Πολιτική

Επενδυτική πρόταση 100 εκατ. για να αναβιώσει ο όμιλος Λαναρά/ΕΝ.ΚΛΩ


Πέντε χρόνια μετά την πλήρη κατάρρευση του υπό το βάρος τεράστιων χρεών και ζημιών, το παλιό βιομηχανικό συγκρότημα Λαναρά που είχε μεσουρανήσει την εποχή της χρηματιστηριακής «φούσκας» του 1999, μπορεί να αναγεννηθεί από την τέφρα του. Οι αργαλειοί της υπεραιωνόβιας κλωστοϋφαντουργίας μπορεί ν’αρχίσουν να δουλεύουν πάλι σε λίγους μήνες, απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους  και συμβάλλοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας  στις περιοχές Κομοτηνής και Νάουσας.

Ελληνες επενδυτές είναι έτοιμοι  να διαθέσουν έως 100 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσουν και να θέσουν σε λειτουργία τις βιομηχανικές μονάδες της υπό εκκαθάριση «Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας» («ΕΝ.ΚΛΩ»), στην οποία είχαν ενσωματωθεί όλες οι εταιρείες του παλιού ομίλου Λαναρά.

Μέσω του λουξεμβουργιανού επενδυτικού fund Aiglon – που εκπροσωπεί ελληνικά συμφέροντα – κατέθεσαν χθες στο Πρωτοδικείο Αθηνών επίσημη πρόταση για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ.ΚΛΩ, το οποίο αποτιμάται σε 25 εκατ. ευρώ με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που έχει καταρτιστεί. Η πρόταση συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή 100 εκατ. ευρώ μεγάλης ευρωπαϊκής  τράπεζας.

Οι υποψήφιοι επενδυτές ενεργούν σε συνεργασία με τα σωματεία και της επιτροπές πρώην εργαζομένων του παλιού ομίλου ΕΝ.ΚΛΩ, οι οποίοι έχουν λαμβάνειν μεγάλα ποσά δεδουλευμένων. Οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το σχέδιο επαναλειτουργίας- αναδιάρθρωσης του βιομηχανικού συγκροτήματος, το οποίο θα υλοποιηθεί αν πραγματοποιηθεί η εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων.

Στη συμφωνία προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν το 20% των μετοχών της νέας εταιρείας και θα εκπροσωπούνται στη διοίκηση. Τα μισθολογικά και εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού διασφαλίζονται με μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη  στις αρχές του Απρίλη από τα σωματεία και τους υποψήφιους επενδυτές.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τελευταίος διευθύνων σύμβουλος της ΕΝ.ΚΛΩ, Γιάννης Μουσουλίδης, μέλος της ομάδας εργασίας που «τρέχει» το επιχειρησιακό σχέδιο για την επαναλειτουργία της πτωχευμένης επιχείρησης, είπε ότι

• με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησαν οι εργαζόμενοι και κατέθεσε με την επίσημή πρότασή της η Aiglon, πρόκειται να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες, οι δύο στην περιοχή της Ροδόπης και η μία στη Στενήμαχο (Νάουσα).

• Αρχικά προβλέπεται ότι θα απασχοληθούν 300 εργαζόμενοι, που στον τρίτο χρόνο θα ανέρχονται σε 500 και τον πέμπτο σε συνολικά 700 άτομα.

Παράλληλα με την επαναφορά των θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι δημιουργούνται ως και επτά δραστηριότητες όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιαστική εργασιακή δυναμική. Αναμένεται επίσης σημαντική τόνωση της τοπικής αγοράς.

Μέτοχοι και οι εργαζόμενοι

Όπως είπε ο κ.Μουσουλίδης, είναι η πρώτη φορά που πρώην εργαζόμενοι συνέταξαν βιώσιμο σχέδιο για την επαναδραστηριοποίηση βιομηχανικών μονάδων εταιρείας που βρίσκεται σε πτώχευση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι με νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση «πάγωσε» για ένα εξάμηνο τους πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων της ΕΝ.ΚΛΩ, προκειμένου να αξιολογηθεί το επιχειρησιακό σχέδιο. Η διυπουργική επιτροπή που συστήθηκε, αποφάνθηκε τον Μαϊο του 2016 ότι το σχέδιό «βγαίνει και με το παραπάνω».

Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

• Η ιδιοκτησία της νέας εταιρείας θα ανήκει κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους, οι οποίοι επί τριετία δεν θα έχουν δικαίωμα  να πουλήσουν μετοχές

• Οι μισθοί θα ξεκινούν από 751 ευρώ.

•  Οι προσλήψεις προσωπικού στη νεα εταιρεία θα πραγματοποιηθούν από τη διοίκησή της. Η πρώτη επιλογή θα γίνει από αυτούς που συμμετέχουν στο σωματείο των εργαζομένων - αξιοκρατικά και εφόσον πληρούν τα κριτήρια των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Ο  κ. Μουσουλίδης επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «εάν το αίτημα του επενδυτή δεν κριθεί ως τις 30/6/2017, ώστε να λειτουργήσουν μονάδες της ΕΝΚΛΩ από τις 30/9/2017, πιθανότατα ο επενδυτής θα φύγει και θα ζημιωθούν η χώρα και οι εργαζόμενοι».

Η άνοδος και η πτώση Λαναρά

Η ΕΝΚΛΩ έγινε γνωστή «Κλωστήρια Ναούσης» του ομίλου Λαναρά , ο οποίος  ξεκίνησε τις δραστηριότητες του στον κλάδο στα μέσα του 19ου αιώνα, με λαναριστήρια, κλωστήρια και υφαντήρια στη Νάουσα.

Την περίοδο 1992-2002 πραγματοποίησε αλλεπάλληλες εξαγορές-συγχωνεύσεις και έγινε  μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της στην Ευρώπη – και η 5η  παγκοσμίως - με 17 εργοστάσια στην Ελλάδα και σε τέσσερις βαλκανικές χώρες, όπου  απασχολούσε 2.500 εργαζόμενους.

Μετά το 2002 μπήκε σε φθίνουσα τροχιά, λόγω του οξύτατου ανταγωνισμού από ασιατικές χώρες. Για να τη στηρίξουν, οι πιστώτριες τράπεζες πραγματοποίησαν διαδοχικές αναδιαρθρώσεις  υποχρεώσεων – όπως και τα ασφαλιστικά Ταμεία και οι φορολογικές αρχές.

Τον Φεβρουάριο του 2012, η Κομισιόν απεφάνθη ότι οι ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων συνιστούσαν έμμεση κρατική επιδότηση. Η Ελλάδα διατάχθηκε να ανακτήσει περίπου 37 εκατ. ευρώ από την εταιρεία, η οποία είχε ήδη περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών.

Τον Ιούλιο του 2012, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Τον Δεκέμβριο του 2015, η κυβέρνηση αποφάσισε πάγωμα αυτής της διαδικασίας, με σκοπό την αναβίωση-επαναλειτουργία της επιχείρησης, με όποιες βιομηχανικές μονάδες και όσα περιουσιακά στοιχεία δεν είχαν εκποιηθεί.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις