Αγορές

Χρηματιστήριο «σε κώμα» χωρίς τα funds


Σε θολό τοπίο  και με αβέβαιες προοπτικές συνεχίζει να κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, μέσα σε κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργούν οι διεθνείς εξελίξεις, τα ελληνοτουρκικά και τα τεκταινόμενα στο μέτωπο των κόκκινων δανείων.

Απουσία καταλυτών που θα μπορούσαν να δώσουν δυναμική και να διαμορφώσουν βραχυχρόνια τάση, η αγορά παραμένει σε πορεία συσσώρευσης, αναζητώντας κατεύθυνση και νέες ισορροπίες.

Το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί, καθιστώντας επιφυλακτικούς τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να  ατονεί το αγοραστικό ενδιαφέρον και ο ημερήσιος τζίρος να υποχωρεί.

Στη σημερινή συνεδρίαση φάνηκε πόσο εξαρτημένη είναι η ελληνική αγορά από τις κινήσεις διεθνών χαρτοφυλακίων: Απουσία των αμερικανικών funds – λογω της αργίας στη Wall Street- ο συνολικός ημερήσιος τζίρος ήταν μόλις 29,3 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 50% σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.

Κορωνοϊοί και κόκκινα δάνεια

Ευμετάβλητο σκηνικό και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου κυριαρχούν οι ανησυχίες για την εξάπλωση της επιδημίας κορωνοϊού και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία. Η είδηση ότι η Κίνα λαμβάνει έκτακτα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας της, τόνωσε κάπως τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά δεν είχε καθοριστική επίδραση.

Το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς εστιάζεται σε πληροφορίες και εκτιμήσεις σχετικά με το κόστος που συνεπάγεται για τις τράπεζες το ξεκαθάρισμα των προβληματικών δανειακών χαρτοφυλακίων και τις επιπτώσεις στην κερδοφορία τους.

Στο επίκεντρο της προσοχής τα τραπεζικά χαρτιά, που παραμένουν βαρόμετρο της αγοράς και βρίσκονται στην κορυφή της λίστας επιλογών  διεθνών χαρτοφυλακίων.

 Μετοχές και δείκτες

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι η συσσώρευση θα συνεχισθεί στην περιοχή  των 917-933 μονάδων, με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα τις επόμενες μέρες.
 Σήμερα οι διακυμάνσεις ήταν περιορισμένη και οι βασικοί δείκτες κινήθηκαν σε ρυθμούς αργής διολίσθησης, έχοντας σημειώσει υψηλά ημέρας την πρώτη ώρα των συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι +0,42%, στις 926,17 μονάδες και τερμάτισε στο απόλυτο χαμηλό ημέρας, στις 919,77 μονάδες, με απώλειες -0,27%.  Πρώτο στοίχημα η παραμονή πάνω από τις 917 μονάδες.
 Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 0,31%, κλείνοντας στις 2.313,7 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +0,70% και  τερμάτισε σε απόλυτο χαμηλό ημέρας, υποχωρώντας κατά 1%.

Με θετικό πρόσημο μόνο η Τρ. Ελλάδος (+0,1%). Κατά σειρά απωλειών Attica -1,9%, Alpha και Εθνική -1,5%,  Πειραιώς -0,5%, Eurobank -0,1%.
Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ΕΛΠΕ +1,7%, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +0,9%,  Βιοχάλκο +0,5%,  ΑΔΜΗΕ +0,4%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Φουρλής -2,2%, Σαράντης -1,1%,  Μυτιληναίος και ΟΛΠ -0,9%, ΕΥΔΑΠ -0,5%.   ΔΕΗ +1%, Τιτάν και Lamda +0,9%,  Aegean  και ΕΧΑΕ +0,7%, Motor Oil +0,5%,  Στο κόκκινο  με απώλειες 0,5%-0,8% Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Βιοχάλκο, Coca-Cola.

Στα mid caps Ιντρακάτ και Αβαξ +2,3%, MIG και Profile +1,9%,  Κέκροψ +1,2%.

Διαβάστε επίσης