Πολιτική

Αποτελεσματική βιολογική θεραπεία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης EXXELERATE, η οποία έκανε τη σύγκριση δύο θεραπειών του Certolizumab Pegol και του Adalimumab, για τη Ρευματοειδή Aρθρίτιδα, κατέληξε ότι η αξία που μπορεί να προσφέρει στους ασθενείς το certolizumab pegol ως βιολογική θεραπεία πρώτης γραμμής υποστηρίζεται ισχυρά από όλες τις εκβάσεις αποτελεσματικότητας και ασφάλειας, στις οποίες περιλαμβάνεται η παρατήρηση ότι πάνω από τους μισούς ασθενείς που ανταποκρίθηκαν αρχικά στο certolizumab pegol  πέτυχαν χαμηλή ενεργότητα νόσου, και πάνω από ένας στους τρείς διατήρησε μια σταθερή κατάσταση χαμηλής ενεργότητας νόσου για όλο τον δεύτερο χρόνο θεραπείας.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη Exxelerate ήταν μια Φάσης 4, 24μηνη (104 εβδομάδων) τυχαιοποιημένη, μονά τυφλή, μελέτη απευθείας σύγκρισης υπεροχής σε παράλληλες ομάδες. Η μελέτη είχε σχεδιασθεί για να αξιολογήσει την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του certolizumab pegol (CZP) σε σύγκριση με τo adalimumab (ADA), αμφότερα σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη (MTX), για την θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ΡΑ που δεν είχαν επαρκή ανταπόκριση στην MTX. 

Τα αποτελέσματα ανάμεσα στο certolizumab pegol και το adalimumab έδειξαν ότι το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν ανταπόκριση στη κλίμακα ACR20 μετά από τρεις μήνες ήταν 69,2% έναντι 71,4% αντίστοιχα, και το ποσοστό των ασθενών που πέτυχαν κατάσταση χαμηλής ενεργότητας νόσου μετά από δύο έτη ήταν 35,5% έναντι 33,5% αντίστοιχα. Για τον πληθυσμό της μελέτης (915 ασθενείς), η προκαταρκτική ανάλυση ασφάλειας στην διάρκεια των δύο ετών έδειξε ότι η συνολική ασφάλεια, στην οποία περιλαμβάνονταν τα σοβαρά ανεπιθύμητα συμβάντα και οι σοβαρές λοιμώξεις, ήταν συγκρίσιμη μεταξύ των ουσιών. 

Όπως ανέφερε ο Επικεφαλής του Τμήματος Ανοσολογίας και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στην UCB, Immunology Patient Value Unit της UCB, Emmanuel Caeymaex, το όφελος που προσφέρθηκε σε ασθενείς χωρίς προηγούμενο ιστορικό θεραπείας με αντι-TNF και το επίπεδο της ανταπόκρισης που παρατηρήθηκε κατά την αξιολόγηση της αλληλουχίας χρήσης των δύο αντι-TNF είναι εξαιρετικά σημαντικό, τόσο για τους ασθενείς όσο και την ίδια την εταιρεία. 

Ενώ ο Καθηγητής Dr. Josef S. Smolen, Τμήμα Ιατρικής, Τομέας Ρευματολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Βιέννης, Αυστρία, τόνισε ότι αυτή η μελέτη μπορεί επίσης να συμβάλει στην πρόοδο της κατανόησής σχετικά με πιθανούς προγνωστικούς παράγοντες της ανταπόκρισης σε κάθε μια από τις δύο ουσίες και να βοηθήσει την ταυτοποίηση των ασθενών που εξ αρχής δεν εμφανίζουν αληθή ανταπόκριση στην αντι-TNF θεραπεία. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις