Πολιτική

Η εισαγγελική έφοδος στο σπίτι Στουρνάρα, το σκάνδαλο του ΚΕΕΛΠΝΟ και η κόντρα για Attica Bank


Σε μιά κίνηση που δείχνει ότι δεν πρόκειται να "χαρίσουν κάστανα" σε κανέναν, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται, εισαγγελικοί λειτουργοί έκαναν σήμερα εφοδο στο σπίτι της Σταυρούλας Νικολοπούλου, συζύγου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα. Η έφοδος έγινε στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης για οικονομικές ατασθαλίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και για συμβάσεις που είχε υπογράψει με εταιρεία της συζύγου του κ. Στουρνάρα.

 Κύκλοι της αντιπολίτευσης και ηλεκτρονικά media έσπευσαν να συνδέσουν την υπόθεση με την πληροφορία ότι ο Διοικητής της ΤτΕ πρόβαλε βέτο στην τοποθέστηση των Χρ. Ρουμελιώτη και Γ. Σαπουτζόγλου επικεφαλής της Attica Bank, ενώ παράλληλα εναντιώθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη μετατροπή του ΕΤΕΑΝ και της Attica Bank σε αναπτυξιακές τράπεζες υπό κρατικό έλεγχο, συντασσόμενος ουσιαστικά με  τις απόψεις των δανειστών.

Διαβάστε σχετικά: Δανειστές -ΤτΕ μπλοκάρουν το σχέδιο για «παράλληλο» τραπεζικό σύστημα
                           Οι αντιδράσεις για το ΕΤΕΑΝ και το βέτο Στουρνάρα στην Attica Bank.

Οι εισαγγελείς διαφθοράς κατέσχεσαν έγγραφα και ηλεκτρονικά στοιχεία που αφορούν εταιρία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, η οποία έχει λάβει σημαντικά ποσά για διαφημιστικέρς-ενημερωτικές καμπάνιες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κατασχέθηκαν πολλά έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία προκειμένου να μελετηθούν από τους εισαγγελείς.

Εκτός από τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, η έρευνα αφορά επίσης καταγγελίες για εξαφάνιση κρίσιμων εγγράφων που σχετίζονταν με την εν λόγω υπόθεση.

Λίγο αργότερα πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είχε επικοινωνία με τον διοικητή της ΤτΕ από την οποία ο πρωθυπουργός έμαθε τις παραπάνω εξελίξεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή και οι δύο συμφώνησαν ότι πρόκειται για έρευνα της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην οποία έχουν εμπιστοσύνη. Συμφώνησαν επίσης ότι αυτή η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συνεργασία της κυβέρνησης με την ΤτΕ

Η ιστορία με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τον Απρίλιο του 2015, μετά από δημοσίευμα του Sofokleousin.gr , είχε ασκηθεί ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς σε βάρος μελών του ΔΣ και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά τα έτη 2011-2013, για απιστία σχετική με την υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Με βάση την προκαταρκτική εξέταση, είχε προκύψει ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για την ανάθεση «Εθνικής Επικοινωνιακής Εκστρατεία Πρόληψης Καρκίνου». Μειοδότρια αναδείχθηκε η κοινοπραξία των εταιριών "AGENDA Διαφημιστική-Τουριστική-Εκδοτική" και MINDWORK Business Solutions, η οποία ανήκει στη σύζυγο του Γιάννη Στουρνάρα. Τον Απρίλιο του 2011, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση με αυτή την κοινοπραξία.

Όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Επιπλέον, δεν υπήρχε λόγος να πληρώσει το ΚΕΕΛΠΝΟ για διαφημιστική-ενημερωτική καμπάνια, καθώς οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται βάσει του νόμου να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου για πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά ανέθεσε  την καμπάνια σε εταιρεία και πλήρωσε 600.000 ευρώ, σαν να ήταν ιδιωτική εταιρεία που διαφημίζει τα προϊόντα της.

Επίσης, τον Ιανουάριο 2012 το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε συμβάσεις 350.000 ευρώ με την εταιρία A&B ADVERTISING, με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, με αδιευκρίνιστα κριτήρια ανάθεσης.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012 συνήψε νέα σύμβαση 230.000 ευρώ με την ίδια εταιρία για  καμπάνια σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του.

Τον Δεκέμβριο 2013, το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε την υλοποίηση επτά δράσεων για τους ίδιους σκοπούς, συνάπτοντας συμβάσεις 1.300.000 ευρώ, με αντικείμενο τη δημιουργία και εκπομπή / προβολή από ραδιοφωνικούς / τηλεοπτικούς σταθμούς μηνυμάτων (σποτ) για την πρόληψη εποχικής γρίπης, τα οποία έπρεπε βάσει του νόμου να μεταδίδονται δωρεάν

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις