Πολιτική

Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της οι μεγαλύτεροι χορηγοί βοήθειας παγκοσμίως


Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της διατήρησαν εκ νέου τη θέση τους, και το 2015, ως οι μεγαλύτεροι χορηγοί βοήθειας παγκοσμίως, παρέχοντας περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) που κοινοποιήθηκε το προηγούμενο έτος από τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ-ΕΑΒ), σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

 Τα προκαταρκτικά αριθμητικά στοιχεία δείχνουν ότι η συλλογική επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ (θεσμικά όργανα και κράτη μέλη της ΕΕ) αυξήθηκε σε 68 δισ. ευρώ το 2015 (αύξηση κατά 15% από 59 δισ. ευρώ το 2014). Η βοήθεια αυξάνεται για τρίτο κατά σειρά έτος (και ανέρχεται στο υψηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο). Η συλλογική ΕΑΒ της ΕΕ αντιπροσώπευε το 0,47% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της ΕΕ το 2015, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 0,43% του 2014. Είναι κατά πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο ΕΑΒ/ΑΕΕ του 0.21% στις εκτός ΕΕ χώρες της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας.

Σχολιάζοντας τη δημοσίευση των δεδομένων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Νέβεν Μίμιτσα, αρμόδιος για τη Διεθνή Συνεργασία και Ανάπτυξη, δήλωσε σχετικά: «Το γεγονός ότι η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος χορηγός επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ΕΑΒ) παγκοσμίως καταδεικνύει σαφώς τη σταθερή μας προσήλωση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη στήριξη των νέων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Το 2015, παρόλο που αντιμετώπιζαν μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της κατόρθωσαν να αυξήσουν τόσο τη στήριξή τους προς τους πρόσφυγες όσο και την αναπτυξιακή τους βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.»

 Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης προσφυγικής κρίσης, τα φετινά δεδομένα του ΟΟΣΑ παρουσιάζουν επίσης –για πρώτη φορά– το επίπεδο των δαπανών για τους πρόσφυγες σε κάθε χώρα-χορηγό, οι οποίες αναφέρονται ως ΕΑΒ από τα μέλη της Επιτροπής Αναπτυξιακής Βοήθειας. Τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση όσον αφορά την κοινοποίηση των εν λόγω δαπανών μεταξύ των κρατών μελών. Ωστόσο, η συνολική αύξηση της ΕΑΒ της ΕΕ (8.9 δισ. ευρώ) ήταν μεγαλύτερη από τη ραγδαία αύξηση των δαπανών για τους πρόσφυγες (5,3 δισ. ευρώ). Με άλλα λόγια, το 2015, η ΕΕ αύξησε τόσο την παροχή στήριξης προς τους πρόσφυγες όσο και την αναπτυξιακή της βοήθεια προς τις αναπτυσσόμενες χώρες.

 Το 2015, πέντε κράτη μέλη της ΕΕ υπερέβησαν τον στόχο ΕΑΒ/ΑΕΕ του 0,7%: η Σουηδία (1,4%), το Λουξεμβούργο (0,93%), η Δανία (0,85%), οι Κάτω Χώρες (0,76%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (0,71%). Το ποσοστό ΕΑΒ/ΑΕΕ αυξήθηκε σε 15 κράτη μέλη της ΕΕ και μειώθηκε σε 9, ενώ σε 4 διατηρήθηκε σταθερό.Συνολικά, 21 κράτη μέλη αύξησαν την ΕΑΒ τους ονομαστικά κατά 9,8 δισ. ευρώ, ενώ οι μειώσεις στα άλλα 6 ανήλθαν σε 0,3 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις