Πολιτική

Αξιολόγηση: Deadline τα μέσα Απριλίου με μέτρα 5,5 δισ. ευρώ


Παραμένει το χάσμα - διάθεση να βρεθεί λύση πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ

Ασφαλιστικό και δημοσιονομικό είναι ο βασικός σκόπελος για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ύστερα και από το χθεσινοβραδινό ΚΥΣΟΙΠ. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, συμειώνουν παράγοντες κοντά στις διαπραγματεύσεις, είναι πως πράγματι υπάρχει η επιθυμία να υπάρξει συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, όπως είναι λογικό όμως και οι δυο πλευρές θα επιμείνουν σε επιχειρήματα και αιτιάσεις μέχρι τελευταίας στιγμής.

Ο χρονικός ορίζοντας - το νέο deadline ορίζεται η 15η Απριλίου, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, καθώς ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ ενώ 2 ημέρες νωρίτερα (13/4) η σύνοδος των G20. Ως εκ τούτου πρέπει να έχουν κλείσει "μέτωπα" που έχουν τεθεί υπό διαβούλευση εδώ και καιρό. Οι δανειστές φαίνεται πως έχουν συμβιβαστεί με μέτρα που υπολογίζονται στο 3% του ΑΕΠ, ήτοι 5,5 δισ. περίπου και όχι 4,5% του ΑΕΠ που ήθελε το ΔΝΤ. Υπενθυμίζεται πάντως πως προ ημερών ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε προσδιορίσει ως "ημέρα κρίσης" τις 22 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά όμως, το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους (σύμμαχος το ΔΝΤ) είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, δεν είναι όμως και προτεραιότητα στην ατζέντα του ισχυρού Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Από την άλλη πλευρά, το μήνυμα του γερμανού Υποουργού Οικονομικών για αναζήτηση εναλλακτικών -σε περίπτωση που δεν μπορούν να κοπούν οι συντάξεις είναι αυτό που έχει προκριθεί. 

Διαβάστε επίσης: Τροχάδην για να κλείσει η αξιολόγηση

Έτσι τα έσοδα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό αναζητούνται σε γνώριμες πηγές. Συγκεκριμένα:

-Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στο τέλος επί των τραπεζικών συναλλαγών, όμως οι δανειστές διαφωνούν. Η απόδοση του εν λόγω μέτρου υπολογίζεται στα 300 εκατ ευρώ.

-Έντονη κινητικότητα υπάρχει για τέλη ταξινόμησης, μεταβιβάσεις, τέλη κυκλοφορίας κλπ χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί κάτι με την πλευρά των Θεσμών να έχουν επισημάνει ότι υπάρχει περιθώριο αυξήσεων συναρτήσει άλλων ευρωπαϊκών χωρών. διαβάστε: Ανατροπές στη φορολογία αυτοκινήτων: Τι αλλάζει στα τέλη κυκλοφορίας

- Επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης εξαιτίας της μείωσης των τιμών διεθνώς. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός αν πρέπει να αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και στο ντίζελ κίνησης, καθώς θα επηρεάσει αρνητικά την παραγωγική δραστηριότητα

-Στο μενού φαίνεται πως προστίθενται μέτρα τα οποία αφορούν σε αύξηση των τελών συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας ενώ στο πιθανολογείται και ένα ειδικό τέλος στην συνδρομητική τηλεόραση.

- Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ θα επιβαρύνει σημαντικά τα μεσαία και μεγάλα ακίνητα ώστε να προκύψουν μειώσεις για τις μικρές περιουσίες. Η κυβέρνηση μελετά την αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ από τις μεγάλες περιουσίες, κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018.Ακόμη εξετάζεται και η αύξηση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά τη μεγάλη ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα άνω των 300.000 ευρώ. Μάλιστα, από τις αλλαγές στον συμπληρωματικό φόρο θα πρέπει να προκύψουν επιπλέον έσοδα τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ (δεν αποκλείεται να φθάσουν και στο επίπεδο των 400 εκατ. ευρώ, αν κριθεί απαραίτητο).

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις