Δύο φορτηγά έφτασαν σήμερα στην Ελλάδα με 150 ηλεκτρικές θερμάστρες, 100 κρεβάτια, 50 σκηνές, 150 συναγερμούς πυρκαγιάς, 32 πυροσβεστήρες και 500 κουβέρτες που παρέχονται από τη Σουηδία, καθώς και 100 κρεβάτια και 1000 μαξιλάρια από τη Γερμανία. Το υλικό αυτό αποτελεί τμήμα της τελευταίας παρτίδας υλικής βοήθειας που παρέχεται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Τα μεταφορικά έξοδα της εν λόγω τελευταίας παράδοσης συγχρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, άλλες 9 χώρες - η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Σουηδία, η Ισπανία και η Νορβηγία - παρέδωσαν χιλιάδες είδη επείγουσας ανάγκης στην Ελλάδα. Η εν λόγω υλική βοήθεια περιελάμβανε κοντέινερ στέγασης και σκηνές, κρεβάτια, υπνόσακους και κουβέρτες, θερμάστρες, ηλεκτρογεννήτριες, δεξαμενές νερού και αντλίες. Το μεγαλύτερο μέρος του μεταφορικού κόστους συγχρηματοδοτήθηκε επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Χρήστος Στυλιανίδης, χαιρέτισε την ουσιαστική αυτή προσφορά σημειώνοντας: «Από τον περασμένο Δεκέμβριο που η Ελλάδα ενεργοποίησε τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για την υποστήριξη των προσφύγων, 17 χώρες έχουν προσφέρει υλική βοήθεια, συμβάλλοντας στην παράδοση περισσότερων από 87.000 αντικειμένων. Ευχαριστώ όλες τις χώρες που έχουν διαθέσει βοήθεια μέχρι στιγμής και ιδίως τις εθνικές αρχές πολιτικής προστασίας. Χρειάζονται ακόμη περισσότερες προσφορές, καθώς δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως οι ανθρωπιστικές ανάγκες για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα».
Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας μπορεί να ενεργοποιηθεί από ένα Κράτος Μέλος ή μία χώρα εκτός της ΕΕ αν εκτιμά ότι αδυνατεί να διαχειριστεί μια κρίση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει, στη συνέχεια, τις προσφορές που γίνονται από τα συμμετέχοντα κράτη, και μπορεί να συγχρηματοδοτήσει την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης καθώς και εμπειρογνωμόνων στην εν λόγω χώρα μέχρι ποσοστό 85%.
Εκτός από την Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2015, έχουν ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό η Κροατία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Σερβία. Σε αντίθεση με το νέο μέσο Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (EUCPM) στηρίζεται σε εθελοντικές προσφορές από τα συμμετέχοντα κράτη. Το νέο μέσο Βοήθειας Έκτακτης Ανάγκης θα επιτρέπει στην ΕΕ να χρηματοδοτεί άμεσα ανθρωπιστικές δραστηριότητες στο εσωτερικό της.