Οικονομία

Διεθνής Διαφάνεια: Πώς το βρώμικο χρήμα αγοράζει το κύρος της Βρετανίας


Κοσμήματα, θαλαμηγοί, αγωνιστικά αυτοκίνητα και πολυτελή διαμερίσματα αποτελούν μέρος της διαδρομής που ακολουθεί το ξέπλυμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στερλινών βρώμικου χρήματος στη Βρετανία, που μεταφέρεται επίσης από τράπεζες και πολλούς βρετανούς μεσάζοντες, σύμφωνα με μελέτη της Διεθνούς Διαφάνειας.

"Η Βρετανία είναι μια πλατφόρμα για τα χρήματα από τη διαφθορά όλου του κόσμου", παρατηρεί η οργάνωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς σε έκθεσή της.

Τα χρήματα αυτά που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα "αποκτώνται με τη βοήθεια εταιριών εγγεγραμμένων στη Βρετανία και στα εξωχώρια χρηματοπιστωτικά της κέντρα, επενδύονται στη Βρετανία σε πολυτελή ακίνητα, χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση σε εξέχοντες θεσμούς", όπως τα πλέον κορυφαία πανεπιστήμια ή πολιτιστικοί σύλλογοι που δίνουν κύρος στους δωρητές, τονίζει η έκθεση.

"Παρότι το ακριβές ποσό του βρώμικου χρήματος που μπαίνει στη Βρετανία είναι δύσκολο να υπολογιστεί, η Εθνική Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος (NCA) εκτιμά ότι περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια στερλίνες από παράνομες δραστηριότητες επηρεάζουν την οικονομία μας κάθε χρόνο", συνεχίζει η Διεθνής Διαφάνεια.

Οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες του πανίσχυρου Σίτι του Λονδίνου παίζουν κύριο ρόλο στη μεταφορά του χρήματος αυτού, όπως δείχνει η μελέτη, η οποία εξέτασε 400 υποθέσεις διαφθοράς όπου οι βρετανικές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στο ξέπλυμα τουλάχιστον 325 δισεκατομμυρίων στερλινών προερχόμενων από αισχροκέρδεια, δωροδοκίες, υπεξαίρεση χρημάτων κ.ά.

Η έκθεση διαπιστώνει ότι 421 ακίνητα αξίας 5 δισεκατομμυρίων στερλινών συνολικά αγοράστηκαν "με ύποπτο πλούτο" και ότι αυτό "δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου" καθώς "87.000 ακίνητα στην Αγγλία και την Ουαλία ανήκουν σε επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες σε δικαιοδοσίες που τηρούν το τραπεζικό απόρρητο".

Επισημαίνει επίσης τις αγορές θαλαμηγών, κοσμημάτων, πολυτελών αυτοκινήτων ή τη χρήση ιδιωτικών τζετ, χωρίς να υπολογιστούν τα πανάκριβα ρούχα και αξεσουάρ στα καταστήματα Harrods ή ένα θεωρείο στο Stamford Bridge, το ποδοσφαιρικό γήπεδο της ομάδας Τσέλσι, στο Λονδίνο.

Η μκο αναγνωρίζει ότι η ύπαρξη αυτών των κυκλωμάτων του ξεπλύματος "αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους πολιτικούς και τις επιχειρήσεις, κάτι που συνιστά ένα βήμα προς τις δράσεις" για να καταπολεμηθεί αυτή η μάστιγα.

Η έκθεση προτείνει δέκα συστάσεις για να κλείσει ο δρόμος σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που διακινούν και ξεπλένουν τα χρήματά τους στη Βρετανία και στα εδάφη της.

Από τη μια πλευρά, η άρση του τραπεζικού απορρήτου ή του απορρήτου της ιδιοκτησίας στα βρετανικά εδάφη στα οποία ισχύει ακόμη, όπως οι Παρθένες Νήσοι, ή η προτροπή στα ιδρύματα με κύρος, όπως τα πανεπιστήμια και τα μουσεία, να ορίσουν κανόνες δεοντολογίας για να δέχονται ή να απορρίπτουν δωρεές, χορηγίες, και να δημοσιεύουν τα ονόματα των δωρητών, κ.ά.

Η ενίσχυση της νομικής ευθύνης επιχειρήσεων και προσώπων θα είναι επίσης μια μεγάλη προτροπή για αυστηρότερη εξακρίβωση της προέλευσης των χρημάτων.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις