από την κρίσιμη περιοχή των 630 μονάδων, που αποτελούσε σημαντική στήριξη και είχε διασπασθεί καθοδικά  την προηγούμενη εβδομάδα.

 Προς το παρόν  η θετική εικόνα στο ταμπλό δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω βελτίωση των αποτιμήσεων - κυρίως στο τραπεζικό ταμπλό, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Αντικείμενο προβληματισμού ο χαμηλός τζίρος, που υποδηλώνει ότι τα μεγάλα χαρτοφυλάκια παραμένουν αδρανή,  λόγω της ραστώνης των διακοπών αλλά και λόγω απροθυμίας ανάληψης ρίσκου. Σε 4 ώρες συνεδρίασης ο συνολικός τζίρος είναι μόλις 15,7 εκατ. ευρώ, συν 2,4 εκατ. σε προσυμφωνημένες μεταβιβάσεις πακέτων.

Ομως τα δεδομένα δεν έχουν αλλάξει και δεν δικαιολογούν μεγάλη αισιοδοξία. Η πανδημία παραμένει τεράστια απειλή για την οικονομία, ενώ οι μέχρι στιγμής επιπτώσεις της φαλκιδεύουν τις προοπτικές σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους.  Σημαντική παράμετρος για την περαιτέρω πορεία της αγοράς μπορεί να αποδειχθούν τα αποτελέσματα εξαμήνου που άρχισαν να ανακοινώνουν αυτές τις μέρες οι τράπεζες.

Πάντως οι τεχνικές ενδείξεις βελτιώνονται και οι πιθανότητες περαιτέρω ανάκαμψης θα ενισχυθούν, εάν ο ΓΔ παραμείνει και τις επόμενες μέρες στη ζώνη στήριξης άνω των 630 μονάδων.

Τώρα ο Γενικός Δείκτης στις 639,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,80%.  Κατά 1,85% ενισχύεται ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1.539 μονάδες
Ο τραπεζικός δείκτης πήγε +2,80% και τώρα τα κέρδη του έχουν περιοριστεί σε 2,10%. Προηγείται η Εθνική με +3%. Πειραιώς +2,5%, Alpha Bank +2,1%, Eurobank +1,2%, Attica Bank +1%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips ξεχωρίζει η Coca-Cola (+5,7%), που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα εξαμήνου με μεγάλη κάμψη πωλήσεων και μείωση της κερδοφορίας. Ακολουθούν Aegean +3,4%,  Motor OIl +2,8%,  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2,5%,  ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Φουρλής +1,7%.

Στο mid caps πρωταγωνιστεί η Intracom  με +6%. Ακολουθούν Ευρωπαίκή Πίστη +2,3%, Πλαστικά Θράκης  +2% Quest +1,8%, AutoHellas +1,6%.

Διαβάστε επίσης