Μετά από επτά πτωτικές συνεδριάδεις το Χρηματιστήριο αντιδρά στον απόηχο της έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης από τον ESM αλλά και του θετικού κλίματος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που πήραν τη σκυτάλη από Wall Street και Ασία.
Το Brexit συνεχίζει να τρομάζει τους επενδυτές με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι θα γίνει κανονικό ντέρμπι. Ωστόσο, η δολοφονία σοκ της βουλευτού του Εργατικού κόμματος Τζο Κοξ φαίνεται ότι αλλάζει τα δεδομένα..
Τεχνικοί αναλυτές ωστόσο εφιστούν προσοχή καθώς η σημερινή συνεδρίαση είναι ιδιαίτερη καθώς συνδυαστικά επιβαρύνεται από το τριπλό κλείσιμο των παραγώγων (triple witch), ενώ είναι και η τελευταία ημέρα της εβδομάδος και ακολουθεί η αργία του Αγίου Πνεύματος τη ∆ευτέρα, στοιχεία που επιβαρύνουν ψυχολογικά τους επενδυτές που στο μεγαλύτερο μέρος έχουν βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα.
Από την άλλη πλευρά, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δις. ευρώ προς την ελληνική κυβέρνηση παραδίδοντας τη σκυτάλη στην ΕΚΤ που την 22α Ιουνίου θα επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό της.
Το Ελληνικό Χρηματιστήριο σ’ αυτό το περιβάλλον απομακρύνθηκε βίαια από την κορυφή των 658,9 μονάδων και διέσπασε πτωτικά την συσσώρευση των τριών εβδομάδων με αποτέλεσμα να χάσει την βραχυχρόνια ανοδική του τάση ενώ και οι σημαντικές στηρίξεις των ΚΜΟ 200 ημερών (629 και 607 μονάδες για εκθετικό και απλό) διασπάστηκαν καθοδικά.
Η προχθεσινή προσπάθεια στήριξης στις 580 μονάδες απέτυχε και πλέον η περιοχή μεταξύ των 550 μονάδων που βρίσκεται το ανοδικό gap εκκίνησης του τελευταίου ανοδικού κύματος από τα μέσα Απριλίου και 540 μονάδων που είναι το 50% διόρθωση όλης της ανοδικής κίνησης από τα χαμηλά των 420 μονάδων, ως την κορυφή των 659 μονάδων, είναι η επόμενη σημαντική περιοχή στήριξης.
Η πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων έχει διαχυθεί στο σύνολο του ταμπλό και οι περισσότερες μετοχές έχουν χάσει σημαντικά επίπεδα στήριξης και κινούνται πια κάτω από τους ΚΜΟ 200 ημερών.
Η μεταβλητότητα στη Αγορά αναμένεται να παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα, με τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος (23/6) να είναι στο επίκεντρο.
Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, η άμεση υπέρβαση των 607 μονάδων είναι επιβεβλημένη για να βελτιωθεί η τεχνική εικόνα της Αγοράς. Σε περίπτωση όμως αρνητικού αποτελέσματος η αναταραχή στις Αγορές θα παραμείνει και θα τεθούν σε κίνδυνο και οι 500 μονάδες.
Πέρα όμως από τις διεθνείς εξελίξεις η αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής και την επίτευξη των στόχων με τους νέους φόρους αυξάνεται, κάτι που φανερώνει και η τελευταία έκθεση για την νομισματική πολιτική του διοικητή της ΤτΕ.
Οι κινήσεις που αναμένονται από την ΕΚΤ και Οίκους αξιολόγησης δεν πρέπει να καθυστερήσουν, όπως και η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί, ενώ για τις Τράπεζες η επιστροφή καταθέσεων και η διαχείριση των ‘κόκκινων’ δανείων θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για την συνέχεια .
Στατιστικά συνεδρίασης
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο +3% στις 573,18 μονάδες. Άνοδος +4,02% ο FTSE 25 στις 154,17 μονάδες. Ράλι +8,53% ο τραπεζικός δείκτης στις 41,09 μονάδες. Στα 7,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών.
Κέρδη +10% η Alpha Bank στα 1,87 ευρώ, +6,98% η Πειραιώς στα 0,184 ευρώ, +8,37% η Εθνική στα 0,22 ευρώ, +6,14% η Eurobank στα 0,743 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται Τιτάνας +0,25%, ΟΤΕ +2,82%, ΟΠΑΠ +1,69%, Μυτιληναίος +2,7%, ΜΙΓ +7,23%, Ιντραλοτ +2,11%, ΕΛΠΕ +2,82%, ΔΕΗ +1,08%.