Πολιτική

Η ιστορία της ΔΕΘ από την ίδρυση έως τη μεταπολίτευση


Θεσσαλονίκη, έτος 1926. Μια πόλη εντελώς διαφορετική σε σχέση τόσο με σήμερα, όσο και με το 1917, όταν η μεγάλη πυρκαγιά την κατέκαψε. Το αστικό τοπίο ισορροπεί μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Φορτωμένες καμήλες κι άλογα σε σχηματισμούς εμπορικών καραβανιών διασχίζουν τους δρόμους, προσπερνώντας πεινασμένους πρόσφυγες, που μόλις τρία χρόνια πριν έχουν αφήσει πίσω τους σπίτια καμμένα και περιουσίες χαμένες. Στο λιμάνι τα πανιά των μεγάλων ιστιοφόρων ξεχωρίζουν από μακριά. Μεταφέρουν δια θαλάσσης εμπορεύματα για τα ράφια των καταστημάτων, που οι επιγραφές τους δηλώνουν την έντονη παρουσία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Σ΄αυτό το σκηνικό μπαίνει στην αφετηρία η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Εμπνευστής της ο Νικόλαος Γερμανός, που την οραματίστηκε σαν τις «εν εσπερία γενομένας διεθνείς εμποροπανηγύρεις». Δεν ήταν εύκολες εποχές, όμως, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο: τα οικονομικά μέσα ήταν πενιχρά και η Ελλάδα είχε δεχτεί πάνω από 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Οι διεθνείς αγορές πιέζουν τη χώρα να εξισορροπήσει τον κρατικό της προϋπολογισμό, ώστε το δημοσιονομικό προφίλ της να της επιτρέπει τον δανεισμό από ξένες αγορές.Κόντρα στο περιοριστικό οικονομικό κλίμα ωστόσο η "εμποροπανήγυρις" του Νικόλαου Γερμανού εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά στις 3 Οκτωβρίου 1926. Στοιχεία για εκείνη την πρώτη ΔΕΘ, αλλά και για όσες την ακολούθησαν στην πολυετή ιστορία της, παρουσιάζονται στο λεύκωμα με τίτλο «75 χρόνια επί 15 ημέρες», που έγραψε και επιμελήθηκε ο Κυριάκος Ποζρικίδης, έπειτα από τετραετή έρευνα σε αρχεία και υλικό εφημερίδων. Με αφορμή την επετειακή 81η ΔΕΘ, που εγκαινιάζεται στις 10 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 18, το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων σταχυολόγησε μερικά από τα περιστατικά που αναφέρονται στο λεύκωμα και τα παρουσιάζει παρακάτω. 1η ΔΕΘ: 

«Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να την επισκεφτεί». Στις εφημερίδες του 1926 η 1η ΔΕΘ διαφημιζόταν σαν κάτι πολύ παραπάνω από ένα μεγάλο εμπορικό γεγονός ή μια πολιτιστική ατραξιόν, αφού η επίσκεψη σε αυτή συνιστούσε ...ιστορικό καθήκον. «Κάθε Έλλην έχει ιστορικό καθήκον να επισκεφτεί την 1η ΔΕΘ που εμπνέει αληθινά αίσθημα εθνικής υπηρηφάνειας» γράφει ο Τύπος της εποχής. Οι πιτσιρικάδες του 1926 ωστόσο, πιθανότατα θα θυμούνται περισσότερο την πρώτη εκείνη ΔΕΘ για το ...γάλα, παρά για το καθήκον. Όπως μαθαίνουμε από το λεύκωμα του Κ. Ποζρικίδη, μία εταιρεία μοιράζει στους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης δωρεάν γάλα. Η ανέχεια την εποχή εκείνη είναι τέτοια, που σχηματίζονται ουρές... Δωρεάν είναι και η ακρόαση του ραδιοφώνου, αφού ο ραδιοηλεκτρολόγος Χρήστος Τσιγγιρίδης στήνει την πομπό του στους χώρους εκείνης της πρώτης ΔΕΘ, δημιουργώντας τον πρώτο ραδιοφωνικό σταθμό της Ελλάδα.

Στην επικείμενη 81η ΔΕΘ τιμώμενη χώρα είναι η Ρωσία. Στη ΔΕΘ του 1926, η ΕΣΣΔ και η Βουλγαρία καταγράφονται στην ιστορία ώς οι πρώτες ξένες συμμετοχές στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις