Δύο νέες Στρατηγικές Επενδύσεις άνω του 1,2 δισ. ευρώ εγκρίθηκαν σήμερα (15/4/2022) από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για την επένδυση «Investment in DataCenters in Greece» της Microsoft Hellas και την επένδυση «Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου)» της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Οι στρατηγικές αυτές επενδύσεις αναμένεται να δημιουργήσουν 410 νέες θέσεις εργασίας.
Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αρμόδιου για τις Στρατηγικές Επενδύσεις κ. Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Αρμόδιου για την Εξωτερική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια κ. Κώστα Φραγκογιάννη, του Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκηκαι του Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Γιάννη Σμυρλή.
Αναλυτικότερα:
1. DataCenters - Microsoft
H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία Συγκροτήματος Κέντρων Δεδομένων και Τεχνολογικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων αποτελούμενου από τρία Κέντρα Δεδομένων (DataCenters), σε δύο περιοχές εγκατάστασης εντός νομού Αττικής. Φορέας υλοποίησης της επένδυσης είναι η εταιρεία Microsoft Operations Hellas, της οποίας απώτερος τελικός μέτοχος είναι η Microsoft Corporation, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού/τεχνολογίας παγκοσμίως. Το επενδυτικό σχέδιο αναμένεται να συμβάλλει στην απασχόληση, στη μεταλαμπάδευση γνώσης και τεχνολογίας, στην ενίσχυση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Παράλληλα, θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την προσέλκυση και άλλων έργων παρόμοιας υποδομής. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού άνω των 976 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας σε ορίζοντα 10ετίας.
2. Υβριδικό Έργο Φράγματος Ποταμών (Αμαρίου) - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
H επενδυτική πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού, ο οποίος αξιοποιεί στο μέγιστο την αιολική παραγωγή 26 ανεμογεννητριών (μονάδες ΑΠΕ) καθώς τη συνδυάζει με σχήμα ελεγχόμενης λειτουργίας. Ο συνδυασμός υδροηλεκτρικής και αιολικής παραγωγής δημιουργεί αυξημένες δυνατότητες παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και θα συμβάλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Η επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 240 εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δημιουργήσει 110 νέες θέσεις εργασίας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε:
«Η σημερινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική για την ελληνική οικονομία. Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε τη μεγάλη και εμβληματική επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα. Με την έναρξη αυτής της επενδύσεως, η Ελλάδα καθίσταται ένα διεθνές κέντρο datacentersκαι μαζί με όλες τις άλλες επενδύσεις που έχουν ακολουθήσει,δημιουργούν τα δεδομένα για μία νέα ψηφιακή πια οικονομία στην οποία η Ελλάδα θα πρωταγωνιστεί. Είμαστε πολύ περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο και θέλω προσωπικά να συγχαρώ δημόσια τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση για τη συμβολή του στην συγκεκριμένη επένδυση».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε:
«Οι εγκρίσεις των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων είναι ακόμα μία σημαντική ένδειξη ότι η χώρα μας, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει, βρίσκεται σε τροχιά ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς και είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί έναν από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη που δείχνουν μεγάλοι επενδυτικοί κολοσσοί στη χώρα μας όπως η Microsoft αποδεικνύει τη μεγάλη αλλαγή που έχει συντελεστεί στο επιχειρηματικό μας περιβάλλον και τη στροφή της Ελλάδας προς την τεχνολογική ανάπτυξη. Οι δύο επενδύσεις που εγκρίναμε σήμερα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, αναβαθμίζουν την εικόνα της χώρας διεθνώς και συμβάλλουν τα μέγιστα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας προς ένα πράσινο, ψηφιακό και βιώσιμο μέλλον».