Η Χαμάς απέρριψε επισήμως την τελευταία πρόταση του Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός, λέγοντας ότι δεν θα δεχτεί μια «μερική» συμφωνία, η οποία δεν εγγυάται τον τερματισμό του πολέμου και την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα.
Ο Χαλίλ αλ Χάγια, επικεφαλής διαπραγματευτής της Χαμάς, υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατέθεσε μια προσφορά που «θέτει αδύνατους όρους για μια συμφωνία που δεν οδηγεί στο τέλος του πολέμου ή στην πλήρη αποχώρηση».
Η ισραηλινή πρόταση
Στην προσφορά του Ισραήλ στη Χαμάς για κατάπαυση πυρός προβλέπεται η απελευθέρωση 10 ομήρων, με αντάλλαγμα εκεχειρία 45 ημερών και απελευθέρωση Παλαιστίνιων αιχμαλώτων, με την υπόσχεση περαιτέρω συζήτησης για τον τερματισμό του πολέμου και την αποκατάσταση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Να σημειωθεί ότι στη Γάζα κρατούνται ακόμη 58 όμηροι, ωστόσο πιστεύεται ότι μόνο 24 είναι ακόμα ζωντανοί.
Επίσης, το Ισραήλ ζητά τον πλήρη αφοπλισμό της Χαμάς ως μέρος της συμφωνίας, αίτημα που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την παλαιστινιακή οργάνωση. Ο Αλ Χάγια απάντησε είπε ότι ήταν «φυσικό τους δικαίωμα» να κατέχουν όπλα. Και τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι πλέον διατεθειμένη να αποδεχτεί «μερική συμφωνία, που θα λειτουργεί ως προκάλυμμα της πολιτικής ατζέντας του Ισραήλ, που είναι η συνέχιση του εξοντωτικού πολέμου και της πείνας».
Ο διαπραγματευτής της Χαμάς είπε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε ένα «ολοκληρωμένο πακέτο», που θα εξασφαλίζει την απελευθέρωση όλων των ομήρων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ενός συμφωνημένου αριθμού Παλαιστίνιων αιχμαλώτων που κρατούνται από το Ισραήλ. Βασική προϋπόθεση, όπως είπε, είναι το Ισραήλ «να τερματίσει εντελώς τον πόλεμο εναντίον του λαού μας και να αποσυρθεί πλήρως από τη Λωρίδα της Γάζας».
Τις τελευταίες εβδομάδες, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν αναλάβει τον έλεγχο περίπου του 30% της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων της Ράφα. Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ, Ισραελ Κατς, επίσης κατέστησε σαφές ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτές τις περιοχές, τις οποίες χαρακτήρισε «ζώνες ασφαλείας» για την προστασία του Ισραήλ.
Οι αντιδράσεις Ισραήλ και ΗΠΑ
Μετά την απόρριψη της συμφωνίας από τη Χαμάς, ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Νετανιάχου, Μπέζαλελ Σμότριτς, είπε ότι ήρθε η ώρα να «ανοίξουν τις πύλες της κόλασης» στη Γάζα. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κατς είχε δεσμευτεί να κλιμακώσει τη σύγκρουση με «τεράστια δύναμη» εάν η Χαμάς δεν επιστρέψει τους ομήρους.
Οι προσπάθειες διαμεσολαβητών από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις ΗΠΑ να αποκαταστήσουν την εκεχειρία και να φέρουν στην πατρίδα τους ομήρους έχουν χτυπήσει μεγάλα εμπόδια και δεν σημειώθηκε πρόοδος στον τελευταίο γύρο συνομιλιών στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Οι προμήθειες βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και καυσίμων έχουν αποκλειστεί από την είσοδο στη Γάζα από τις 2 Μαρτίου. Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί τη μαζική πείνα ως όπλο, κάτι που, όπως λένε, είναι έγκλημα πολέμου.
Υπάρχουν επίσης φόβοι για τη ζωή των εναπομεινάντων εν ζωή ομήρων καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τις αεροπορικές του επιδρομές στη Γάζα. Αυτή την εβδομάδα, ένας εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς είπε ότι έχασε την επαφή με την ομάδα που κρατούσε όμηρο τον Ισραηλινοαμερικανό Ένταν Αλεξάντερ μετά από ένα «άμεσο χτύπημα» στην τοποθεσία του.
Ο Λευκός Οίκος επέκρινε τη Χαμάς για την απόρριψη της συμφωνίας που προσέφερε το Ισραήλ.
«Τα σχόλια της Χαμάς καταδεικνύουν ότι δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη αλλά τη διαρκή βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέιμς Χιούιτ. «Οι όροι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έχουν αλλάξει: απελευθερώστε τους ομήρους ή αντιμετωπίστε την κόλαση».
Πηγή: The Guardian