Στις Συμπληγάδες του προσφυγικού και της αξιολόγησης βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας έστειλε διπλά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις. Ο χειρότερος φόβος της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τη ντε φάκτο ακύρωση της συμφωνίας μετά το μακελειό στις Βρυξέλλες, αρχίζει να δείχνει τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια υλοποίησης.
Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας βρίσκεται στον αέρα μετά το αιματηρό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες. Η Πολωνία, αν κα είχε δεσμευθεί για μετεγκατάσταση 7.000 προσφύγων, αρνείται να πάρει πρόσφυγες, Πέραν τούτου, τα τουρκικά αιτήματα για απελευθέρωση της βίζας αλλά και το θέμα των ανοιχτών συνόρων εντός της ΕΕ, πλέον εξετάζονται σε εντελώς νέες βάσεις, καθώς αρχής γενομένης από τις χώρες του Βίζενγκραντ που είδαν το χτύπημα ως βούτυρο στο ψωμί τους, φαντάζουν όλο και πιο δύσκολο όσο πλανάται πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα της τρομοκρατικής απειλής. »Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.
Αναφερόμενος στο μείζον θέμα του προσφυγικού, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι η λύση βασίζεται στη συνεργασία με την Τουρκία και όχι στη de facto νομιμοποίηση μονομερών πρακτικών. Για αυτό και χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την τελευταία συμφωνία για το προσφυγικό, η οποία και αντιμετωπίζει το προσφυγικό ως κοινό ευρωπαϊκό πρόβλημα, σημειώνοντας πάντως πως η εφαρμογή της καθιστά απαραίτητη την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων «προκειμένου να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε τόσο σε όσα η συμφωνία ορίζει, όσο και σε όσα προστάζει η διεθνής νομιμότητα».
Το προσφυγικό κυριάρχησε στη συζήτηση, με στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας να κάνουν λόγο για «γκρίζα σημεία» στη συμφωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκφράστηκαν ενστάσεις για το κατά πόσον η Τουρκία θεωρείται «ασφαλής τρίτη χώρα» για την επανεισδοχή προσφύγων, με τη νομική έννοια του όρου (σ.σ. κατά πόσον δηλαδή τηρεί τα κριτήρια της Συνθήκης της Γενεύης), που έχει όμως και πολιτικές προεκτάσεις.
Λίγο μετά από τη συνεδρίαση πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μία αισιοδοξία για σταμάτημα των προσφυγικών ροών προϊόντος του χρόνου, με κομματικές πηγές να τονίζουν την ανάγκη να λάβει μέτρα η Τουρκία, αλλά και να μιλούν για επιστροφή όσων έρχονται σε αντίθετη περίπτωση. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικά σήμερα, Πέμπτη, στην πρώτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Επί τάπητος, θα τεθούν όλα τα θέματα γύρω από το μείζον αυτό ζήτημα, από τη λήψη ενδεχόμενων νομοθετικών μέτρων, ως την παρακολούθηση και τον συντονισμό της εφαρμογής των αποφάσεων για τη συγκρότηση επιχειρησιακών και επιτελικών ομάδων για την υλοποίηση της συμφωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Κυβερνητικό Συμβούλιο αυτό μετέχουν μεταξύ πολλών άλλων ο υπουργός Άμυνας Π.Καμμένος, και ο Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλας, που θα συνυπάρξουν για πρώτη φορά μετά το αίτημα του πρώτου για παραίτηση του Γ.Μουζάλα.
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφήνοντας αιχμές κατά του ΔΝΤ για τις αιτιάσεις του πέραν της συμφωνίας του καλοκαιριού. «Απαιτήσεις όπως αυτές για περικοπές των κύριων συντάξεων δεν απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές. Η ελληνική πλευρά θα εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα, ούτε λιγότερα, αλλά και τίποτα περισσότερο», είπε, προσθέτοντας με νόημα πως «όσοι επιθυμούν περισσότερα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η επιθυμία τους είναι έξω από το πλαίσιο της συμφωνίας».
Στο θέμα της διαπραγμάτευσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τονίστηκε η ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση, ώστε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και να δοθεί έτσι αφενός μία ανάσα στην αγορά, αφετέρου ένα σήμα για επενδύσεις. Οι ίδιες πηγές μάλιστα τοποθετούσαν το κλείσιμο της αξιολόγησης ως το Πάσχα, που φέτος είναι την 1η Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, στην Πολιτική Γραμματεία ετέθη το ζήτημα της σύγκρουσης μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ, με το όργανο να επιμένει ότι δεν είναι δυνατό να προστεθούν προαπαιτούμενα πέραν της ούτως ή άλλως δύσκολης συμφωνίας του καλοκαιριού.