Αγορές

Αέρας συμφωνίας στα πανιά του ΧΑ!


Νέα ώθηση στις τραπεζικές μετοχές μετά το ράλι που έφερε κέρδη 18,53%. Τα σοβαρά fund αυξάνουν θέσεις, οι short υποχωρούν.

Τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της αγοράς επιβεβαίωσε η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – δανειστών, που ολοκληρώθηκε χθες βράδυ με την τεχνική συμφωνία για την αναθεώρηση του μνημονίου, δικαιώνοντας όσους έσπευσαν τις προηγούμενες ημέρες να αυξήσουν τις θέσεις τους στις «ταλαιπωρημένες» τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας εκτίναξη του τραπεζικού δείκτη κατά 18,53%.

Μπορεί, όμως, η επιβεβαίωση των προσδοκιών για συμφωνία με τους δανειστές, που τυπικά θα γίνει από το αυριανό Eurogroup, να φέρει… αέρα στα πανιά της χρηματιστηριακής αγοράς, ή μήπως αυτός ο κύκλος ανόδου θα ολοκληρωθεί με το κλασικό “sell the fact”, δηλαδή όσοι αγόρασαν με την προσδοκία συμφωνίας τώρα θα σπεύσουν να ρευστοποιήσουν κέρδη;

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η τεχνική συμφωνία είναι για τους ξένους επενδυτές μόνο η αρχή ενός ενάρετου κύκλου για τις αγορές αξιών και χρέους της Ελλάδας, καθώς, αν όλα εξελιχθούν σύμφωνα με το καλό σενάριο, θα πρέπει να αρχίσει η προεξόφληση μιας νέας, επιτυχούς εξόδου του Δημοσίου στις αγορές, στις αρχές του 2018, ενώ, στη συνέχεια, οι αγορές θα κρατηθούν «ζεστές», με την προσδοκία των επόμενων εκδόσεων κρατικών τίτλων του 2018, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως απτή επιβεβαίωση της πορείας εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης και της γενικότερης εξομάλυνσης των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Άλλωστε, η μεγάλη αύξηση της αξίας συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα στο ΧΑ, οι οποίες ανήλθαν στα 61,2 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία), σηματοδοτεί την επανέναρξη των τοποθετήσεων, κυρίως σε τραπεζικές μετοχές, από τα σοβαρά fund αναδυόμενων αγορών, που έχουν μεγάλο χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για περισσότερες ελληνικές μετοχές, αλλά ως τώρα έμεναν στο περιθώριο, λόγω της αβεβαιότητας για την αξιολόγηση και των αμφιβολιών για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Κλονίζονται οι short

Την ίδια ώρα, η επιμονή ορισμένων hedge fund σε short θέσεις στις τραπεζικές μετοχές αρχίζει να κλονίζεται και δεν αποκλείεται το short covering να δώσει νέα ώθηση στους τίτλους. Αυτή την εβδομάδα, αποσύρθηκε και η τελευταία μεγάλη θέση short στην μετοχή της Alpha Bank, που είναι πλέον η πρώτη τραπεζική μετοχή χωρίς σοβαρή «πολιορκία» υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Άλλες βασικές θέσεις short στις τρεις μετοχές συστημικών τραπεζών παραμένουν ανοικτές, αλλά οι «παίκτες» αναζητούν νέα «στοιχήματα», εκτός τραπεζικού κλάδου, κάτι που επιβεβαιώνει ότι εξασθενούν οι προβλέψεις για νέα πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Lansdowne Partners άνοιξε στις 29 Νοεμβρίου θέση short που αντιστοιχεί στο 0,53% των μετοχών της ΔΕΗ, αποφεύγοντας να εκτεθεί περισσότερο σε «στοιχήματα» κατά των τραπεζικών μετοχών (ήδη έχει θέσεις από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο σε Πειραιώς και Eurobank).

Ακόμη και μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει φθάσει σε όρια υπερβολής, αφού εξακολουθεί να «γράφει» απώλειες 7,55% από την αρχή του έτους, οι οποίες θα ήταν δικαιολογημένες μόνο αν υπήρχε άμεσος και ορατός κίνδυνος υποχρεωτικής ανακεφαλαιοποίησης μετά τα τεστ αντοχής του Μαΐου, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τις πληροφορίες που φθάνουν στην Αθήνα από τον εποπτικό μηχανισμό της Φρανκφούρτης.

Κίνηση πάνω από 770 μονάδες;

Η ορμή των τραπεζικών μετοχών βελτιώνει σημαντικά τη γενικότερη τεχνική εικόνα της αγοράς, επιτρέποντας αισιοδοξία για άμεση υπέρβαση των 770 μονάδων.

«Τεχνικά», όπως σημειώνει στην εβδομαδιαία ανάλυσή του ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta, «τα δεδομένα άλλαξαν καθώς ο Γενικός Δείκτης έκοψε ανοδικά τις χρονοσειρές των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών επιβεβαιώνοντας το σήμα αγορών από το MACD (24/11).

Ο τζίρος ήταν εποικοδομητικός ως προς την απορρόφηση της προσφοράς ωστόσο θα απαιτηθεί η διατήρηση του σε επίπεδα μέσης ημερήσια δραστηριότητας 50 – 60 εκατ. ευρώ για να έχει κάποια συνέχεια το ανοδικό κύμα που ξεκίνησε από τις 700 μονάδες.

Οι πωλητές έχασαν την ευκαιρία να φέρουν αλλάξουν επίπεδα στο Γενικό Δείκτη ωστόσο το διάγραμμα δεν είναι ακόμα καθαρά ανοδικό και μένει ένα ακόμα επίπεδο που η κατάκτηση του θα σηματοδοτήσει την καθαρή αλλαγή της τάσης.

Η διάσπαση των 760 -770 μονάδων συμπίπτει πλέον με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, επίπεδο αναφοράς για τις επόμενες δύο εβδομάδες όπου εκτιμάται ότι ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να υπερβεί για τέταρτη φορά μετά το Σεπτέμβριο.

Το σενάριο αυτό συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες πριν η αγορά εισέλθει στις εποχικές συναλλαγές μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις