Αγορές

Ανοδικά χωρίς ανάσα το ΧΑ


Στα βήματα του πιό αισιόδοξου σεναρίου συνεχίζει να κινείται η χρηματιστηριακή αγορά, εστιάζοντας στις μεσομακροπρόθεσμες προπτικές της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Η πολυαναμενόμενη - και κατά πολλούς "χρήσιμη και επιθυμητή" - διόρθωση συνεχώς αναβάλλεται, ή εξαντλείται σε ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, που αντιμετωπίζονται ως ευκαιρία αγορών  από τους "αργοπορημένους" και απο χαρτοφυλάκια με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.

Κινητήρια δύναμη οι συνεχιζόμενες τοποθετήσεις από διεθνή χαρτοφυλάκια, που επενδύουν στην Ελλάδα βλέπτοντας το ρίσκο να μειώνεται, τα δημοσιονομικά μεγέθη να βελτιώνονται εντυπωσιακά και την οικονομία να βρίσκεται στην αφετηρία δυναμικής ανάκαμψης-ανάπτυξης.

Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται και στην πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που οι τιμές τους ενισχύονται σταθερά και οι αποδόσεις τους υποχωρούν αντιστοίχως, κινούμενες πλέον στα επίπεδα του 2006-2007.

Θετικές εξελίξεις στην οικονομία και στο δημοσιονομικό μέτωπο, αποκλιμάκωση των αποδόσεων ομολόγων και του κόστους δανεισμού του Δημοσίου, αυξανόμενη εμπιστοσύνη  των διεθνών επενδυτών, εισροές ξένων κεφαλαίων, κινητικότητα στον επιχειρηματικό χώρο. Όλα συνηγορούν σε μια καλή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, που θα αποφέρει κέρδη  και  δημιουργήσει δυνατότητες άντλησης μη δανειακών κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις.  Υπάρχει όμως ένα ανοιχτό στοίχημα: Ο χρόνος και το εύρος της διόρθωσης, που θα έρθει αναπόφευκτα ως φυσικό επακόλουθο μετά το παρατεταμένο ραλι χαμηλών ταχυχτήτων.

Προς το παρόν η αγορά κινείται με κεκτημένη ταχύτητα και με «καύσιμο» τις προσδοκίες που καλλιεργούνται. Το νέο στοιχείο η εντυπωσιακή άνοδος του δείκτη παραγγελιών στη βιομηχανία (ΡΜΙ), ο οποίος σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας,  δείχνοντας ότι η «μηχανή» της ελληνικής οικονομίας έχει «πάρει μπροστά», καθώς η εγχώρια ζήτηση και οι εξαγωγές αυξάνονται.

 Νέες επενδυτικές επιλογές

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις ενδείξεις, πολλοί διαχειριστές ξένων χαρτοφυλακίων  που εστίαζαν αποκλειστικά στις τράπεζες, στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους στα βιομηχανικά blue chips και σε  μετοχές δυναμικών εταιρειών της μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τα mid caps  ενισχύονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες και αποκτούν μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα, προσελκύοντας επενδυτικό και κερδοσκοπικό χρήμα.  Διαχειριστές και αναλυτές εκτιμούν ότι οι εταιρείες μεγαλομεσαίας κεφαλαιοποίησης θα βρεθούν τους επόμενους μήνες στο επίκεντρο διεργασιών αναδιάταξης του επιχειρηματικού χάρτη σε πολλούς κλάδους, αποκτώντας μεγαλύτερο χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Προς το παρόν, τα mid caps  και ορισμένα εμποροβιομηχανικά χαρτιά του FTSE25 φαίνεται ότι μπορούν να πάρουν  τη σκυτάλη από τις τράπεζες και να συμβάλουν σε περαιτέρω άνοδο των βασικών δεικτών. Η ανοδική δυναμική της αγοράς δεν έχει ακόμη εξαντληθεί, αλλά το παρατεταμένο ράλι χαμηλών ταχυτήτων βρίσκεται κοντά στο σημείο τερματισμού.

Μάχη επενδυτών- κερδοσκόπων

Στο ΧΑ βρίσκεται αυτές τις μέρες σε εξέλιξη μιά μάχη-αναμέτρηση μεταξύ χαρτοφυλακίων που αγοράζουν με μακροπρόθεσμη προοπτική κι εκείνων που έχουν ανοιχτές θέσεις short. Η σύγκρουση αποτυπώνεται στο ταμπλό με ενδοσυνεδριακές διορθώσεις και διακυμάνσεις. Στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις όλες αυτές οι μάχες έχουν λήξει υπέρ των long, που καταφέρνουν όχι μόνο να στηρίξουν τα χαρτιά και τους δείκτες, αλλά να ανεβάζουν κάθε μέρα τις τιμές.

Οι ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν εάν  υπάρξουν ειδήσεις-εξελίξεις που θα απογοητεύσουν την αγορά ή θα διαψεύσουν προσδοκίες. Οι εξελίξεις αυτές μπορεί να αφορούν το κλείσιμο της αξιολόγησης,  την αναμενόμενη αναβάθμιση από Standard & Poor’s και Fitch, το σχεδιασμό για προσφυγή στις αγορές με ομολογιακή έκδοση, ή κάποια πολιτική εμπλοκή με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Μετοχές και δείκτες

"Οδηγός" της αγοράς παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, συγκεντρώνουν μεγάλο μέρος του τζίρου και διαμορφώνουν ενδοσυνεδριακό κλίμα. Σήμερα συνεχίζουν σε ανοδική τροχιά, κινούμενες πλέον σε υπεραγορασμένα επίπεδα.

Κυρίαρχο στοιχείο η μεταβλητότητα, ενώ εμφανή είναι πλέον τα συμπτώματα 'κόπωσης". Αρνητική ένδειξη για τη δυναμική  και για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ είναι ο χαμηλός τζίρος - μόλις 20εκατ. ευρώ σε τρεις ώρες συναλλαγών.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε αρχικά μέχρι +0,88% στις 833,06 μονάδες. Τώρα βρίσκεται στις 831,5, με άνοδο 0,70%. Αναλυτές εκτιμούν ότι αν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα χωρίς να "διορθώσει", θα αυξηθούν οι πιθανότητες νέου ανοδικού κύματος προς τις 860 μονάδες.

 Kat;a 0,65% ενισχύεται ο FTASE25 στις  2,142,5 μονάδες. Ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κερδίζει 1,70%.

Ο τραπεζικός δείκτης πήγε μέχρι +1,68% και αυτή την ώρα βr;iσκεται στο +1,30. Προηγείται η Εθνική με +2,8%.  Πειραιώς, Eurobank και Alpha κερδίζουν περίπου 1%.Attica -4,4%.

Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Σαράντης +3,4%,  ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda +2,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ και ΑΔΜΗΕ +2%, Grivalia +1,7%,

Στο κόκκινο OTE και Jumbo -0,6%,  Μυτιληναίος -0,2%.

 Στα mid caps Ανεμος +9%,  Ελλάκτωρ +6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις