Πολιτική

Δύο ημιτελείς συμφωνίες, καμία δόση, deadline στη διαπραγμάτευση


Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση. Με «ρήτρα επιφύλαξης» θα παραμείνει το ΔΝΤ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης-δανειστών, ενώ υπάρχουν συνεχώς ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, που εντείνουν τις  πιέσεις για εκατέρωθεν υποχωρήσεις και άμεση ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Αφού συμφώνησαν ότι θα…. συμφωνήσουν οπωσδήποτε τις επόμενες μέρες, καθορίζοντας  διαδικασίες και χρονοδιαγράμματα με deadline  την ημερομηνία έναρξης της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 15 Απριλίου, οι δύο πλευρές αποδύονται τώρα σε αγώνα δρόμου για να βρουν σημεία προσέγγισης στα ανοιχτά θέματα.

Ολες οι εκκρεμότητες δεν πρόκειται πάντως να κλείσουν μέχρι την Κυριακή – όπως ευελπιστεί ο ΥΠΟΥΚ Ευ. Τσακαλώτος – ούτε πιθανότατα μέχρι την Τρίτη, που προγραμματίζεται να αποχωρήσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Όμως, θα υπάρχει εν πάση περιπτώσει ένα πλαίσιο συμφωνίας, όπου θα καταγράφονται τα συμφωνηθέντα και η βούληση των δύο πλευρών να βρουν κοινό τόπο στα υπόλοιπα, επί τη βάσει απόψεων και θέσεων που θα έχουν διατυπωθεί στην τελική φάση της παρούσας διαπραγμάτευσης.

Θα είναι ουσιαστικά δύο «ημιτελείς» συμφωνίες, που δεν θα περιλαμβάνουν όλα τα θέματα και θα περιλαμβάνουν «αστερίσκους» και επιφυλάξεις από πλευράς ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ήδη τρία προσχέδια συμφωνιών, τα οποία γράφονται και ξαναγράφονται από το υπουργείο Οικονομικών, τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς και το ΔΝΤ. Το ζήτημα είναι πώς θα συγκερασθούν, ώστε η ελληνική πλευρά να υπογράψει τελικά δύο – ένα με τους Ευρωπαίους και άλλο με το ΔΝΤ.

Επισημαίνοντας ότι από πλευράς ΔΝΤ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής διαλλακτικότητα, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το Ταμείο θα αποδεχθεί τελικά μια ξεχωριστή συμφωνία με «ρήτρα επιφύλαξης», ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα χωρίς να  συνομολογεί ότι τα μέτρα επαρκούν, ούτε να εγκαταλείψει τη θέση του περί μη βιωσιμότητας του χρέους.

 Επωφελής και χωρίς money

Το πρόβλημα για την ελληνική πλευρά είναι ότι αυτές οι δύο «ημιτελείς συμφωνίες» θα θεωρηθούν μεν ως «επαρκής πρόοδος» για να προχωρήσει η διαδικασία αξιολόγησης, αλλά δεν πρόκειται να  «ξεκλειδώσουν» τις δόσεις.
 Για να εισρεύσει χρήμα από τον ESM, θα χρειασθεί να κλείσουν όσες εκκρεμότητες απομείνουν τώρα και να βρεθεί φόρμουλα συμβιβασμού με το ΔΝΤ.
Το όφελος λοιπόν για την Ελλάδα θα είναι κυρίως σε επίπεδο κλίματος και «εντυπώσεων» - στην οικονομία, στη στάση των αγορών, στο χρηματιστήριο. Προφανή τα οφέλη και για την κυβέρνηση, που βαδίζει τους τελευταίους μήνες σε «ναρκοπέδιο» και χρειάζεται επειγόντως τη θετική αξιολόγηση.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις