Παρά την αβεβαιότητα που δημιοργούν οι εξελίξεις στο προσφυγικο και η επιδείνωση του κλίματος στην Ευρώπη μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, στο ελληνικό χρηματιστήριο συντηρούνται οι προσδοκίες. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και στην προοπτική θετικής αξιολόγησης, η οποία θα αποτελέσει καταλύτη αλλαγής του οικονομικού-επενδυτικού κλίματος και αναμένεται ότι θα προκαλέσει τοποθετήσεις ξένων κεφαλαίων σε ελληνικά χαρτιά.
Ενθαρρυντικές είναι και οι τεχνικές ενδείξεις, καθώς η διόρθωση του ΓΔ άγγιξε στην γραμμή βραχυχρόνιας τάσης και στη συνέχεια υπήρξε αντίδραση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί αφετηρία μεγαλύτερης ανάκαμψης.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει πως έχει τις δυνάμεις για υψηλότερα επίπεδα καθώς και υπεραποδόσεων σε σχέση με τις ευρωαγορές, κάτι που έχει αποδείξει και πρακτικά μετά την 11η Φεβρουαρίου, οπότε άρχισε το τρέχον ανοδικό κύμα.
Ο ρυθμιστής της ανόδου φυσικά είναι η προσδοκία ότι η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά και η ελληνική οικονομία θα ακολουθήσει έναν «ενάρετο» - αν και δύσκολο- κύκλο. Η διαπραγμάτευση είναι αλήθεια πως έχει βρεθεί σε αδιέξοδο με τα τεχνικά κλιμάκια να ζητούν ακόμα και καθυστέρηση στην πληρωμή μισθών και συντάξεων του δημοσίου. Ωστόσο η πρόθεση για να αρθεί το αδιέξοδο φάνηκε από τις δηλώσεις Σόιμπλε, ο οποίος είπε πως αν δεν υπάρχει χώρος για ελιγμούς στις συντάξεις, πρέπει οι τρεις Θεσμοί μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να βρουν κάτι άλλο για περικοπή.
Εξάλλου, ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε δημοσίως ότι δεν θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας, αν δεν υπάρξει ικανοποιητική ελάφρυνση του χρέους.
Σχετικά με τις διεθνείς αγορές οι οποίες βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους, σημαντική είναι η δήλωση του επικεφαλής της Fed στο Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, ο οποίος είπε ότι η πτώση της ανεργίας δικαιολογεί περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος, κάτι που προκάλεσε άνοδο του δολαρίου και πτώση του χρυσού.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που βλέπουν ότι οι διεθνείς αγορές, και ειδικά η Wall Street, δεν μπορεί να καταγράψει νέα υψηλά, ειδικά σε περίπτωση περισσότερων αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed. Είναι άγνωστο πως θα επηρεάσει την ελληνική αγορά ένα δεύτερο διεθνές κύμα ρευστοποιήσεων, αλλά η θετική αξιολόγηση μπορεί να αποδειχτεί ένα δυνατό χαρτί αντιστάθμισης. Από την άλλη μεριά, οι διεθνείς fund managers έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να ψάξουν για αγορές με φθηνές αποτιμήσεις και αυτές βρίσκονται μόνο μεταξύ των αναδυόμενων αγορών οι οποίες έχουν να «πουλήσουν» ένα θετικό στόρι.
O Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα