Πολιτική

Eurogroup: Μάχη για «ξεκλείδωμα» της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ


«Όπλο» Τσακαλώτου η πρόοδος στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, «αγκάθι» το Ελληνικό. Στην Αθήνα αύριο τα τεχνικά κλιμάκια για την εκκίνηση της τέταρτης αξιολόγησης.

Με 5,7 δισ. ευρώ στην… τσέπη επιδιώκει να φύγει από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ από αύριο επανέρχονται στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για την εκκίνηση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει, από την Παρασκευή, ένα νέο «όπλο» για τις σημερινές διαπραγματεύσεις, καθώς καλύφθηκε ένα από τα τελευταία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ.

Με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών από δύο κοινοπραξίες για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του ΔΕΣΦΑ θεωρείται από την ελληνική πλευρά ότι έχει εκπληρωθεί το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Ουσιαστικά, το μοναδικό προαπαιτούμενο που δεν έχει εκπληρωθεί για τα 5,7 δισ. αφορά το Ελληνικό, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση του σχεδίου ανάπτυξης του πρώην αεροδρομίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το «αγκάθι» με τους πλειστηριασμούς δεν εντάσσεται στη σημερινή συζήτηση, καθώς έχει συμφωνηθεί ότι η πιστοποίηση της πλήρους λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα επαληθευθεί για την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ζητούμενο στη σημερινή συνεδρίαση είναι να πεισθούν οι πιο σκληροί υπουργοί Οικονομικών ότι, με την πρόοδο που ήδη έχει σημειωθεί για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και για την επένδυση στο Ελληνικό δεν υπάρχουν πιθανότητες δυσάρεστων εκπλήξεων, άρα θα πρέπει τα δύο σχετικά προαπαιτούμενα να θεωρούνται εκπληρωμένα.

Οι πλειστηριασμοί εξακολουθούν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα, καθώς το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δεν έχει πανελλαδική εμβέλεια. Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, γίνεται μεταφορά πλειστηριασμών από περιοχές που βρίσκονται εκτός συστήματος στο ηλεκτρονικό σύστημα και στόχος είναι να δημιουργηθεί μια «κρίσιμη μάζα» πλειστηριασμών προς εκτέλεση, ώστε να πεισθούν οι δανειστές ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ουσιαστικά καλύπτει όλη την επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι από τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ, τα 3,3 δισ. ευρώ θα καλύψουν δανειακές ανάγκες για το διάστημα Φεβρουαρίου- Ιουνίου 2018, το 1,9 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και το 0,5 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Το ποσό του 1 δισ. ευρώ, που θα εκταμιευθεί ακολούθως, θα αξιοποιηθεί στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου.

Η τέταρτη αξιολόγηση


Αύριο, εξάλλου, έρχονται στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών για να συζητηθεί ο προγραμματισμός για τις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ στις 20 Φεβρουαρίου αναμένονται οι επικεφαλής: Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM).

Στη διάρκεια των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών θα οριστικοποιηθεί η ατζέντα των συζητήσεων και θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το Πάσχα για τις τελικές διαπραγματεύσεις.

Σε αυτό το στάδιο, το κρίσιμο θέμα θα είναι η έγκριση του ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης, που έχει δεσμευθεί να καταρτίσει η ελληνική κυβέρνηση, για να εφαρμοσθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Βασικό σημείο τριβής σε αυτές τις διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ο βαθμός ελευθερίας που θα μπορεί να έχει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα για την αλλαγή μεταρρυθμίσεων που ήδη έχουν εφαρμοσθεί.

Οι Θεσμοί εκτιμάται ότι θα επιμείνουν να δεσμευθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ολιστικού προγράμματος, ότι δεν θα ανατρέψει οποιαδήποτε ήδη εφαρμοσμένη μεταρρύθμιση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις