Η τουριστική σεζόν βρίσκει τη χώρα χωρίς τουρίστες και τους εμπόρους σε κατάσταση απελπισίας. Μετά από επανειλημμένες τρομοκρατικές επιθέσεις ο μαρασμός στην τουρκική ριβιέρα είναι κάτι παραπάνω από αισθητός.
Οι εικόνες στα τουρκικά τουριστικά θέρετρα της Αττάλειας είναι απογοητευτικές. Ο ήλιος δηλώνει «παρών» όπως κάθε χρόνο, ωστόσο σε πολλές περιοχές επικρατεί εικόνα εγκατάλειψης. Ο Μεχμέτ Τεκερέκ, ιδιοκτήτης επιχείρησης θαλάσσιων σπορ, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας. «Αυτή η χρονιά είναι η απόλυτη καταστροφή. Δεν υπάρχουν καθόλου τουρίστες», λέει, τονίζοντας ότι είναι η χειρότερη σεζόν στα 15 χρόνια που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον κλάδο.
Η παραλία του Κονιάλτι, όπου εργάζεται ο Μεχμέτ Τεκερέκ, είναι μια από τις δημοφιλέστερες στην επαρχία της Αττάλειας. Υπό κανονικές συνθήκες συρρέουν εκεί το καλοκαίρι τουρίστες από τη Ρωσία, τη Γερμανία και άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, ο τουρκικός τουρισμός περνά φέτος σοβαρή κρίση. Στην περιφέρεια του Μπελέκ, επιχειρηματίες διαμαρτυρήθηκαν ότι η κατάρρευση της τουριστικής κίνησης δεν τους επιτρέπει να πληρώσουν ενοίκια και να εξοφλήσουν δάνεια. Ήδη από το τέλος της περασμένης χρονιάς είχαν γυρίσει την πλάτη στη χώρα οι ρώσοι τουρίστες, συνέπεια των κυρώσεων που επέβαλε ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν στην Τουρκία εξαιτίας της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού. Τότε οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου ήλπιζαν ακόμη ότι οι απώλειες από τη Ρωσία θα μπορούσαν να αναπληρωθούν με τουρίστες από την Ευρώπη.
«Μαύρος Ιούνιος»
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ωστόσο, οι τρομοκρατικές επιθέσεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους με θύματα τουρίστες στην Κωνσταντινούπολη προκάλεσαν γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας. Η επίθεση στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» αναμένεται άλλωστε να δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και το παράνομο κουρδικό PKK έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα στραφεί εναντίον τουριστών στην Τουρκία προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση της χώρας. Οι συνέπειες αυτής της ανασφάλειας φαίνονται ανάγλυφα στα στατιστικά στοιχεία. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού, ο αριθμός των επισκεπτών στην Τουρκία τον Μάιο ήταν μειωμένος κατά 34,7% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.
Αν επικεντρωθεί κανείς στην επαρχία της Αττάλειας, όπου ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος, τα αριθμητικά στοιχεία είναι ακόμη πιο δραματικά. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται στοιχεία του αεροδρομίου της Αττάλειας, σύμφωνα με τα οποία τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουνίου προσγειώθηκαν περίπου 59% λιγότεροι επισκέπτες – 45% λιγότεροι Γερμανοί και σχεδόν καθόλου Ρώσοι. Για «μαύρο Ιούνιο» έκαναν λόγο πολλές τουρκικές εφημερίδες.
Η κατάσταση είναι ανησυχητική για τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, πολλοί από τους οποίους έχουν αρχίσει τις απολύσεις, φοβούμενοι ακόμη και πιθανή χρεοκοπία. Ο Μεχμέτ Τεκερέκ αποδίδει τον μαρασμό σε λανθασμένες πολιτικές επιλογές. «Διαρκώς γίνονται εκρήξεις και οι εξωτερικές σχέσεις είναι επίσης κακές. Μετά, όλος ο θόρυβος γύρω από το ψήφισμα για τους Αρμένιους (σ.σ. ψήφισμα της γερμανικής βουλής που αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων), όλα αυτά έχουν προκαλέσει μια πολύ άσχημα εικόνα», λέει ο τούρκος επιχειρηματίας. Ο ίδιος, όπως και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου απευθύνουν έκκληση στην ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση του κόμματος AKP να αλλάξει ρότα. «Πρέπει να βελτιώσουν τις σχέσεις τους με άλλες χώρες και να ενισχύσουν την τουριστική βιομηχανία», τονίζει ο Μεχμέτ Τεκερέκ.
ΕΥΖην
Διαφωνία: Πως ΔΕΝ θα νικήσεις (αλλά θα επικοινωνήσεις)
Σε στιγμές θυμούεν μέσω μίας διαφωνίας είναι εύκολο να παρασυρθούμε από τη σκέψη να "κατατροπώσουμε" εκείνον που νιώθουμε ότι μας αδικεί. Παρότι αυτή η ιδέα ίσως φαντάζει δελεαστικ ...