Αγορές

Επιστρέφει σε ανοδική τροχιά το χρηματιστήριο


Αλλαγή κλίματος σημειώνεται στο χρηματιστήριο, που παίρνει ανοδική κατεύθυνση μετά από πολλές ημέρες... περιπλάνησης του ΓΔ στην περιοχή των 790-800 μονάδων. Κέρδη πάνω από 1,6% καταγράφουν οι βασικοί δείκτες αυτή την ώρα, κατά 3,3% ενισχύεται ο τραπεζικός.

 Εικόνα σταθεροποίησης στις ευρωπαϊκές αγορές, που αξιολογούν θετικά την προσπάθεια των Βρυξελλών να επιταχύνουν την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Οριακά στο συν ο DAX και ο FTSE-100 (+0,3%).

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ένδειξη στο ΧΑ ο αυξημένος τζίρος, που είναι 15,8 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα συνεδρίασης και αν διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός συναλλαγών θα υπερβεί τα 70 εκατ. σε ημερήσια βάση.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Οπως επισημαίνουν, οι μικροδιορθώσεις τις προηγούμενης εβδομάδας αποφόρτισαν τους τεχνικούς δείκτες, δημιουργώντας προϋποθέσεις επανόδου της αγοράς σε τροχιά ανάκαμψης.

Κατά τις εκτιμήσεις τους, σημαντικοί παράγοντες για την πορεία του ΧΑ θα είναι τις επόμενες μέρες το κλίμα στις διεθνείς αγορές και οι ενδείξεις για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στην οικονομία και τις επιχειρήσεις.  Σημαντικό στοιχείο θα είναι και οι εκτιμήσεις της Fitch στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα εκδώσει το βράδυ της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση  -Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν το στοίχημα στο ΧΑ είναι η υπέρβαση του ψυχολογικού ορίου των 800 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθεί πάλι αντίσταση για τον ΓΔ.

Την αντοχή αυτής της αντίστασης δοκιμάζει τώρα ο Γενικός Δείκτης, που πήγε νωρίτερα μέχρι τις 800,93 μονάδες (+1,67%) και τώρα βρίσκεται στις 798,8 με κέρδη 1,40%..
Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,55% στις 1.908 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +3,44% και τώρα βρίσκεται οριακά χαμηλότερα, με κέρδη 3,10%. Εθνική +4%, Eurobank +3,5%,Πειραιώς και Alpha -0,2% +2,5%,  Attica Bank +2%

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Jumbo +3,4%, Motor Oil, ΕΛΠΕ και Τιτάν +2,3%,  ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +2%. Στο κόκκινο μόνον ο ΟΛΠ -0,9% και οριακά ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ (-0,1%).

+2,5%, Μυτιληναίος, Coca-Cola  και Σαράντης +1,1%,  ΟΤΕ, Aegean και Σαράντης +0,8%. Στον αντίποδα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,9%, Τιτάν -1%, Lamda -0,9%,  ΑΔΜΗΕ, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ -0,6%.

Διαβάστε επίσης