Πολιτική

Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης


 Έφυγε από τη ζωή ο καθηγητής Παθολογίας και ιδρυτής του Εθνικού Κέντρου για Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) Σωτήρης Ράπτης.

 

«Φτωχότερη από σήμερα η οικογένεια του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών αλλά και η Ελληνική Ιατρική και επιστημονική κοινότητα. Ο καθηγητής Σωτήρης Ράπτης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία και ένας πανάξιος και πολυδιάστατος άνθρωπος και επιστήμονας με ένα βιογραφικό που λίγοι Έλληνες διαθέτουν. Ιδιαίτερα αγαπητός και καλός φίλος της οικογένειας μου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην αγαπητή μας οικογένεια του. Αντίο καθηγητά μου...»  γράφει ο κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών στην προσωπική του σελίδα στα social media.

Mini βιογραφικό του Σωτήρη Ράπτη

Γεννήθηκε στην Αθήνα, υιός του Ιατρού Παθολόγου, Αγησιλάου Σ. Ράπτη και της Σταυρούλας Ράπτη το γένος Σκαλαίου 

Δημοτικό, Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία, Αθήνα

Γυμνάσιο, Λεόντειο Λύκειο (Freres Maristes), Σίνα, Αθήνα

Ακαδημαϊκό έτος 1955-1956 (Σεπτέμβριος) Εισαγωγή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κατόπιν εξετάσεων, με σειρά επιτυχίας 2ος

1962 (Μάρτιος) Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τον βαθμό «Άριστα»

1962 (Μάρτιος – Οκτώβριος) Έναρξη ειδικότητας Παθολογίας στην Θεραπευτική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Διευθυντής: Καθηγητής Β. Μαλάμος) Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», Αθήνα

1962-67 Εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός στην Β΄ Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Βιέννης (Διευθυντής: Καθηγητής Dr. med., Dr. med. h.c., mult. Κ. Fellinger) στην Αυστρία. Αρχικά ως υπότροφος εν συνεχεία ως Πανεπιστημιακός Βοηθός

1965 Αναγνώριση της ειδικότητας Εσωτερικής Παθολογίας στην Ελλάδα 

1967 Έλαβε την ειδικότητα της Εσωτερικής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας 

1967-78 Εργάστηκε στο Τμήμα Εσωτερικής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού στην Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας (Διευθυντής: Καθηγητής Dr. med., Dr. med. h.c., mult. E.F. Pfeiffer) ως Εσωτερικός Βοηθός, Αρχίατρος, Υφηγητής, Έκτακτος. Καθηγητής 

1970 Διορίστηκε ως Αρχίατρος του ανωτέρω τμήματος

1970 Εξελέγη Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας

1974 Εξελέγη Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ούλμ Γερμανίας 

1976 Έλαβε την ειδικότητα της Γαστρεντερολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας

1977 Έλαβε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ούλμ Γερμανίας

1978 Ανέλαβε ως διευθυντής του Διαβητoλογικού Κέντρου της Θεραπευτικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο ΠΓΝΑ "Αλεξάνδρα"

1982-2005 Εξελέγη Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ανέλαβε τη διεύθυνση της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έως τον Νοέμβριο του 2003 στο Γ.Π.Ν.Α. «Ο Ευαγγελισμός» και ως και τον Αύγουστο του 2005 στο Γ.Π.Ν. «Αττικόν». Η μετεγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Κλινικής από τον «Ευαγγελισμό» στο «Αττικόν» με την πρωτοβουλία του Καθηγητού Σωτηρίου Ράπτη μαζί με τους 61 ιατρούς της Κλινικής που διήυθυνε και 25 Νοσηλεύτριες, άνοιξε το δρόμο της έναρξης λειτουργίας του πρώτου Γενικού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Αθήνας «Αττικόν»

1993-σήμερα με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) και είναι έκτοτε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του. Πρόκειται για Κοινωφελές Ίδρυμα με σκοπό τη συστηματική αντιμετώπιση και παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση των ενεργειών για την έρευνα σε όλα τα επίπεδα, την πρόληψη και τη θεραπεία του σακχαρώδη διαβήτη και των επιπλοκών του. Η προσφορά του κέντρου είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον προγραμματισμό, συντονισμό της παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας ιατρικής νοσηλείας και περίθαλψης στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη. Επιπλέον, διεξάγονται ερευνητικά προγράμματα ενώ η συνεχής ενημέρωση πανελλαδικά των ιατρών, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού επιτυγχάνεται με τη διοργάνωση και εποπτεία συνεδρίων, διαλέξεων και κάθε είδους επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας σχετικής με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Η επιστημονική δράση και υπεροχή του Ε.ΚΕ.ΔΙ. αναδεικνύεται από τον αριθμό των άρθρων (>200) σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals)

2005-σήμερα Ομότιμος Καθηγητής (active – ενεργός) της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξελέγη επανειλημμένως Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

2013 Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών-Μαρούσι

Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Ι.Π.Α. - 1984). Εξελέγη επανειλημμένως μέλος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Π.Α.. Επιπλέον διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Κ.Ι.Π.Α κατά τα ακαδημαϊκά έτη από το 1998 έως και το 2005.

Είναι ή διετέλεσε

- Μέλος της Επιτροπής Έκδοσης του International Gastrο-Surgical Club

- Μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Διαβήτη (European Association for the Study of Diabetes - EASD)

- Μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας

- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Τεχνητών Οργάνων

- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μεταμοσχεύσεων

- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας

- Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρικής Εκπαιδεύσεως

- Πρόεδρος (ιδρυτικός) του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων του Υπουργείου Υγείας (1990-1994)

- Πρόεδρος της Εθνικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το Σακχαρώδη Διαβήτη του Υπουργείου Υγείας (από το 1990)

- Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Αθηνών (1988-89/1989-90/1990-91/2011-12 και επανεξελέγη για την περίοδο 2012-13)

- Πρόεδρος της Ελληνο-Γερμανικής Ιατρικής Εταιρίας (από το 1980)

- Ιδρυτικό μέλος (1995) και νυν Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού

- Ισόβιο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (IDF) (από το 1980)

- Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου για τη Διακήρυξη του Αγίου Βικεντίου (Αθήνα, 2005) (σε συνεργασία με τη την Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη, IDF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ)

- Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας για τη Μελέτη του Ελικοβακτηριδίου του Πυλωρού (Αθήνα, 2005)

- Πρόεδρος του 41ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου για το Σακχαρώδη Διαβήτη (EASD) που διοργανώθηκε το Σεπτέμβριο του 2005 στην ΑΘΗΝΑ με 14.700 συνέδρους.

- Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών - Μαρούσι (2013).

Επιπλέον είναι ή διετέλεσε μέλος σε 32 Ελληνικές και διεθνείς ιατρικές εταιρίες.

 

Βραβεία και τιμητικές διακρίσεις

1975  Βραβείο Bertram της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρείας

1981 (18 Ιουνίου)  Συστατική Επιστολή από τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

1977, Καθηγητή Roger Guillemin, The Salk Institute San Diego California, H.Π.Α.

1981 (6 Ιουλίου)  Συστατική Επιστολή από τον κάτοχο του Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής

1977, Καθηγητή Andrew Schally,Department of Medicine, Tulane University New Orleans, Louisiana, H.Π.Α.

1985  Παράσημο «Πρώτης Τάξεως της Αξίας της Τιμής» της Δημοκρατίας της Γερμανίας

1990  Παράσημο «Μεγαλόσταυρος της Αξίας της Τιμής» της Αυστριακής Δημοκρατίας

1996  Επίτιμο Μέλος της Γερμανικής Εταιρίας Εσωτερικής Παθολογίας (HMGSIM)

1996 έως σήμερα  Τακτικό Μέλος και από το 2005 Συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA), Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

2000  Επίτιμος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ιασίου, Ρουμανία

2000  Επίτιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εσωτερικής Παθολογίας (HFEFIM)

2005  Του απενεμήθη το Μετάλλιο Langerhans και ακολούθως έδωσε την ομώνυμη πανηγυρική διάλεξη (υψίστη διάκριση της Γερμανικής Διαβητολογικής Εταιρίας)

2005 Επιπλέον έως και σήμερα  Συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (EASA)Σάλτσμπουργκ, Αυστρία

Είναι ή διατέλεσε εκδότης, συνεκδότης ή μέλος, του υπεύθυνου για την έκδοση συμβουλίου στα ακόλουθα περιοδικά

- Medical Section of the Journal Hepato-Gastroenterology

- Hormone and Metabolic Research (Thieme Verlag)

- Diabetologia (Springer Verlag) 1982-1985

- Life Support Systems (Saunders Publ.) 1981-1987

- Acta Diabetologica Latina (Il Ponte)

- Medicine Digest (Newnorth-Burth, Bedfordshire, UK)

- Clinical Physiology and Biochemistry (Karger Verlag)

- Int. Jr. Artificial Organs (Wichtig Ed., Milano)

- Int. Angiology Journal (Minerva Medica, Torino)

- Top Medizin (Korrespondent)-(pmi Verlag, Frankfurt)

- The Indo-European Medical Journal (Vejle, Denmark)

- European Journal of Internal Medicine (Elsevier)

- Experimental and Clinical Endocrinology and Diabetes (Johann Ambrosius Barth, Huethig)

 

Άλλες Δραστηριότητες

- Ο Καθηγητής Σ.Α.Ράπτης έχει διοργανώσει από το 1980 μέχρι σήμερα 22 Διεθνή Συνέδρια στην Ελλάδα και ένα μεγάλο αριθμό από Ελληνικά Συνέδρια, Συμπόσια και Σεμινάρια στα πεδία της Εσωτερικής Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, του Μεταβολισμού, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων.

- Ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Διαβήτη ξεκίνησε τη νομοθεσία, η οποία ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, σχετικά με τη λειτουργία των Διαβητολογικών Κέντρων στην Ελλάδα, με σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας της παροχής φροντίδας στους ασθενείς με διαβήτη.

- Ο Καθηγητής Σ.Α.Ράπτης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που οργάνωσε δομημένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη από το 1978. Με ενέργειές του ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.) με σκοπό να ενισχυθούν οι ευνοϊκές συνθήκες για την υγεία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη στην Ελλάδα. Σήμερα πανελλαδικά λειτουργούν συνολικά 82 Διαβητολογικά Κέντρα και Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία.

Δημοσιεύσεις

375 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά κατόπιν διαδικασίας κρίσης (peer reviewed journals) και 8 μονογραφίες στα πεδία της Παθολογίας, του Σακχαρώδη Διαβήτη, της Γαστρεντερολογίας, της Ενδοκρινολογίας, της Μεταμόσχευσης Οργάνων και των Τεχνητών Οργάνων. Αυτές οι δημοσιεύσεις έχουν αναφερθεί στη διεθνή βιβλιογραφία (citation index) περισσότερες από 5.000 φορές. (h-index = 37, ISI Web of Knowledge).

Ανθή Αγγελοπούλου

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις