Συνεχίζεται ο ‘’πονοκέφαλος’’ στην Τερέζα Μέι για την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματός της, καθώς 40 βουλευτές είναι πρόθυμοι να καταψηφίσουν την πιθανή συμφωνία της για το Brexit, αν αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο κατά το ήμισυ έξω από την ΕΕ.
Όπως δήλωσε ο Στιβ Μπέικερ, ο οποίος διετέλεσε υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit στην κυβέρνηση της Μέι μέχρι που παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για τις προτάσεις της πρωθυπουργού για το Brexit.: «Η εκτίμησή μου είναι ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 συνάδελφοί μου που δεν πρόκειται να δεχτούν ένα σχέδιο Τσέκερς για μια χώρα "κατά το ήμισυ εκτός" ΕΕ ή ένα δίκτυ ασφαλείας που θα μας αφήνει στην εσωτερική αγορά και στην τελωνειακή ένωση».
Αν η Μέι εξασφαλίσει μια συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει να πείσει το κοινοβούλιο της χώρας να την εγκρίνει και θα χρειαστεί τη στήριξη περίπου 320 βουλευτών.
Αν 40 από τους βουλευτές του κόμματός της καταψηφίσουν μια πιθανή συμφωνία, η τύχη της κυβέρνησης και η διαδικασία εξόδου από την ΕΕ θα εξαρτάται από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταψήφιζε σχεδόν οποιαδήποτε συμφωνία και αν εξασφάλιζε η Μέι.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Μέι, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η Βρετανία θα επιδιώξει μια περιοχή ελεύθερου εμπορίου για αγαθά με την ΕΕ, εν πολλοίς αποδεχόμενη "ένα κοινό εγχειρίδιο" για αγαθά και για τη συμμετοχή της Βρετανίας στις υπηρεσίες της ΕΕ, οι οποίες παρέχουν την εξουσιοδότηση για τα αγαθά.
Κάποιοι από τους υπέρμαχους του Βrexit υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις αυτές θα εξασφαλίσουν ότι η ΕΕ θα διατηρήσει τον έλεγχο κάποιων πτυχών της βρετανικής οικονομίας και επομένως θα είναι ενάντια στο πνεύμα του μανιφέστου της Μέι για έξοδο από την Τελωνειακή Ένωση της ΕΕ και την Ενιαία Αγορά.
«Αναμένουμε τις λεπτομέρειες για το τι ακριβώς θα κληθούμε να ψηφίσουμε. Δεν αμφιβάλλω ότι θα επιστρατευθεί κάθε πιθανό τέχνασμα για να σπείρει την αμφιβολία στο μυαλό των συναδέλφων και να τους ενθαρρύνει να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση», είπε ο Μπέικερ.
«Στο τέλος η ΕΕ δεν έχει δικαίωμα να διαιρέσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να επιβάλλει πώς θα ρυθμίσουμε την οικονομία μας και θα διοικούμαστε μετά την έξοδο».
Χωρίς μια εγκεκριμένη συμφωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα προχωρήσει από το απρόσκοπτο εμπόριο με την υπόλοιπη ΕΕ σε τελωνειακές συμφωνίες που θα ορίζονται απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τα κράτη που δεν είναι μέλη χωρίς προνομιακές συμφωνίες.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίσει όποια από τα δύο ενδεχόμενα στο τέλος θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι είναι μια κακή συμφωνία και ότι καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μια κακή συμφωνία. Θα πρέπει να μη φοβηθούμε να προχωρήσουμε χωρίς συμφωνία».