O Μάρτιος ως τώρα μόνο γδάρτης δεν αποδείχθηκε. Λίγο οι ξένες αγορές, λίγο η ανάκαμψη των ενεργειακών τιμών, λίγο τα καλά αποτελέσματα των εταιριών, λίγο περισσότερο οι εισροές από την αναδιάρθρωση των δεικτών και το ράλι του Γενικού Δείκτη από τα χαμηλά έφθασε το 40%.
Σε αυτό το ράλι οι τράπεζες είχαν την τιμητική τους καθώς έτρεξαν με αποδόσεις από 100% έως και 210%. Όσο και αν αύτη η άνοδος έγινε στην σκιά της αβεβαιότητας της διαπραγμάτευσης και των καθυστερήσεων στο να κλείσουν τα εκκρεμή θέματα η δύναμη και η διάρκεια ήταν τέτοια που άνετα μπορούσε έστω και ο πιο συντηρητικός παίκτης να πάρει κάποια απόδοση. Έστω και μικρή.
Όπως και να έχει η ταυτότητα των επενδυτών που συμμετείχαν σε αυτή την εαρινή ανοδική επίθεση θα κριθεί την ερχόμενη Τρίτη. Από εκεί και ύστερα ο καταλύτης της επόμενης κίνησης στο ΧΑ είναι το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και μόνο.
Δεν πάνε άσχημα οι εισηγμένες στο πρώτο 10% των αποτελεσμάτων που έχει δημοσιευθεί. Για να λέμε και την αλήθεια οι πρώτοι που δημοσιεύουν είναι συνήθως και οι πιο ποιοτικοί. Έως τώρα οι εταιρίες δείχνουν αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 41% και 258% σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Σε αυτό έχουν συμβάλει πολύ τα διυλιστήρια αφού αν αφαιρεθεί ο κλάδος τα αποτελέσματα είναι σχεδόν στα περυσινά επίπεδα.
Ως πρώτη γενική παρατήρηση το 2015 ήταν μια καλή χρονιά σε επίπεδο παραγωγής ελεύθερων ταμειακών ροών. Όσο και αν αυτό φαντάζει οξύμωρο σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την επιβολή των περιορισμών της κίνησης κεφαλαίων είναι γεγονός ότι οι εταιρίες κατάφεραν να «γεννήσουν» περισσότερα μετρητά.
Αυτό οφείλεται αφενός στην πολύ συντηρητική πολιτική επενδύσεων αφετέρου στην σφιχτότερη διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης. Εκ πρώτης όψεως οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι μια θετική ανάγνωση. Σε δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης όμως οι εταιρίες δείχνουν απρόθυμες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Λογικό, τηρουμένων των συνθηκών που επικρατούν στην τραπεζική αγορά. Αν χαλαρώσουν οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων οι εταιρίες θα ξαναμπούν στην λογική της επέκτασης. Διαφορετικά όλη η ρευστότητα που παράγεται θα… διατηρείται στο σεντούκι για παν ενδεχόμενο.
ΕΥΖην
Τί είναι η αληθινή Ευημερία και γιατί η "ευτυχία"... παραπλανεί
Εδώ και αιώνες βλέπουμε μαζική βελτίωση του βιοτικού επιπέδου. Για παράδειγμα, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ του Καναδά αυξήθηκε από περίπου 1.441 δολάρια το 1820 σε 45.530 δολάρια το 2022. ...