Πολιτική

Απότομη άνοδος στην Ασία λόγω πετρελαίου


Έντονα ανοδικά ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στα χρηματιστήρια της Ασίας, χαιρετίζοντας τόσο το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, όσο και τη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας.

Χθες το βράδυ οι τιμές του μαύρου χρυσού πραγματοποίησαν ράλι και έκλεισαν σε νέο υψηλό έτους πάνω από το επίπεδο των 42 δολ. το βαρέλι στον απόηχο δημοσιευμάτων που θέλουν την Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία να έχουν συμφωνήσει να προχωρήσουν σε πάγωμα της παραγωγής, ανεξάρτητα από τα εάν θα συμμετάσχει και το Ιράν στο σχέδιο για την αντιμετώπιση του πλεονάσματος της προσφοράς.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου κέρδισε 1,81 δολ. ή 4,5% τερματίζοντας τις συναλλαγές σε υψηλό έτους στα 42,17 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Ιουνίου κέρδισε 1,86 δολ. ή 4,3% στα 44,69 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου το οποίο επίσης αποτελεί υψηλό έτους.

Ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΠΕΚ δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Interfax ότι η Ρωσία ελπίζει να καταλήξει σε μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής, παρά τις διαφωνείς μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν.

Η Σαουδική Αραβία, ο κατά γενική ομολογία ηγέτης του ΟΠΕΚ, έχει ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχει σε μια συμφωνία για το πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υπερπροσφορά στην αγορά, με την προϋπόθεση να συμφωνήσει και το Ιράν σε πάγωμα της παραγωγής του. Από την πλευρά της η Τεχεράνη έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε κάποια συμφωνία που θα προβλέπει πάγωμα της παραγωγής, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίζει να ενισχύει την παραγωγή μέχρι να φτάσει τα επίπεδα που ήταν πριν την επιβολή των δυτικών κυρώσεων στα 4 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου.

Ακόμη, νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκαν και τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας. 

Συγκεκριμένα, οι ετήσιες εξαγωγές στην Κίνα το Μάρτιο κινήθηκαν ανοδικά σε ποσοστό 11,5%, σηματοδοτώντας την πρώτη αύξηση που καταγράφεται από τον Ιούνιο και τη μεγαλύτερη από τον Φεβρουάριο του 2015.

Οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 7,6% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2015.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι ασιατικοί χρηματιστηριακοί δείκτες εκτοξεύτηκαν στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να καταγράφει άνοδο 1.78% στις 2.763 μονάδες. 

Στο μέτωπο της Κίνας, ο Shanghai Composite εκτοξεύτηκε κατά 2.05% και διαμορφώθηκε στις 3.085 μονάδες. 

Στο Χονγκ Κογνκ ο δείκτης Hang Seng ενισχύθηκε κατά 2.49% και έκλεισε στις 21.015 μονάδες. 

Τέλος, στην Αυστραλία ο S&P ASX 200 εμφάνισε κέρδη κατά 1,42% στις 5.046 μονάδες.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις