Πολιτική

ΔΝΤ: Το φτηνό πετρέλαιο κάνει καλό στην παγκόσμια ανάπτυξη αλλά θα φανεί αργότερα


Το ΔΝΤ, αλλά και πολλοί οικονομολόγοι, εκτιμούν ότι η κατά 65% κατάρρευση στις τιμές του πετρελαίου θα είναι θετική για την παγκόσμια οικονομία, με τα κέρδη για τις χώρες εισαγωγής εμπορευμάτων να αντισταθμίζουν τις απώλειες που σημειώνουν οι  εξαγωγείς.

Ωστόσο, ο θετικός αντίκτυπος στις οικονομίες που εισάγουν πετρέλαιο, όπως στην Ευρωζώνη, υπήρξε μικρότερος του εκτιμώμενου μέχρι στιγμής.

Όπως σημειώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «παραδόξως, τα παγκόσμια οφέλη από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θα υπάρξουν κατά πάσα πιθανότητα αφού ανακάμψουν μερικώς οι τιμές και οι αναπτυγμένες οικονομίες καταγράψουν μεγαλύτερη πρόοδο ξεπερνώντας το τρέχον περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων».

Μια περίοδος βραδείας ανάπτυξης, πριν οι τιμές του πετρελαίου αρχίσουν να υποχωρούν, σήμαινε ότι οι κεντρικές τράπεζες είχαν ήδη μειώσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο τα επιτόκια. 

Τότε, οι τράπεζες ήταν ανίκανες να προχωρήσουν σε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων για να αντιπαλέψουν τις αποπληθωριστικές πιέσεις ως αποτέλεσμα του χαμηλότερου κόστους παραγωγής λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Η πτώση στον πληθωρισμό, αναφέρει το ΔΝΤ, αύξησε το πραγματικό επιτόκιο (αφαιρουμένου του πληθωρισμού), απαλύνοντας τη ζήτηση και πιθανώς καταπνίγοντας μια αύξηση στην παραγωγή ή την απασχόληση.

«Το τρέχον επεισόδιο των ιστορικά χαμηλών τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, όπως εταιρικές πτωχεύσεις, που θα μπορούσαν να ανατροφοδοτήσουν τις ήδη νευρικές χρηματοπιστωτικές αγορές», επισημαίνει το ΔΝΤ. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις