Αγορές

Απώλειες στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς στις ΗΠΑ καταγράφηκαν 59.222 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες. Το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό ξεπέρασε έτσι τα 3,36 εκατομμύρια. Εξάλλου ακόμη 411 ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19 τις προηγούμενες 24 ώρες, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας να φθάνει τους 135.582 νεκρούς.

Χτες, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι πάρα πολλές χώρες οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τον Μάιο η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα ήταν μειωμένη κατά 7,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν (Μάιος 2019) έναντι μείωσης 10,7% τον Απρίλιο, ενώ στην ευρωζώνη η αντίστοιχη πτώση έφθασε το 20,9% έναντι μείωσης 28,7% τον Απρίλιο. Η Ελλάδα έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό μείωσης μετά τη Φινλανδία (3,8%) τη Μάλτα (4,8%), τη Λιθουανία (6,2%) και τη Λετονία (6,4%). Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψαν η Σλοβακία (33,5%), η Ουγγαρία (27,6%) και η Ρουμανία (27,4%).  Σε σχέση με τον Απρίλιο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάιο στην Ελλάδα κατά 1,3%, ενώ είχε μειωθεί κατά 8,6% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και είχε αυξηθεί 1,6% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο. Στην ευρωζώνη, η παραγωγή αυξήθηκε 12,4% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εξηγείται από την πολύ μεγάλη πτώση κατά τους δύο προηγούμενους μήνες (18,2% τον Απρίλιο και 11,8% τον Μάρτιο). Τον Μάιο του 2019, η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών στην ευρωζώνη ήταν μειωμένη κατά 28,4% τον Μάιο, ενώ η παραγωγή των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν χαμηλότερη κατά 24%, των ενδιάμεσων αγαθών κατά 19,7%, των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών κατά 14,4% και της ενέργειας κατά 10,3%.

Οι πιστωτικοί κανόνες στην ευρωζώνη -που αντανακλούν τις εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια για την έγκριση δανείων- παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι για τα επιχειρηματικά δάνεια στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ενώ έγιναν ακόμη πιο αυστηροί για τα δάνεια σε νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (bank lending survey, BLS). Οι πιστωτικοί κανόνες για τα δάνεια σε νοικοκυριά έγιναν ακόμη πιο αυστηροί (σε καθαρό ποσοστό 22% για τα στεγαστικά δάνεια και 26% για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια σε νοικοκυριά). Οι τράπεζες συνέχισαν να δηλώνουν ότι η επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών, η μείωση του αξιόχρεου των δανειζόμενων και η χαμηλότερη ανοχή στον κίνδυνο ήταν οι παράγοντες που εξηγούν τους πιο σφιχτούς πιστωτικούς κανόνες για τις χορηγήσεις δανείων. Για το τρίτο τρίμηνο του 2020, οι τράπεζες αναμένουν μία σημαντική καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για επιχειρηματικά δάνεια, η οποία σχετίζεται με τον προβλεπόμενο τερματισμό των σχημάτων κρατικών εγγυήσεων σε ορισμένες μεγάλες χώρες της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, η αβεβαιότητα και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένει μεγάλη. Η καθαρή σύσφιξη των πιστωτικών κανόνων για τα δάνεια σε νοικοκυριά αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στο τρίτο τρίμηνο του 2020. Οι συνολικοί όροι για τη χορήγηση των δανείων έγιναν λίγο αυστηρότεροι στο δεύτερο τρίμηνο για τα νέα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ έγιναν περαιτέρω αυστηρότεροι για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Η ζήτηση από επιχειρήσεις για δάνεια ή χρήση πιστωτικών γραμμών εκτινάχθηκε περαιτέρω στο δεύτερο τρίμηνο, φθάνοντας στο υψηλότερο καθαρό υπόλοιπο από το 2003 που ξεκίνησε η έρευνα. Αυτό αντανακλά τις ιδιαίτερα ισχυρές, έκτακτες ανάγκες ρευστότητας των επιχειρήσεων και μία πιθανή προληπτική δημιουργία «μαξιλαριών» ρευστότητας κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, όταν τα μέτρα καραντίνας ήταν σε ισχύ σε όλη την Ευρωζώνη.

Κατά 19,1% μειώθηκε το βρετανικό ΑΕΠ τους τρεις μήνες που ολοκληρώθηκαν τον Μάιο, ενώ η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως θα αποκλείσει τη γιγάντια κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei από το βρετανικό δίκτυο 5G εξαιτίας κινδύνων για την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, σκληραίνοντας έτσι τη θέση της έναντι του Πεκίνου, το οποίο έκανε λόγο για «πολιτική» και «απογοητευτική» απόφαση.

Πτώση σημείωσε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Ιούλιο, μετά από τρεις μήνες ανόδου. Η μέτρηση που αφορά τις οικονομικές προσδοκίες κινήθηκε καθοδικά κατά 4,1 μονάδες σε σύγκριση με τον Ιούνιο και προσγειώθηκε στις 59,3 μονάδες από 63,4 τον Ιούνιο.  Παράλληλα, στο 0,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη. Το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Σε σύγκριση με ένα μήνα πριν ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν 0,7% υψηλότερος, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 366.96 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.96%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 3,321.15 μονάδες, με απώλειες 0.86%.  

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στις 6,181.01 μονάδες.  

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 12,689.05 μονάδες, με βουτιά 0.87%.    

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 5,007.46 μονάδες, διολίσθησε 0.97%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε τις 19,884.5 μονάδες, με πτώση 0.59%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 7,351 μονάδες, μειωμένος κατά 1.02%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις