Επιχειρήσεις

«Αγκάθι» €50 εκατ. για τη διάσωση Μαρινόπουλου


Υπό επεξεργασία σχέδιο προχρηματοδότησης, αναδιάρθρωσης δανείων και κουρέματος απαιτήσεων

Χρηματοδοτικά «αγκάθια» υποσκάπτουν την αισιοδοξία για την επιτυχία της προσπάθειας διάσωσης του ομίλου Μαρινόπουλος. Η βιωσιμότητά της ιστορικής αλυσίδας είναι περισσότερο από αβέβαιη, εάν δεν εξασφαλιστεί μία σημαντική προχρηματοδότηση, που θα βοηθήσει να γεμίσουν τα ράφια με προϊόντα, να πληρωθούν τα ενοίκια των καταστημάτων και να τακτοποιηθούν οι οφειλές προς στο προσωπικό, το οποίο σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει λάβει ακόμη το επίδομα αδείας.

Ο όμιλος Σκλαβενίτη, μοναδικός υποψήφιος για την εξαγορά όλης της αλυσίδας, ζητά κατ' αρχήν από τις τράπεζες μια προχρηματοδότηση της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου η εταιρία την οποία προτίθεται να εξαγοράσει, να είναι σε κατάσταση που να μπορεί να λειτουργήσει. Οι τράπεζες από την πλευρά τους, παρότι συμμερίζονται το επιχείρημα αυτό, δυσκολεύονται να ανταποκριθούν, δεδομένου ότι είχαν παράσχει σχετικά πρόσφατα οικονομική «ένεση» 50 εκατ. ευρώ στον όμιλο, κεφάλαια που όμως «κάηκαν» από τη ραγδαία απαξίωση της αλυσίδας.

Επιπλέον, η γεωμετρική άνοδος των υποχρεώσεων της εταιρίας, που κατέστη εμφανής στους ισολογισμούς της περιόδου 2012 - 2014 εν όψει της αίτησης ένταξης στο άρθρο 99, ανέδειξαν και ευθύνες των τραπεζών για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο Μαρινόπουλος, κάτι που τόνισε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας σε ομιλία του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για παθογένεια του ελληνικού καπιταλιστικού συστήματος. 

Περαιτέρω, τα δάνεια του Μαρινόπουλου είναι σε κάποιες πιστώτριες τράπεζες ενήμερα, ενώ σε κάποιες άλλες «κόκκινα», κάτι που δυσκολεύει τα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσουν με μία κοινή γραμμή.

«Κούρεμα» απαιτήσεων

Πληροφορίες αναφέρουν ότι, εκτός από το κομμάτι της ίδιας συμμετοχής που δεν είναι γνωστό, η πρόταση του ομίλου Σκλαβενίτη προς τις τράπεζες έχει δύο σκέλη: 

α) να υπάρξει αναδιάρθρωση των δανείων: Σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2014 ανέρχονταν σε 447 εκατ. ευρώ. Ζητείται επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής, μειωμένα επιτόκια και άλλες διευκολύνσεις. 

β) επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, η οποία θα αξιοποιηθεί για την αποπληρωμή των προμηθευτών.

Αν επιτευχθεί συμφωνία, αυτά τα 300 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε ένα μεσοσταθμικό «κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών κατά 40%.

Οι προσπάθειες ανεύρεσης λύσης συνεχίζονται εντατικά, δεδομένου του κινδύνου για «ντόμινο» στην αγορά, αλλά και πολλών άλλων συνεπειών, αφού η αλυσίδα αριθμεί 11.000 εργαζομένους και 2.000 προμηθευτές, οι οποίοι εξαρτώνται άμεσα από την επιβίωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο οικονομικός, φορολογικός και νομικός έλεγχος (due diligence) που διενεργεί η PWC για λογαριασμό του Σκλαβενίτη έχει επιταχυνθεί, ενώ ήδη έχουν σταλεί επιστολές στους προμηθευτές, με τις οποίες τους ζητούνται να γνωστοποιήσουν τις απαιτήσεις που έχουν από την αλυσίδα, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επιπλέον υποχρεώσεις που ως σήμερα δεν είναι γνωστές.

Εν τω μεταξύ, το Πρωτοδικείο προσέφερε μειωμένη προστασία στον Μαρινόπουλο σε ό,τι αφορά τα μισθωμένα καταστήματα και ήδη αρκετοί ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών που έχουν σωρευμένες οφειλές εξετάζουν το ενδεχόμενο της έξωσης.

Ήδη άλλες αλυσίδες φέρονται να έχουν πλησιάσει ιδιοκτήτες καταστημάτων σε καλές τοποθεσίες και να τους ζητούν το ακίνητο. Η οικογένεια Σκλαβενίτη απευθύνει έκκληση για υπομονή στους εκμισθωτές, ενώ δεσμεύεται, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία, να νοικιάσει αυτή τα καταστήματα για το δίκτυό της.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι ότι, τόσο οι άλλες αλυσίδες, όσο και η Σκλαβενίτης, μπορούν να ωφεληθούν εάν τελικά ναυαγήσει το σχέδιο διάσωσης του Μαρινόπουλου, καθώς αυτό θα σήμαινε υπερπροσφορά καταστημάτων με ιδιαίτερα χαμηλά μισθώματα.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις