TECHin

Εταιρείες ισχυρότερες απο τα κράτη


Η Apple είναι μία παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη: Τα ρευστά διαθέσιμα που έχει στο "ταμείο" της - σε καταθέσεις στις ΗΠΑ και σε φορολογικούς παραδείσους - είναι πολλαπλάσια από το ΑΕΠ 126 χωρών! Η χρηματιστηριακή αξία της υπερβαίνει το ΑΕΠ 160 χωρών του ανεπτυγμένου και του τρίτου κόσμου.  Ομως η ισχύς της δεν βασίζεται στο χρήμα που διαθέτει και κινεί, αλλά στο προϊόν που παράγει και διαχειρίζεται.

Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μεγάλα ονόματα της ψηφιακής τεχνολογίας. Η Apple ασχολείται με δεδομένα, το Facebook με πληροφορίες και διασύνδεση, η Google ορίζει τι πρέπει η ανθρωπότητα να γνωρίζει και τι μπορεί να ξεχάσει

Όλες αυτές οι εταιρείες-κολοσσοί είναι οι κερδισμένοι της παγκοσμιοποίησης στη νέα ψηφιακή εποχή και έχουν εξουσία πάνω στα κράτη. Τα κλασικά κράτη δυσκολεύονται να τις εποπτεύσουν. Είναι σχεδόν αδύνατη η συνεννόηση ανάμεσα σε 190 κράτη, που θα έπρεπε να συνεργασθούν ποικιλοτρόπως για να καταστεί δυνατό να μπουν κάποιοι περιορισμοί.

 Αντίθετα η Apple μπορεί να διχάζει χωρίς κόπο την ΕΕ. Οι μόνοι που έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν τα πράγματα είναι οι πελάτες. Έχουν μια τρομερή διαίσθηση να καταλαβαίνουν πότε γίνεται κατάχρηση της εξουσίας που δάνεισαν. Η Apple έγινε τόσο ισχυρή που μόνο αυτή μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον εαυτό της.

Οι πολυεθνικές απέκτησαν πρωτοφανή δύναμη κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.Πολλές φορές βρίσκονταν πίσω από την άνοδο και την πτώση καθεστώτων.

  • Στη δεκαετία του 1950, η United Company Fruit πίεσε επέβαλε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να ανατρέψει την επαναστατική κυβέρνηση της Γουατεμάλας, η οποία είχε θεσπίσει λιγότερο ευνοϊκές πολιτικές προς την εταιρεία. Από εκεί ξεκίνησε και ο όρος "μπανανία": Η εταιρεία που μονοπωλούσε το εμπόριο μπανάνας, ανέβαζε και κατέβαζε κυβερνήσεις
  •  Το πραξικόπημα του 1953 στο Ιράν αμέσως μετά την εθνικοποίηση των πετρελαίων, ήταν μια κοινή πρωτοβουλία της Βρετανίας και των ΗΠΑ για να προστατευθούν τα συμφέροντα της British Petroleum (BP).
  • Στην δεκαετία του 1970 η CIA θα χρησιμοποίησε την ITT, έναν αμερικανικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, για να ανατρέψει τον αριστερό πρόεδρο της Χιλής Σαλβατόρε Αλιέντε.

Αυτά είναι ακραία παραδείγματα εμπλοκής επιχειρήσεων στις διεθνείς υποθέσεις. Σήμερα, οι τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ επεμβαίνουν με τον δικο τους τρόπο και στην διπλωματία. Για παράδειγμα στις σχέσεις των ΗΠΑ και την Κίνα έχουν αποφύγει παραδοσιακά γεωπολιτικά ζητήματα όπως οι εδαφικές διαφορές στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά οι πράξεις τους αναμφισβήτητα επηρεάζουν πολύ περισσότερα από όσα τα περιθώρια κέρδους τους.

 Ισχυρό όπλο η τεχνολογία

Την τελευταία δεκαετία έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την προσέγγιση των ΗΠΑ με την Κίνα, η οποία χρειάζεται την τεχνογνωσία των αμερικανικών εταιρειών (και σε αντάλλαγμα τους δίνει πρόσβαση στην προσοδοφόρα αγορά της).

Πριν δύο χρόνια έγιναν το μεγάλο βήμα στις αμερικανο-κινεζικές συνεργασίες τεχνολογίας. Η Baidu, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης της Κίνας, υπέγραψε  συμφωνία με την Cloudflare, μια αμερικανική εταιρεία ασφαλείας, για να διαθέτει τα προϊόντα της σε 17 από τα κέντρα δεδομένων της Baidu. Για να εξασφαλίσει την συμφωνία, η Cloudflare έπρεπε να διευθετήσει την αυξημένη ευαισθησία της Κίνας γύρω από την ξένη τεχνολογία, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλειά της.

Ομοίως, η Dell ανακοίνωσε μια εκστρατεία «Στην Κίνα, για την Κίνα» ύψους 125 δισ. δολαρίων, που θα περιλαμβάνει την βοήθεια σε μια κινεζική κρατική επιχείρηση, ώστε να αναπτύξει υψηλής απόδοσης servers.

Μετά από μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων στην Κίνα, η IBM ανακοίνωσε την πρωτοβουλία της «Made with China» («Κατασκευασμένο με την Κίνα»), μέσω της οποίας θα εργαστεί με πολλές κινεζικές εταιρείες για την χτίσει της προηγμένη βιομηχανία τσιπ της χώρας.

ΠΗΓΗ: premium.paratiritis.gr

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις