TECHin

Η κβαντική φυσική πίσω από τα... πυροτεχνήματα! (+video)


Αν σας αρέσουν τα πυροτεχνήματα και ταυτόχρονα ενδιαφέρεστε για την επιστήμη, μετά από αυτό το άρθρο μάλλον θα τα αγαπήσετε ακόμα περισσότερο.

Πίσω από τη θεαματική τους εμφάνιση, τα λαμπερά πυροτεχνήματα που αγαπάμε να βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό, έχουν και μία συναρπαστική επιστημονική βάση, καθώς, δεν θα ήταν εφικτά χωρίς τον μυστηριώδη κόσμο της... κβαντικής φυσικής!

Όπως εξηγεί ο αστροφυσικός Ethan Siegel (Ίθαν Ζίγκελ), σε άρθρο στη στήλη του "Starts with a Bang!", από τις ισχυρές εκρήξεις που τα εκτοξεύουν προς τον ουρανό, μέχρι τα ζωντανά χρώματα που παράγουν, αυτές οι εκθαμβωτικές εικόνες διέπονται από τους νόμους του κβαντικού βασιλείου.

Πολύ περισσότερα από απλή καύση

Ενώ η εκτόξευση και οι πολύχρωμες εκρήξεις πυροτεχνημάτων είναι μαγευτικές, υπάρχουν περισσότερα στο παιχνίδι από την απλή καύση. Σύμφωνα με τον Siegel, αυτά τα φαινόμενα οδηγούνται από κβαντικές μεταβάσεις που συμβαίνουν σε ατομικό επίπεδο. Κάθε φορά που γιορτάζουμε με πυροτεχνήματα, γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύπλοκης αλληλεπίδρασης των δυνάμεων της φύσης.

Τα πυροτεχνήματα, ανεξάρτητα από το αν είστε χομπίστας, επαγγελματίας ή απλώς παρατηρητής, λειτουργούν με βάση τις ίδιες θεμελιώδεις αρχές της φυσικής. Ο Siegel εξηγεί ότι κάθε πυροτέχνημα αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια: εκτόξευση, φυτίλι, φόρτιση έκρηξης και... "αστέρια". Χωρίς την κβαντική μηχανική, κανένα από αυτά τα στάδια δεν θα λειτουργούσε.

Η εκτόξευξη - Μια κβαντική αλυσιδωτή αντίδραση

Το πρώτο στάδιο, η εκτόξευση, είναι η αρχική έκρηξη που ωθεί το πυροτέχνημα προς τον ουρανό. Για περισσότερα από χίλια χρόνια, τα πυροτεχνήματα βασίζονται στα ίδια βασικά συστατικά: θείο, κάρβουνο και πηγή νιτρικού καλίου. Ο Siegel περιγράφει πώς το θείο, ένα φυσικά κίτρινο στερεό που βρίσκεται σε ηφαιστειακές περιοχές, συνδυάζεται με το νιτρικό κάλιο, που είναι άφθονο στα περιττώματα των πτηνών και το γκουάνο νυχτερίδων.

Το κάρβουνο που χρησιμοποιείται δεν είναι το είδος που χρησιμοποιούμε για το ψήσιμο, αλλά μάλλον τα υπολείμματα άνθρακα που αφήνονται από την καύση οργανικής ύλης όπως το ξύλο. Μόλις το κάρβουνο στερηθεί νερού, αυτά τα τρία συστατικά αναμειγνύονται για να σχηματίσουν πυρίτιδα, μια λεπτή μαύρη σκόνη πλούσια σε οξυγόνο λόγω του νιτρικού καλίου. Αυτό το μείγμα διατηρεί μια σημαντική ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας στους μοριακούς δεσμούς. Ωστόσο, υπάρχει μια πιο σταθερή διαμόρφωση για να υιοθετήσουν αυτά τα άτομα και τα μόρια.

Ο Siegel εξηγεί ότι όταν αναφλέγονται (σε ​​αρκετά υψηλές θερμοκρασίες), τα ακατέργαστα συστατικά (νιτρικό κάλιο, άνθρακας και θείο) καίγονται για να σχηματίσουν στερεά προϊόντα όπως ανθρακικό κάλιο και θειικό κάλιο, μαζί με αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, άζωτο και μονοξείδιο του άνθρακα.

Το μόνο που χρειάζεται για να φτάσετε σε αυτές τις υψηλές θερμοκρασίες είναι μια απλή πηγή θερμότητας, σαν ένα σπίρτο. Η αντίδραση είναι μια ταχεία ανάφλεξη, παρά μια πλήρης έκρηξη, καθιστώντας την ιδανική για πρόωση.

Η αναδιάταξη των ατόμων και η αυτόνομη πηγή οξυγόνου του καυσίμου επιτρέπουν στους πυρήνες και τα ηλεκτρόνια να αλλάξουν τη διάταξή τους, απελευθερώνοντας ενέργεια και συντηρώντας την αντίδραση. Σύμφωνα με τον Siegel, χωρίς την κβαντική μηχανική πίσω από αυτούς τους αναδιατεταγμένους δεσμούς, αυτή η απελευθέρωση ενέργειας δεν θα ήταν δυνατή.

Το φυτίλι - Ελεγχόμενη καύση

Το δεύτερο στάδιο είναι το φυτίλι, που παίρνει φωτιά από την ανάφλεξη του σταδίου εκτόξευσης. Τα περισσότερα φυτίλια, όπως εξηγεί ο Siegel, βασίζονται σε παρόμοια αντίδραση μαύρης σκόνης όπως η φόρτιση εκτόξευσης. Ωστόσο, ο πυρήνας της μαύρης σκόνης που καίγεται, είναι εγκλεισμένος σε ένα τυλιγμένο ύφασμα επικαλυμμένο με κερί ή λάκα. Ο πυρήνας λειτουργεί μέσω της ίδιας κβαντικής αναδιάταξης ατόμων και δεσμών ηλεκτρονίων όπως κάθε αντίδραση μαύρης σκόνης, αλλά τα άλλα εξαρτήματα της θρυαλλίδας εξυπηρετούν διαφορετικό σκοπό - να καθυστερήσουν την ανάφλεξη.

Το τυπικό υλικό της θρυαλλίδας αποτελείται από πολλαπλές υφαντές και επικαλυμμένες χορδές. Αυτές οι επικαλύψεις καθιστούν το φυτίλι αδιάβροχο, διασφαλίζοντας ότι λειτουργεί ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες. Οι υφαντές χορδές, κατασκευασμένες από συγκεκριμένα υλικά, ελέγχουν τον ρυθμό καύσης. Αυτός ο ρυθμός εξαρτάται από τη σύνθεση της χορδής, τον αριθμό, τη διάμετρό της και τη διάμετρο του πυρήνα της σκόνης. Τα φυτίλια αργής καύσης μπορεί να χρειαστούν 30 δευτερόλεπτα για να κάψουν ένα μόνο πόδι, ενώ αυτά που καίγονται γρήγορα μπορούν να κάψουν εκατοντάδες πόδια σε ένα δευτερόλεπτο.

Η φόρτιση της έκρηξης - Η κατανομή των "αστεριών"

Το τρίτο στάδιο είναι η φόρτιση έκρηξης, υπεύθυνη για το μέγεθος και τη χωρική κατανομή των αστεριών του πυροτεχνήματος. Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τον Siegel, όσο πιο ψηλά εκτοξεύεις το πυροτέχνημα και όσο μεγαλύτερη είναι η διάμετρος του κελύφους, τόσο μεγαλύτερη είναι η φόρτιση έκρηξης που απαιτείται για να προωθηθεί το περιεχόμενο προς τα έξω. Συνήθως, το εσωτερικό του πυροτεχνήματος έχει ένα φυτίλι συνδεδεμένο με τη φόρτιση έκρηξης, που περιβάλλεται από τα "αστέρια" που παράγουν χρώμα.

Η φόρτιση έκρηξης μπορεί να είναι τόσο απλή όσο μια άλλη συλλογή μαύρης σκόνης, όπως η πυρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν πιο σύνθετες επιλογές, όπως η πιο δυνατή και πιο εντυπωσιακή πούδρα λάμψης, ή ακόμα και ένα εκρηκτικό πολλαπλών σταδίων που ωθεί τα αστέρια σε διάφορες κατευθύνσεις. Χρησιμοποιώντας διαφορετικές χημικές ενώσεις που προσφέρουν ποικίλες κβαντικές αναδιατάξεις των δεσμών τους, μπορείτε να ελέγξετε την απελευθέρωση ενέργειας, το μέγεθος της έκρηξης και τη διανομή και το χρόνο ανάφλεξης των αστεριών.

Τα "αστέρια" - Το μεγάλο φινάλε με φως και χρώμα

Το πιο συναρπαστικό μέρος είναι το τελικό στάδιο, όπου τα αστέρια αναφλέγονται. Η φόρτιση έκρηξης αυξάνει τις εσωτερικές θερμοκρασίες σε ένα σημείο που επαρκεί για να δημιουργήσει το φως και το χρώμα που σχετίζονται με αυτά τα εντυπωσιακά σόου. Με πιο απλά λόγια, ο Siegel εξηγεί ότι διάφορες χημικές ενώσεις μπορούν να τοποθετηθούν μέσα στα αστέρια και όταν φτάσουν σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία, εκπέμπουν φως διαφόρων χρωμάτων.

Ωστόσο, αυτή η εξήγηση ξεπερνά το κρίσιμο στοιχείο: τον μηχανισμό πίσω από την παραγωγή χρώματος. Σύμφωνα με τον Siegel, η εφαρμογή επαρκούς ενέργειας σε ένα άτομο ή ένα μόριο διεγείρει ή ακόμα και ιονίζει τα ηλεκτρόνια του, διατηρώντας το τυπικά ηλεκτρικά ουδέτερο. Όταν αυτά τα διεγερμένα ηλεκτρόνια πέφτουν πίσω στη φυσική τους κατάσταση μέσα στο άτομο, το μόριο ή το ιόν, εκπέμπουν φωτόνια, παράγοντας χαρακτηριστικές γραμμές εκπομπής συχνότητας. Εάν αυτές οι εκπομπές εμπίπτουν στο ορατό φάσμα, το ανθρώπινο μάτι μπορεί να τις αντιληφθεί ως χρώματα.

Τι υπαγορεύει τις γραμμές εκπομπής ενός στοιχείου ή μιας ένωσης; Ο Siegel εξηγεί ότι συνοψίζεται στη κβαντική μηχανική ο τρόπος με τον οποίο τα επίπεδα ενέργειας βρίσκονται σε απόσταση εντός της ίδιας της ουσίας. Για παράδειγμα, το θερμαινόμενο νάτριο παράγει μια χαρακτηριστική κίτρινη λάμψη επειδή έχει δύο πολύ στενές γραμμές εκπομπής στα 588 και 589 νανόμετρα. Εάν ζείτε σε μια πόλη, πιθανότατα είστε εξοικειωμένοι με αυτό το φαινόμενο, καθώς πολλοί από αυτούς τους κίτρινους λαμπτήρες δρόμου τροφοδοτούνται από στοιχειακό νάτριο.

Στη σφαίρα των πυροτεχνημάτων, μια μεγάλη ποικιλία στοιχείων και ενώσεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία ενός τεράστιου φάσματος χρωμάτων. Διαφορετικές ενώσεις βαρίου, νατρίου, χαλκού και στροντίου μπορούν να παράγουν χρώματα που καλύπτουν ένα σημαντικό εύρος του ορατού φάσματος. Οι συγκεκριμένες ενώσεις που εισάγονται στα αστέρια πυροτεχνημάτων είναι υπεύθυνες για τα χρώματα που βλέπουμε στον νυχτερινό ουρανό. Στην πραγματικότητα, ο Siegel τονίζει ότι ολόκληρο το χρωματικό φάσμα μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας μόνο μια χούφτα κοινών ενώσεων.

Η αντίληψη του χρώματος - Συνεργασία του φωτός και του ανθρώπινου ματιού

Ίσως η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή των πυροτεχνημάτων είναι ότι τα χρώματα που βλέπουμε δεν είναι απαραίτητα τα ίδια που εκπέμπουν τα πυροτεχνήματα. Για παράδειγμα, η ανάλυση του φωτός που εκπέμπεται από ένα ιώδες λέιζερ θα αποκάλυπτε φωτόνια συγκεκριμένου μήκους κύματος που αντιστοιχεί στο ιώδες τμήμα του φάσματος. Οι κβαντικές μεταπτώσεις που τροφοδοτούν ένα λέιζερ καταλήγουν πάντα σε φωτόνια ακριβώς του ίδιου μήκους κύματος και τα μάτια μας τα αντιλαμβάνονται ακριβώς όπως είναι. Οι πολλαπλοί τύποι κώνων στα μάτια μας ανταποκρίνονται σε αυτά τα σήματα και ο εγκέφαλός μας τα ερμηνεύει ως ένα χρώμα που αντιλαμβανόμαστε ως βιολετί.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε το ίδιο «ιώδες» χρώμα που εκπέμπεται από μια μη μονόχρωμη πηγή, όπως μια οθόνη τηλεφώνου ή υπολογιστή, δεν υπάρχουν καθόλου εγγενώς ιώδη φωτόνια που φτάνουν στα μάτια σας! Όπως έχει επισημάνει ο Chad Orzel, τα μάτια μας κατασκευάζουν αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως χρώμα, βασιζόμενα στην απόκριση τριών τύπων κυττάρων στον αμφιβληστροειδή μας. Κάθε κύτταρο είναι ευαίσθητο σε μια συγκεκριμένη γκάμα χρωμάτων. Το ένα είναι πιο ευαίσθητο στο μπλε φως (μικρά μήκη κύματος), το άλλο στο κόκκινο φως (μεγάλα μήκη κύματος) και το τρίτο σε ένα είδος κιτρινοπράσινου. Ο εγκέφαλός μας ερμηνεύει τον συγκεκριμένο τρόπο που αυτά τα κύτταρα ανταποκρίνονται στο εισερχόμενο φως για να κατασκευάσουν την αντίληψή μας για το χρώμα.

Ουσιαστικά, η δημιουργία μιας επιθυμητής επίδειξης πυροτεχνημάτων δεν σημαίνει απαραίτητα τη δημιουργία φωτός συγκεκριμένου χρώματος, που αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος. Αντίθετα, πρόκειται για τη δημιουργία φωτός που διεγείρει τα σωστά μόρια στο σώμα μας, ωθώντας τον εγκέφαλό μας να αντιληφθεί ένα συγκεκριμένο χρώμα

Πυροτεχνήματα: Ένα μείγμα τέχνης και επιστήμης

Τα πυροτεχνήματα μπορεί να φαίνονται σαν σχετικά απλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί.  Ωστόσο, η έρευνα λίγο βαθύτερα αποκαλύπτει πώς η κβαντική φυσική στηρίζει κάθε μία από την προαναφερόμενη σειρά των αντιδράσεών τους.

Με ορισμένα πρόσθετα χαρακτηριστικά, όπως η πρόωση ή το καύσιμο μέσα σε κάθε αστέρι, τα χρωματιστά φώτα μπορούν να περιστρέφονται, να ανεβαίνουν ή να εκρήγνυνται σε διάφορες κατευθύνσεις.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα απολαύσετε μία επίδειξη πυροτεχνημάτων, αφενός κάντε το με ασφάλεια, αφετέρου θυμηθείτε πώς λειτουργεί αυτό το πραγματικά υπέροχο ανθρωπογενές σόου φωτός!

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις