Η δυστοκία στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, η σεναριολογία για αύξηση φόρων-περικοπές συντάξεων και το προσφυγικό πρόβλημα "κοστίζουν" πολιτικά στην κυβέρνηση: Οπως δείχνει νέα δημοσκόπηση της Pulse, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ χάνουν έδαφος στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, η ΝΔ αποκτά σαφές προβάδισμα, ενώ περίπου ένας στους δύο πολίτες τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Η μεταστροφή του εκλογικού σώματος είναι σαφής όχι μόνον ως προς την πρόθεση ψήφου, αλλά και ως προς την άμεση προσφυγή στις κάλπες, για την οποία οποία μέχρι πρόσφατα η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών εξέφραζε την άποψη ότι δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα και ότι αποτελεί "καταστροφική επιλογή".
Στη δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Action24, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 31% στην πρόιεση ψήφου, έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τα υπόλοιπα κόμματα, με αυξημένο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου εμφανίζεται η ΛΑ.Ε του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αντίθετα, σημαντικές απώλειες καταγράφουν το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, που δεν πιάνουν το όριο εισόδου στη Βουλή.
Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με 6,5% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν το ΚΚΕ και η Δημοκρατική Συμπαράσταση με 5,5%.
Ακριβώς στο όριο εισόδου στη Βουλή (3%) βρίσκονται - σύμφωνα με τη δημοσκόπηση - η Ένωση Κεντρώων και η Λαϊκή Ενότητα. Εκτός Βουλής το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που συγκεντρώνουν 2,5%.
Ποσοστό 3,5% επιλέγουν "άλλο κόμμα", 8,5% είναι αναποφάσιστοι και 2,5% δεν απαντούν.
Περίπου οι μισοί ερωτηθέντες (47%) απάντησαν ότι θέλουν πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις το 1/3 (ποσοστό 32%) επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Περίπου ένας στους δύο ερωτηθέντες (50%) πιστεύει ότι αν γίνουν τώρα εκλογές θα τις κερδίσει η ΝΔ, ενώ ένας στους 4 (32%) προβλέπει επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οσον αφορά την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 7% του Αλέξη Τσίπρα (30%-23%),
Το 72% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό, και μόλις 21% τη θεωρεί θετική.
Σε ερώτημα για την αξιολόγηση των κυβερνήσεων από τότε που η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο, η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου προηγείται με 35% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, έναντι 57% αρνητικών και μάλλον αρνητικών.
Δεύτερη έρχεται η κυβέρνηση Παπαδήμου, με 26% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, έναντι 65% αρνητικών και μάλλον αρνητικών.
Ακολουθεί η κυβέρνηση Τσίπρα με 18% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες , έναντι 73% αρνητικών και μάλλον αρνητικών.
Τελευταία η κυβέρνηση Παπανδρέου με 8% θετικές και μάλλον θετικές γνώμες, έναντι 83% αρνητικών και μάλλον αρνητικών.