Μπορεί η κυβέρνηση να μην έχει συμπληρώσει 8 μήνες θητείας, ωστόσο οι αρρυθμίες στη λειτουργία της, που πλέον σε αρκετούς τομείς δεν κρύβονται, φέρνουν μπροστά τον ανασχηματισμό της.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός είναι θέμα λίγων εβδομάδων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει λάβει την απόφαση να μην αφήσει τις δυσλειτουργίες να χρονίζουν, επιχειρώντας επανεκκίνηση.
Βεβαίως, ακόμη και ο πιο αυστηρός κριτής της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα θα εμφανίζονταν τόσα σημάδια έλλειψης συντονισμού και μάλιστα σε μιά περίοδο που οι πολιτικοί συσχετισμοί είναι ακόμα υπέρ της ΝΔ.
Η πραγματικότητα όμως υποχρεώνει τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, ώστε να ξαναπάρει τα ηνία των πολιτικών πρωτοβουλιών, καθώς η κυβέρνηση σύρεται πλέον πίσω από τα γεγονότα (παραδείγματος χάρη στα ελληνοτουρκικά και το μεταναστευτικό/ προσφυγικό) αντί να διαμορφώνει εκείνη την ατζέντα.
Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πολλοί τομείς του κυβερνητικού έργου χωλαίνουν όχι μόνο εξαιτίας της ανικανότητας κάποιων υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, αλλά κυρίως εξαιτίας των κακών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί στα μέλη της κυβέρνησης.
«Δυό ξένοι» στο ίδιο υπουργείο
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αν και κατά γενική ομολογία έχει θετικό έργο, είναι δύσκολο να τα βρει με τον υφυπουργό Γιώργο Ζαββό, αρμόδιο για θέματα τραπεζών, ο οποίος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Μαξίμου, αλλά όχι του υπουργού του! Ο Χ. Σταϊκούρας φέρεται να επιδιώκει την αντικατάστασή του, καθώς ορισμένες πρωτοβουλίες του Γ. Ζαββού, στον κρίσιμο τραπεζικό τομέα δεν ήταν σε γνώση του. Άχρωμη θεωρείται επίσης η θητεία του άλλου υφυπουργού Απόστολου Βεσυρόπουλου, οποίος κινδυνεύει να βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος.
Ένα παράδειγμα πολύ κακών σχέσεων υπουργού και υφυπουργού, ήταν εκείνο του υπουργείου Εργασίας, όπου ο Γιάννης Βρούτση ήταν στα μαχαίρια εξαρχής με τον Νότη Μηταράκη. Μάλιστα, ο Ν. Μηταράκης διαρρέοντας σχέδιό του να πωληθούν σε funds ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών σε ασφαλιστικά ταμεία, είχε υποχρεώσει τον Γ. Βρούτση να τον διαψεύσει.
Η συνύπαρξη των δύο στο ίδιο υπουργείο ήταν αδύνατη και η λύση δόθηκε με την μετακίνηση του Ν. Μηταράκη στο επανασυσταθέν υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο Νότης Μηταράκης ήδη χρεώνεται με τις παλινωδίες σχετικά με τις επιτάξεις εκτάσεων σε 5 νησιά για την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης μεταναστών/προσφύγων. Δέχθηκε μάλιστα επικρίσεις από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, αναμένεται να του δοθεί πίστωση χρόνου -ο οποίος όμως δεν θα είναι άπλετος- προκειμένου να εμφανίσει αποτελέσματα στη διαχείριση του μεταναστευτικού προσφυγικού.
Ο «βάλτος» του Ελληνικού
Στον «βάλτο» του Ελληνικού βουλιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διατυμπάνιζε ότι η κυβέρνηση θα ξεμπλόκαρε άμεσα τις διαδικασίες για να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό και ότι οι μπουλντόζες θα έπιαναν δουλειά την πρώτη εβδομάδα από την ημέρα που η ΝΔ θα κέρδιζε τις εκλογές. Αντ’ αυτού η επένδυση στο Ελληνικό εμφανίζεται βαλτωμένη, ενώ η προσφυγή της Hard Rock International (HRI) στις αρμόδιες αρχές, για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία της άδειας του καζίνο φέρνει νέες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού.
Γενικά το Μαξίμου περιμένει απτά αποτελέσματα σημαντικών νέων επενδύσεων από τον Α. Γεωργιάδη, ο οποίος προς το παρόν διακρίνεται μόνο στον επικοινωνιακό τομέα. Επιπλέον, οι κακές γλώσσες εντός του υπουργείου μιλούν για κακή σχέση του υπουργού Ανάπτυξης με τον υφυπουργό Γιάννη Τσακίρη.
Πενιχρά είναι τα αποτελέσματα και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε ένα υπουργείο που είχε επενδύσει πολλά η ΝΔ σχετικά με την πάταξη της εγκληματικότητας. Η επικοινωνία, με αιχμή τις επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και τις καταλήψεις, προσέφερε στην αρχή από πλευράς εντυπώσεων, όμως αρχίζει να ξεθωριάζει και υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, καθώς η εγκληματικότητα «ζεί και βασιλεύει».
Ο άνεμος που έφερε το Oruc Reis
Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η θητεία του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Άμυνας. Ήδη αδυνατεί να συνεννοηθεί στοιχειωδώς με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Χρεώνεται τις ατυχείς δηλώσεις σχετικά με το πάγωμα των ΜΟΕ με την Τουρκία λίγο πριν την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν. Επίσης, οι ατυχείς επικοινωνιακοί χειρισμοί στην είσοδο του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκάλεσαν επικρίσεις και εντός κυβέρνησης, με τον Ν. Δένδια να αφήνει δημοσίως αιχμές. Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι ο υπουργός Άμυνας έχει κάκιστες σχέσεις με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή και εκτιμάται ότι ο στρατηγός πρέπει να θεωρείται ήδη εκτός υπουργείου.
Εκτός κυβέρνησης αναμένεται να τεθεί και ο υφυπουργός αρμόδιος για τον Αθλητισμό, Λευτέρης Αυγενάκης μετά τους χειρισμούς του στο ποδόσφαιρο (ποινές για πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης), οι οποίοι έχουν στρέψει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ κατά της κυβέρνησης. Πάντως, επειδή ο Λ. Αυγενάκης έχει στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, πιθανότατα θα μεταπηδήσει σε άλλο υπουργείο.
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκτός αναμένεται να βρεθεί ο υφυπουργός, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δημήτρης Κράνης,καθώς θεωρείται ότι δεν έχει προσφέρει αρκετά.
Η «σφαγή» των υφυπουργών
Επίσης στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν τεθεί μία σειρά υφυπουργών- εξωκοινοβουλευτικοί στην πλειονότητά τους- οι οποίοι κατά κοινή παραδοχή δεν έχουν αποδώσει και εκτιμάται ότι θα αντικατασταθούν.
Έτοιμοι να δεχθούν την κόκκινη κάρτα είναι: ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, η υφυπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Γεράσιμος Θωμάς, ο υφυπουργός για θέματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Δημήτρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Απλούστευσης Διαδικασιών Γιώργος Γεωργαντάς, ο υφυπουργός για θέματα Ψηφιακής Πολιτικής Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, η υφυπουργός αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική Φωτεινή Αραμπατζή.
Τέλος, κακό κλίμα επικρατεί και μεταξύ ενοίκων του Μαξίμου,καθώς ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, δεν μιλιέται με τον δημοσιογράφο Δημήτρη Μητρόπουλο ο οποίος είναι σύμβουλος Στρατηγικής και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του πρωθυπουργού.
Γιώργος Ασημένιος